Д-р Гибфрид Шенк, изпълнителен директор на Дружеството за поощрение на устойчивото земеделие подчерта значението на азотното торене за модерното земеделие, писа електронният сайт на Bayerisches landwirtschaftliches Wochenblatt („Баварски земеделски седмичник”): „Дали като животински течен тор или като минерален тор, без азот не може да се мине. Основата на нашия живот зависи в голяма степен от това важно за растенията хранително вещество. За това Германия се нуждае от повече мерки и модерна технология, за да помогне на земеделските си производители. Да използват азота възможно най-точно според нуждите на растенията.“ Вместо реколта от около 24 млн. тона пшеница, днес можеше да се жънат общо 6 милиона тона без използването на азот. Това отгтоваря например на 4,2 млн. тона хляб за печене - годишното потребление на 51 милиона граждани на Федералната република.