Начало » Новини » Страната
27.10.2012 г.

Веселина Ралчева: България е най-големият производител на лавандулово масло в света

Веселина Ралчева: България е най-големият производител на лавандулово масло в света

България е най-големият производител на лавандулово масло в света, като над 80 % от продукцията е за износ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Веселина Ралчева, председател на асоциация „Биопродукти” и производител на лавандула. През последните години страната ни е успяла да изпревари лидера в производството на лавандула - Франция и в момента се изнася лавандулов цвят за Германия, Австрия, Швейцария, дори за САЩ и Япония. През последните две-три години определено има интерес към лавандулата, тъй като цената на лавандуловото масло доста се е покачила и това е довело до повишаване на цената на лавандуловия цвят. Тази година конвенционалното лавандулово масло се продава навън на цена около 70 – 80 евро на килограм, а биологичното – 90-100 евро на килограм, като тези цени са малко по-ниски от миналогодишните. Тазгодишната реколта от лавандулови насаждения е с около 10% по-ниска от миналата година, но това се отразява на полученото лавандулово масло, добави председателят на „Биопродукти”.
Лавандулата е много устойчива култура, която има изисквания към климатичните условия и почвите. Най-подходящите региони за отглеждане на лавандулови насаждения в България са планинските региони - между Средна гора и Стара планина. През последните години са се увеличили лавандуловите насаждения в Северна България, но добивът от тази част на страната показва, че черноземните почви и климатичните условия там не са особено подходящи, посочи Веселина Ралчева. Най-важното изискване при оглеждането на лавандула е в периода, когато се прибира реколтата, времето да е горещо, сухо и да няма вятър. Карлово и Казанлък са регионите с най-много лавандулови насаждения в България. Неприятели на лавандулата са молците и скакалците, които унищожават цялата реколта и пречат на биологичното развитие на културата. Преди години се е смятало, че лавандулата се оглежда сравнително лесно по биологични начини без препарати и химични торове, но нашествията от молци и скакалци принуждават собствениците или да ползват скъпите биологични препарати или да се връщат към конвенционалния метод на производство, допълни Веселина Ралчева. Борбата с вредителите е с препарати, които обаче не са биологично разрешени, а тези, които са разрешени – са много скъпи и производителите са принудени да използват конвенционалния метод на отглеждане.
Веселина Ралчева: България е най-големият производител на лавандулово масло в света
4341

Последни материали
Виж
Пред криза
Пикът в цените на свинското месо ще удари месната индустрия
Българска компания с постижение във ветеринарната сфера
Хювефарма ще получи от САЩ изключителен лиценз за експериментална ваксина срещу африканска чума по свинете
Горски педагози и ученици отбелязаха Международния ден на Земята
След протеста
Порожанов обещава нов зам. министър за биоземеделието и уволнения след вторите протести
Представяме решенията за чисти царевични посеви на CORTEVA AGRISCIENCE за 2019!
Новите технологии в помощ на фермерите
Сензори предвиждат с точност времето и развитието на растенията
Свързани материали
Виж
Пред криза
Пикът в цените на свинското месо ще удари месната индустрия
Българска компания с постижение във ветеринарната сфера
Хювефарма ще получи от САЩ изключителен лиценз за експериментална ваксина срещу африканска чума по свинете
Горски педагози и ученици отбелязаха Международния ден на Земята
След протеста
Порожанов обещава нов зам. министър за биоземеделието и уволнения след вторите протести
Представяме решенията за чисти царевични посеви на CORTEVA AGRISCIENCE за 2019!
Новите технологии в помощ на фермерите
Сензори предвиждат с точност времето и развитието на растенията
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам