Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.07.2012 г.

Направете сами висококачествен естествен тор за градината

Затворете кръговрата на природата - с помощта на градинските дробилки ВИКИНГ

Няма по-ценен и по-естествен тор за градината от компоста – той е най-старият познат на човечеството. Компостът може да се добие и използва във всяка градина. За разлика от торфа той връща загубените хранителни вещества и микролелементи в почвата и съживява живота в почвата както никоя друга тор.

В една шепа компост ще намерите повече живи същества отколкото са хората на земята: около десет милиарда организми. Наторявайки своите насаждения с произведения от Вас компост, удоволствието Ви от собствените плодове и зеленчуци, от красивите цветя или ароматните подправки ще бъде още по-голямо.

За това добрият градинар подрязва храстите, живия плет, многогодишните тревисти растения и цветята със съзнанието, че тези ценни вещества няма да бъдат загубени, а в най-скоро време ще бъдат използвани в градината като материал за наторяване или мулчиране. Страничен полезен ефект при това е, че с компостирането се пестят и средства: изхвърлят се по-малко отпадъци и се купува по-малко количество тор.

Правилно раздробени, смесени и оставени на проветриво място органичните вещества се разлагат и се превръщат във висококачествена тор. Колкото е по-добра сместта от „зелени”, съдържащи азот, и „кафяви”, съдържащи въглерод, растителни остатъци, толкова по-високо ще бъде качеството на компоста.

Тук ще намерите няколко съвета, как сами професионално да произведете тази „калорична храна” за Вашите насаждения.

1) Мястото: идеалното място за компостиране е полусенчесто, защитено от вятър и близо до къщата. Полезно би било, ако има вода и ток.

2) Системата: подгответе отделни съдове - най-малко два, по възможност три: един за събиране на органични отпадъци, един за разлагане и един за готовия компост. Те трябва да са с вместимост 1 куб. м, за да може в центъра им да се създаде съответната температура, необходима за разлагането.

3) Подготовката: събирайте клоните отделно от растящи в земята растения и ги пазете от влага и дъжд (покривайте ги).

4) Раздробяването: Надробеният материал се разлага много по-бързо. Растителните остатъци се разкъсват, увеличава се повърхността им и така се ускорява разлагането им. С градинските дробилки ВИКИНГ без усилие ще раздробите груб, голям по обем, мек или с много жилки материал.

5) Смесването: висококачествен тор се получава от смес от „зелени” и „кафяви” растителни остатъци. Правилният състав на изходния материал определя скоростта на разлагане и качеството на компоста.

Съвет 1: никога не струпвайте големи количества от един и същ материал.

„Зелените” растителни остатъци съдържат относително много азот (N). Подходящи за компостиране са напр. раздробени декоративни и полезни растения, увяхнали цветя, окапали плодове; кухненски остатъци като утайка от кафе и чай; стари хранителни продукти като мляко, хляб, яйчени черупки, непръскани кори на цитрусови плодове, обелки на банани.

Съвет 2: винаги дръжте вила за тор близо до контейнера за компост, за да можете веднага да смесите биологичните отпадъци от кухнята.

„Кафявите” растителни остатъци доставят въглерод (С) на Вашия компост. Изходен материал са раздробени отрязани клони, живи плетове и храсти. Преди раздробяването събирайте и складирайте клоните отделно от меките растителни отпадъци.

Съотношението между въглерода и азота е важно за процеса на разлагане. В началото то трябва да бъде ок. 20-30 : 1. При компостирането се разгражда въглерод. При готовия компост съотношението С:N е ок. 15-20 : 1.

Много често се задава въпроса, какво да правим с шумата? В идеалния случай листата от тревната площ могат да се съберат с косачка ВИКИНГ, засмукваща шума, от което имате многократна полза – тревната площ е окосена и шумата е събрана. В коша на косачката вече е събрана смес, която може да бъде използвана за мулчиране на лехите или за подготовка на компост. Друга възможност е шумата да бъде раздробена и след това смесена с окосената трева.

6) Приготвянето на естествен тор (компост):  добър естествен тор може да се постигне само при достатъчен приток на въздух.

Компостирането – процесът на обмяна на веществата от органични отпадъци до висококачествен хумус - е процес на разлагане. Към новия компост може да се добави стар компост като стартер.

Съвет: когато се използва надробен материал стартерите за компоста са излишни.

7)  Контактът с почвата: е важен, за да могат червеите и микроорганизмите да разложат материала.

8) Компостирането: в зависимост от температурата превръщането на изходния материал в естествен градински тор трае няколко месеца.

Наличието кислород и оптимална влажност са необходими предпоставки за протичане на този процес. Затова предпазвайте компоста от дъжд и го напоявайте, когато е сух. Прекалената влажност предотвратява притока на въздух и води до загниване.

Поставете съда с компоста на земята, никога върху каменни плочи, за да могат най-малките организми като червеи и бръмбари да преминават безпрепятствено.

Как да проверите дали компостът Ви е годен за растенията? Напълнете един съд със смес от 50 % пръст и 50 % компост. Засейте латинки. Ако те растат бързо без синьо оцветяване компостът е добър. При недостатъчен растеж или увреждания на листата компостът е подходящ единствено за мулчиране.

9) Суров градински естествен тор (компост): той съдържа хранителни вещества в свързана форма, идеални за облагородяване на почвата чрез мулчиране.

Както вече бе споменато за разлика от торфа компостът връща на почвата загубените хранителни вещества. Той съдържа всички необходими микроелементи в правилното съотношение, макар и в по-малки количества от продавания в търговската мрежа пълноценен изкуствен тор. Готовият компост трябва да се смесва с пръст.

Ето и няколко съвета за използване на компоста:

Употреба на суров компост

Суровият компост е най-младата му форма и може да бъде използван като оборски тор. Той е незрял и съдържа хранителни вещества в негодна за растенията форма. Той обаче много подпомага почвения живот. След три топли месеца суровият компост може да бъде използван за мулчиране.

Тревен компост

Смесете добре окосена трева с раздробени отрязани клони от дървета и жив плет или с надробена шума. Прибавеният материал осигурява необходимото проветряване. Обемът на сместа се намалява бързо, тъй като съдържащата много вода окосена трева бързо се разлага. Ето защо богатата на дървесина смес отново и отново може да се обогатява и размесва добре с прясно окосена трева.

10) Готовият тор (компост): хранителните вещества вече са освободени и могат да се приемат от растенията като тор. Винаги го смесвайте с почва!

Направете сами висококачествен естествен тор за градината
119866
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини