Няма опасност от измръзване на овощните дръвчета в Кюстендилско. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов. „Лятото и есента бяха сухи, немалко пъти ние съветваха стопаните да поливат допълнително дръвчетата, ако те са сторили това, то овошките са закалени и могат да преживеят студовете. Като говорим за стресови ситуации нека да не забравяме, че все пак сме зима. Няма от какво да се плашим”, каза Домозетов. Той посочи, че има опасност за измръзване при вида череша и праскова, когато температурите паднат под минус 22 градуса за повече от денонощие. Ябълките и крушите са студоустойчиви и могат да търпят до минус 30 градуса. Той препоръчва дърветата до 3-годишна възраст да бъдат завити с амбалажна хартия или вестник.