Начало » Новини » Страната
27.10.2012 г.

Веселина Ралчева: България е най-големият производител на лавандулово масло в света

Веселина Ралчева: България е най-големият производител на лавандулово масло в света

България е най-големият производител на лавандулово масло в света, като над 80 % от продукцията е за износ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Веселина Ралчева, председател на асоциация „Биопродукти” и производител на лавандула. През последните години страната ни е успяла да изпревари лидера в производството на лавандула - Франция и в момента се изнася лавандулов цвят за Германия, Австрия, Швейцария, дори за САЩ и Япония. През последните две-три години определено има интерес към лавандулата, тъй като цената на лавандуловото масло доста се е покачила и това е довело до повишаване на цената на лавандуловия цвят. Тази година конвенционалното лавандулово масло се продава навън на цена около 70 – 80 евро на килограм, а биологичното – 90-100 евро на килограм, като тези цени са малко по-ниски от миналогодишните. Тазгодишната реколта от лавандулови насаждения е с около 10% по-ниска от миналата година, но това се отразява на полученото лавандулово масло, добави председателят на „Биопродукти”.
Лавандулата е много устойчива култура, която има изисквания към климатичните условия и почвите. Най-подходящите региони за отглеждане на лавандулови насаждения в България са планинските региони - между Средна гора и Стара планина. През последните години са се увеличили лавандуловите насаждения в Северна България, но добивът от тази част на страната показва, че черноземните почви и климатичните условия там не са особено подходящи, посочи Веселина Ралчева. Най-важното изискване при оглеждането на лавандула е в периода, когато се прибира реколтата, времето да е горещо, сухо и да няма вятър. Карлово и Казанлък са регионите с най-много лавандулови насаждения в България. Неприятели на лавандулата са молците и скакалците, които унищожават цялата реколта и пречат на биологичното развитие на културата. Преди години се е смятало, че лавандулата се оглежда сравнително лесно по биологични начини без препарати и химични торове, но нашествията от молци и скакалци принуждават собствениците или да ползват скъпите биологични препарати или да се връщат към конвенционалния метод на производство, допълни Веселина Ралчева. Борбата с вредителите е с препарати, които обаче не са биологично разрешени, а тези, които са разрешени – са много скъпи и производителите са принудени да използват конвенционалния метод на отглеждане.
Веселина Ралчева: България е най-големият производител на лавандулово масло в света
6331

Последни материали
Виж
Новата реколта обаче се търгува със значителни отстъпки
Фючърсите за майските доставки на рапица надхвърлиха 500 евро за тон
Очаква ускоряване на темпото на ръст на доставките за чужбина
Слабият долар улеснява износа на месо от САЩ
Анализ за февруари
САРА с оптимистична прогноза за реколтата от пшеница – около 5,8 млн. т през 2021 г.
Предстои
За десетата си година в ЮЗДП ще засадят 50 хиляди фиданки
Време е за сеене на спанак
Мониторингов комитет на ПРСР
Мерките по ПРСР с осигурените бюджети за преходния период
Свързани материали
Виж
Новата реколта обаче се търгува със значителни отстъпки
Фючърсите за майските доставки на рапица надхвърлиха 500 евро за тон
Очаква ускоряване на темпото на ръст на доставките за чужбина
Слабият долар улеснява износа на месо от САЩ
Анализ за февруари
САРА с оптимистична прогноза за реколтата от пшеница – около 5,8 млн. т през 2021 г.
Предстои
За десетата си година в ЮЗДП ще засадят 50 хиляди фиданки
Време е за сеене на спанак
Мониторингов комитет на ПРСР
Мерките по ПРСР с осигурените бюджети за преходния период
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам