Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.03.2012 г.

Естествени стимулатори на растежа на прасетата

Бактериите секретират токсични вещества и намаляват смилаемостта на мазнините

Успоредно с ограничаването на антибиотичните стимулатори на растежа нараства необходимостта от естествени пътища за създаване на бактериален баланс в чревната система на животните. С увеличаването на информацията се увеличава и броят на подходите и последващия синергизъм. Последното постижение, постъпило на пазара, комбинира органичните киселини и фитохимикали с увеличаващи клетъчната пропускливост вещества, които увеличават антимикробния ефект на другите компоненти (Angela Riemensperger, Pig progress, 27, 2, 2011).

Прасетата, както и другите животни и растения, живеят в симбиоза с различни бактерии. Те могат да защитят гостоприемника от колонизация на патогенни бактерии, да регулират развитието на червото или да произвеждат витамини и хормони за гостоприемника, докато някои от тях предизвикват заболяване. Присъствието на бактерии в гарстроинтестиналния тракт обаче води до конкуренция между гостоприемника и бактериите за хранителните вещества. Освен това бактериите секретират токсични вещества, намаляват смилаемостта на мазнините, стимулират подмяната на абсорбтивните епителни клетки и секрецията на слуз от чашковидните епителни клетки и стимулират развитието на имунната система и възпалителните отговори. Всичко това води до нарушаване на растежа на животното и е доказано, че около 6 % от нетната енергия в дажбата на прасето се загубва заради микрофлората.

[B%]Затова е важно не самода се контролират възможните вредни бактерии но и да се поддържа добър баланс между бактериалната популация в червото.[%B]

Отдавна се смята, че органичните киселини могат да променят стомашно-чревната микрофлора чрез намаляване на чувствителните към киселина бактериални видове като E. сoli, Salmonella и Campilibacter, което води до увеличаване на прираста. Но органичните киселини имат ограничен ефект в ниски концентрации. Грам–отрицателните бактерии са снабдени с допълнителна външна мембрана, която ги прави резистентни към антибиотици и детергенти. Затова е необходим различен подход за този тип бактерии.

Ацидифаерите (подкислители, съставени от органични киселини) намират все по-широко приложение в свиневъдството. Общоизвестно е, че пропионовата киселина е с най-голям потенциал поради това, че е лесно смилаем енергиен източник и е активна срещу гъбички и бактерии, което я характеризира и като инхибитор на плесените. Фумаровата киселина притежава недостатъците, че е скъпа и е необходима висока доза. Предимството й обаче е, че трудно се абсорбира и може да преминава през храносмилателния тракт. Формовата и млечната киселина са по-силни от фумаровата киселина. Сега по-широко приложение намират смесите от органични киселини, отколкото отделни киселини.

Често органичните киселини се комбинират с други естествени продукти като незаменимите мастни киселини, с които действат синергистично.

[B%]Незаменимите мастни киселини действат като антиоксиданти[%B]
стимулират имунната система, подтискат вредните микроорганизми от една страна и стимулират полезните микроби от друга, регулират активността на ензимите и специално липазата и протектират чревните власинки.

Грампозитивните и грамнегативните бактерии се различават по външната структура. Цитоплазмата на всяка клетка е оградена от цитоплазмена мембрана. При грамнегативните бактерии има допълнителна външна мембрана, която ги прави резистентни към хидрофобните антибиотици и детергенти. Намаляването на тази резистентност може да се постигне чрез вещества, увеличаващи пропускливостта на външната мембрана. Когато органичните киселини се използват в комбинация с увеличаващи пропускливостта вещества, външната мембрана на грамнегативните бактерии бива отслабена и активността на други антимикробни вещества се усилва поради улесняване на проникването им. Синергизмът зависи до голяма степен от правилната комбинация на органичните киселини и увеличаващите пропускливостта субстанции. Препаратът Biomin Perforizer на австрийската фирма Biomin съдържа смес от органични киселини, комбинирани с фитохимикал (cinnamaldehid) и субстанция, увеличаваща пропускливостта. Това улеснява проникването на органичните киселини в грамнегативните бактерии, разстройвайки клетъчната функция и предизвиквайки смърт на клетката. При това положение животното не се конкурира за хранителни вещества с патогенните бактерии и това увеличава прираста. В опитна обстановка прасетата, получавали с ацидифаера този естествен стимулатор на растежа, са имали с 8 % по-висок среднодневен прираст в сравнение с контролните и конверсията на фуража е била с 3 % по-добра. Заключението е, че синергизмът, постигнат чрез добавяне на увеличаваща пропускливостта субстанция, увеличава ефекта на антимикробните съставки, което резултира в икономически ефект.

Докато това научно постижение намери широко приложение в практиката, трябва да се разчита на комплексните мерки за профилактика. Осигуряването на добро здравословно състояние на стадото налага прилагане на оптимална ваксинационна програма срещу съществуващите във фермата инфекции. Намаляването на инфекциозното налягане от Escherihia coli се постига най-ефективно чрез регулярни ваксинации със субединичната ваксина Porcilis porcoli. Особено важна в това отношение се оказва ваксинацията срещу свинския цирковирус (РСV2) – нашите наблюдения показват, че ваксинацията с Porcilis PCV в хронично инфектираните свинеферми води до увеличаване на среднодневния прираст, изравняване на прасетата в групите по телесна маса и подобряване оползотворяването на фуража./Проф. д-р Aнгел Мотовски, двмн, в. Гласът на фермера

Естествени стимулатори на растежа на прасетата
13407
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини