Есенно-зимният срок, в който се прави сеитбата или засаждането на културите с къса вегетация в неотопляеми оранжерии често провокира производителите да внесат пресен оборски тор. Това се прави с идеята, че докато трае отглеждането на предкултурата той ще угние за следващото производство. Това не може да стане, освен това е неподходяща и вредна практика. За минерализиране на намиращите се в оборския тор органични вещества е необходим по-дълъг период от време. За да стигнат до усвояеми форми за растенията елементите в оборския тор трябва да търпят преобразуване не по-малко от 1 година. При използването на неугнил оборски тор минералното хранене на растенията силно се влошава, те страдат, а растежът им е потиснат, като по-чувствителните дори загиват. Под влияние на разлагащите се вещества в оборския тор се влошават и вкусовите качества на продукцията. При кореноплодните култури (репички) те стават по-груби, деформирани и по-лютиви. По листата на салатите и спанака може да се наблюдава периферна некроза, като в същото време те са предразположени в много по-голяма степен на сиво гниене. При луковите култури може да се наблюдава етиолиране на растенията и изнежени листа, които загубват тургур и преждевременно провисват. Това създава увяхнал вид на растенията и те стават негодни за пазара.
Ето защо при културите с кратка вегетация отглеждани в неотопляеми оранжерии оборският тор трябва да много добре угнил. И не по-малко важно е той се внася при културата предшественик с последваща обработка на почвата.
[B%][G%]От в. "Гласът на фермера" - излиза всеки понеделник[%G]
Абонирайте се за 2013 г. само до 15 декември! За абонамент - каталожен N 843[%B]