Начало » Новини » Страната
25.09.2012 г.

Kuhn предлага машини за всяка почва, за всеки вкус и всеки каприз

На демонстрацията край русенското село Тръстеник фирмата се представи с нови технологии и възможности за избор на решения

На демонстрацията, състояла се край русенското село Тръстеник, Kuhn не представи просто нова техника. Kuhn представи нови технологии и възможности за избор на решения. Не се налага на вниманието на земеделския производител една или друга обработка на почвата или на сеитба. Предлагат се именно възможности за избор – всеки сам определя кое е най-подходящо за него.
Така се изказаха и наши земеделски производители - мнозина не желаят да изоставят напълно обработката с плуг, мнозина не приемат най-новата технология на сеитба Strip till. Но тази технология има своите противници и в Западна Европа, макар и там почвено-климатичните условия изглеждат по-подходящи за приложението й от нашите. От друга страна, промените в климата вероятно ще й проправят път – новата технология помага за по-доброто съхранение на влагата в почвата. У нас също вече са се намерили пионери за тази обработка. Другите, както и естествено може да се очаква, не бързат, искат да видят какво ще стане.
Но въпреки противоречията в мненията на демонстрацията ясно се видяха и съвременни тенденции като
[B%]СТРЕМЕЖ КЪМ МИНИМАЛНИ ОБРАБОТКИ НА ПОЧВАТА[%B]
с използването на дискови машини. Видяхме също така, че Kuhn се съобразява с една даденост, независимо дали ни е приятна или не: активните работни органи не стават за всеки вид почва.
Оранта и минималната обработка на почвата са в противоположните краища на култивационния спектър. Целта на Kuhn е да съчетае предимствата на двете противоположни системи. Все по-голямо внимание се обръща на плитката оран, но не се изоставя и дълбоката оран – плуговете на фирмата са в състояние да извършат с еднакъв успех и двата вида операции.
Същото може да се каже и за сеялките – самостоятелните сеялки при необходимост могат да работят върху почви, обработени с различни почообработващи машини; към съществуващите почообработващи машини може да се добави винаги една нова сеялка; сеялката може да се навесва директно към трактора – без използване на култиватор отдолу и др.
[B%]ДОСТОЙНИ ЗА ОВАЦИИ
Плугове[%B]
Плугът Multimaster спечели възхищението на фермерите, които присостваха на демонстрацията. Той има греда 15/15 см и шест решетести плужни тела. Миналата година този плуг е бил най-продавания от «Мегатрон», а вероятно и най-продаваният в България. Качеството на оранта задоволи и най-капризните стопани, дошли на демонстрацията. А както сподели и продуктовият мениджър на Kuhn в «Мегатрон» Илко Илиев досега никъде в страните, където се продава този продукт, не е отбелязвано скъсване на гредата, което говори за неговата надеждност.
Също много търсен и продаван у нас е плугът от по-малкия клас Master. Гредата на този плуг е 12/12 см. Стандартно този плуг се конфигурира да бъде 3+1. При всички плугове се използва системата с отделно транспортно колело, като има вариант да бъде и само едно колело.
Най-малкият плуг с три тела от серията Master е с дебелина на гредата от 10 см. Това е цяла греда като има възможност да се добави едно допълнително тяло. В Южна България този плуг се използва с голям успех с четири тела и трактор с мощност от 120 к.с.
[B%]Дискови брани[%B]
Дисковата брана Discover е с работна ширина от 3,20 м до 6,10 м. Това е т. нар. класическа брана. Kuhn предлага и брани от типа Non-Stop.
Тази брана е изключително тежка, което й дава много добра покривност. Дисковете са с диаметър 660 мм, като има вариант и за оборудване с дискове с диаметър от 710 мм. Валякът е тръбен, но може да се оборудва и със спираловиден валяк.
[B%]Сеялки[%B]
Прецизните сеялки за редови култури и за слята сеитба на Kuhn се известни с висока прецизност и пълен контрол върху заложените посевни норми.
Демонстрирана бе активна комбинация, която фирма Kuhn за първи път разработва и с която постига най-големия си успех. Това е пневматичната сеялка Venta 9452. Това е активна комбинация с работна ширина от 4,50 метра. Тази сеялка има патентования от Kuhn Seedflex изсяващ апарат. През последните години тази комбинация се използва и работи изключително добре при сеитба на рапица. Тази комбинация опроверга на демонстрацията мнението, че комбинациите работят по-бавно – тя работи със скорост 8-11 км. Хубавото при този начин на обработка е, че се постига много равномерно и много добро разпределение на семената, основата е изключително равна и твърда, което е предпоставка за дружно поникване и отлично развитие на посевите. Активната брана работи с едни от най-дългите палци, които са познати на пазара - до 36 см.
Сеялката Moduliner е също нов продукт на фирма Kuhn. Тя е разработена и произведена за първи път миналата година. Това е пневматична шестметрова конвенциална сеялка. Тази сеялка има възможността да стане както казват на шега “три в едно”. Изсяващият апарат за есенна сеитба може да се свали от машината и на негово място да се постави 6- или 8-редова пролетна сеялка. Освен това може да се прикачи активна или дискова брана. Бункерът на машината е 1500 литра. Изсяващият апарат отново е SeedFlex. В случая машината бе теглена от трактор с мощност 130 к.с., но ако се сложи активна брана мощността на трактора трябва да се увеличи до 300-350 к.с., работната скорост е 10-14 км/час.
На присъстващите на демонстрацията земеделски производители им направи специално изключително добро впечатление перфектното копиране на терена, въпреки голямата работна ширина на сеялката. Управлението се извършва от компютър, като от него се задава нормата, с която се работи
- Следващата машина отново е активна комбинация, но тук разликата е в сеялката. Това е механична сеялка Premia, която може да се използва както в комбинация, но и самостоятелно. Разликата от предишната комбинация е, че изсяващият апарат при този вид сеялки е с единичен диск, а не двоен. Тази сеялка може да работи с норма от 40 грама до 40 килограма в декар, което е много добър показател за прецизност и достига прецизността на пневматична сеялка. С 40 грама в декар може да се сеят дори и моркови, както отбелязахме и в минолия брой. Въпреки, че е механична, Premia разполага с всички опции на пневматичните машини - има компютър, може да провежда релсова сеитба. В случая комбинацията е четириметрова и изисква по-мощен трактор, защото тежестта на агрегата е изнесена назад и се налага използването на трактор с по-голяма маса с мощност 170-190 к.с.
- Следващата машина, показана на демонстрацията, бе сеялка за минимална обработка Speedliner, от т. нар. мулчиращи сеялки. Те са с работни ширини от 4 до 6 метра. Тази, която виждаме на полето, е шестметрова. Нормата на засяването се определя от компютър в кабината на трактора. Работната скорост на машината е 10-15 км/час. Разстоянието между секциите е 12, 5 см, което е стандарт при фирма Kuhn. Преди работа с машината полето трябва да е извършена поне една обработка с брана, което спестява повторното минаване с брана.
Kuhn произвежда и сеялка за супер-новата технология директна сеитба. “Мегатрон” е продала няколко такива машини в Добричкия район, където се представят много добре. Директната сеитба засега е спорна технология. У нас тя не се прилага в чистия й вид, а само след брануване.
“Мегатрон” показа край Тръстеник богата гама различни машини на Kuhn – за почвообработка и за сеитба. Наистина няма да е пресилено ако се каже, че това са машини за всяка почва, за всеки вкус и всеки каприз.

Kuhn предлага машини за всяка почва,  за всеки вкус и всеки каприз
6951
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини