Начало » Важно за фермера » Пчеларство
26.03.2013 г.

Узряване на меда

Ферментите играят важна роля за трансформиране на нектара в мед

Узряването на меда е сложен процес. На първо място излишъкът на влага от нектара се отстранява при събирането му и преработката. Пчелите залагат нектара в килийките и многократно го пренасят от една килийка в друга, при което се изпарява част от водата. При узряването на меда дизахарида се инвертира, тоест се превръща в монозахари – глюкоза и фруктоза. Тези монозахариди обуславят високата хранителна стойност на меда, тъй като се усвояват от човешкия организъм без никакво преработване, постъпвайки директно в кръвта. Освен разлагането на захарите при узряването на меда протича и синтез на полизахариди. Разлагането и синтезирането на захарите протичат в резултат на действието на ферментите на каброхидрозата (инвертаза, диастаза и др.), които се изработват в организма на пчелата и преминават в меда. Възможно е някои ферменти да попадат в меда вследствие на съдържанието им в нектара, от който пчелите са приготвили меда. По този начин, при узряването медът се обогатява с ферменти. В процеса на узряването на меда протичат и други сложни биохимични реакции, в резултат на които се създава приятният вкус, аромат, придобива се дългосрочност на съхраняването и се образуват витамини и други вещества, обуславящи ценността на този продукт.

 

Скоростта на узряването на меда зависи от силата на семейството, суровината, от която е приготвен, климатичните и други условия – при влажно, дъждовно време този процес се удължава. Недозрелият мед, особено този, в който се съдържа повече от 20 % вода е непригоден за продължително съхранение – той бързо вкисва, превръщайки се в неприятна на вкус маса. Зрелият мед се отличава от незрелия с по-малко съдържание на вода, способност да кристализира и продължително съхранение.

 

Три главни фермента

В меда присъства голямо количество разнообразни ферменти, изработвани от слюнчените жлези на пчелите-работнички и преминаващи от тях в нектара. Явявайки се биологически катализатори, ферментите направляват и регулират обмяната на веществата в организма. Те имат важна роля и в процеса на трансформиране на нектара в мед. Намаленото им съдържание или липсата им е индикатор за фалшифициран, прегрят или неправилно съхраняван мед. Основните ферменти, съдържащи се в меда са глюкозооксидаза, инвертаза и диастаза.

 

Глюкозооксидазата способства за разлагането на глюкозата с образуването на водороден окис и гликонова киселина като страничен продукт. Водородният окис, който е нестабилно съединение, скоро се разрушава, но през първите дни на преработването на нектара в мед защитава продукта от повечето бактерии, плесени, гъби и други микроби. От всички органични киселини, съдържащи се в меда, най-много е гликоновата, поради което тя определя киселинността на меда и в голяма степен влияе върху вкуса му. Инвертазата катализира разлагането на захарозата на глюкоза и фруктоза. Диастазата способства за превръщането на нишестето в малтоза. Активността на диастазата се определя по диастазното число. Превод от „Пасека Росии” fermera.bg

 

Узряване на меда
10380
 

Последни материали
Виж
Засегнати са около 60 хил. дка в община Нова Загора
От 28 май до 9 юни стопаните подават заявления за компенсиране на щетите от градушки
За 98% от анкетираните явлението не съществува
Анкета: Съмненията за корупция в ДФЗ рязко са намалели през 2024 г.
Разрешено е съфинансиране на национално ниво до 200 на сто
Подкрепят извънредно фермери в Чехия, Словения и Германия с 15 милиона евро
Доставките от чужбина от началото на сезона растат както и при пшеницата
Месечният внос на царевица във Великобритания покори 5-годишен връх през март
Доклад на Еврокомисията и Европейската инвестиционна банка
ЕИБ и ЕК: До 66 на сто загуби на доход за фермерите в ЕС заради климата до 2050 година
Путин разпореди увеличаване на селскостопанската продукция с една четвърт до 2030 година
Свързани материали
Виж
Засегнати са около 60 хил. дка в община Нова Загора
От 28 май до 9 юни стопаните подават заявления за компенсиране на щетите от градушки
За 98% от анкетираните явлението не съществува
Анкета: Съмненията за корупция в ДФЗ рязко са намалели през 2024 г.
Разрешено е съфинансиране на национално ниво до 200 на сто
Подкрепят извънредно фермери в Чехия, Словения и Германия с 15 милиона евро
Доставките от чужбина от началото на сезона растат както и при пшеницата
Месечният внос на царевица във Великобритания покори 5-годишен връх през март
Доклад на Еврокомисията и Европейската инвестиционна банка
ЕИБ и ЕК: До 66 на сто загуби на доход за фермерите в ЕС заради климата до 2050 година
Путин разпореди увеличаване на селскостопанската продукция с една четвърт до 2030 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини