Тази година получих богата реколта от картофи, но не мога да ги реализирам на пазара. Отглеждам и 6 крави. Мога ли да ги изхранвам и с картофи – може да не е най-рентабилно, но къде да дена толкова продукция. Грехота е да се похабява, хвърлил съм средства и труд за тези картофи.
Никола Средков, с. Чомаковци, Плевенско
Отговор на проф. Янко ПРОФИРОВ, специалист по хранене на животните:
В България картофите се използват като храна за различните видове животни отдавна, особено в полупланинските и планинските райони, където зърнените култури не са широко застъпени. В тези райони добивът на картофи от декар е около 3 тона, докато средно за страната той е около 1 тон. Картофите съдържат около 80 на сто вода и 20 на сто сухо вещество. То се състои предимно от скорбяла (към 70 % от сухото вещество), която е добър източник на енергия.
Характерно за картофите е ниското съдържание на сурови влакнини, което е причина за висок коефициент на смилаемост на органичното вещество. При птиците и преживните животни смилаемостта е 80 %, при конете - 85 %, а при свинете достига до 95 %. Картофите са бедни на протеин, на минерални вещества като калций и фосфор, но са богати на калий, който обуславя добрия им диуретичен ефект. Въпреки че са бедни на протеин, той е с висока биологична стойност.
Недостатък на картофите е високото съдържание на алкалоида соланин. Нормално картофите съдържат от 2 до 10мг на 100г (мг%) от този алкалоид. Когато соланинът се покачи над 20 мг%, картофите стават отровни. Съдържанието на соланин е по-високо в кората, отколкото в обелената част. Незрелите картофи съдържат повече соланин от зрелите.
Най-богати на соланин са кълновете. Ако картофите се държат на открито и се огряват от слънчевата светлина, соланинът се повишава повече от 3 пъти. Изхранването на животните с картофи с високо съдържание на соланин води до разстройства в нервната и храносмилателната система, а също и до повишена чувствителност към светлината.
Често се наблюдават конюнктивити и подуване на клепачите, екземи по краката, вимето и пр. Предимство на преживните животни е, че соланинът се разгражда в предстомашията (търбуха) от микрофлората и картофите могат да се изхранват сурови. За да се предпазят животните от отравяне, кълновете на прораслите картофи трябва да се отстраняват и картофите да се запарват, при което соланинът като разтворим, преминава във водата, която трябва да се изхвърля. На животните не трябва да се дават също развалени, замръзнали и загнили картофи.
Съхранението на картофите трябва да става в ровници и е добре да се дават на животните до края на март, тъй като след това, със затопляне на времето, те прорастват. Тъй като картофите са бедни на протеин е добре заедно с тях да се дават на преживните животни богати на белтъчини храни като шротове, кюспета, а на свинете рибено брашно, кръвно брашно, месокостно брашно и други богати източници на протеини. Добре е определеното количество картофи за деня да не се дава наведнъж, а разпределено в 2 и повече порции.
Даването на големи количества картофи може да доведе до заболяване (ацодоза), дължаща се на бързата ферментация в предстомашията на преживните и образуването на големи количества летливи мастни киселини. За да се избегне запушването на хранопровода, е добре по-едрите картофи да се нарязват.
КОЛИЧЕСТВА НА ИЗХРАНВАНЕ
На свине се дават до 6-8 кг запарени картофи на 100 кг живо тегло. На лактиращи крави - до 20 кг сурови или запарени картофи. На говеда за угояване – до 3040 кг; на овце и кози – 1-2 кг; на коне – до 5-6 кг сурови, или 10 кг запарени картофи; на кокошки – до 80 г, на патици – до 100 г и на гъски до 300 г на глава/дневно запарени картофи.



