Начало » Новини » Страната
14.12.2011 г.

Agritechnica приключи, да живее Agritechnica

Настъпи ерата на господство на електрониката и софтуера в земеделието

- Проф.Кьолер, днес машините, които тракторът тегли са не по-малко важни от самия трактор. От тяхната прецизна работа – например на сеялките - зависи в голяма степен ефективността на труда на фермера. Какви нови тенденции бяха показани на Agritechnica 2011?

- Сеялките за мулчираща сеитба определят от години облика на техниката за засяване на зърно. Целта на подобренията по отношение на начина на засяване при полагане на семената е да се постигне достатъчен контакт с почвата, за да се осигури надеждно покълване. Затова е важно да се поддържа постоянна дълбочина на засяване дори и при променящи се работни условия. Разработването на автоматичното регулиране на натиск дава възможност за значителен напредък. Промените на натиск се отчитат с помощта на сензори към водещите ролки за дълбочина и се компенсират от системата за автоматичен контрол на натиск.

Нарастващото разпространение на електронни устройства за дозиране на семената като сензори за контрол на потока на семената и за количеството зърно, както и електронно регулиране на полагането на семената управлявано от GPS-система, определят важните моменти в развитието на техниката за сеитба. Освен това се запазва тенденцията към големи работни ширини и по-големи бункери за семена и торове.

Налага се тенденцията към по-високи работни скорости при прецизната сеитба. На Agritechnica 2011 г. видяхме машини за прецизна сеитба с усъвършенствана технология, която осигурява работни скорости от 10, 12 км / ч, и дори до 15 км / ч. Точността на полагане на семената е впечатляваща.

Не по-малко иновации има и при машините за наторяване.
Вече утвърдените при техниката за растителна защита системи за GPS-управление, автоматизирано включване и изключване на края на браздата и превключване на различни частични ширини, навлизат все повече и в технологиите за наторяване, за да може дори в припокриващи се области на пръскане на края на браздата да се постигне прецизно и равномерно разпределение на торовете. Видяхме тороразпръсквачки за минерални торове, по-усъвършенствани системи, базирани на изчислителен модел за разсейване и на симулация на процеса, които отчитат също и вида наторяване, дозираното количество и триизмерното разпръскване. Технологичното преустройство на машините е реализирано различно от отделните производители: чрез автоматично включване и изключване на дозиращия шибър, с онлайн регулиране на данните или с автоматично превключване на интегрирано управляващо устройство за ограничено разпръскване със съответен команден софтуер.

За да се намали влиянието на страничния вятър върху качеството на работа при центробежно пръскане, се предвижда пръскачка, която посредством интегрирана метеорологична станция отчита моментното съотношение на параметрите на въздействие на вятъра (сила, посока) в областта на разпръскването. Регулируем механизъм със съответен управляващ софтуер позволява променянето на оборотите на дисковете и точките на подаване на тор в зависимост от мястото на наторяване, за да се компенсира влиянието на вятъра.

Високо ниво ни показаха и производителите на машини и оборудване за растителна защита.

Наред с противоотклонителните инжекторни дюзи и системи за регистрация на бази данни, голямо разнообразие има и при електронно управляваните функции като например автоматичното превключване на различни частични ширини, система за управление при края на браздата, автоматично регулиране на отстоянията и система за автоматично нивелиране при наклон. Във всяка от тези области се очакват многобройни подобрения: от сензорното наблюдение на потока на отделните дюзи и терминалния софтуер за насищане на полето, до контролиране на наличността на количество в резервоара и дистанционното (обслужвано от кабината) външното почистване на щанговата пръскачка.

Тенденцията към по-големи работни ширини (до 51 м) и резервоари (до 14 000 л), както и към по-висока скорост се увеличава, също както и предлагането на самоходни машини.

- Много посетители имаше край щандовете, на които производителите показваха новости в машините и оборудване за прибиране на фуражни култури.
- Така е. За да се повиши ефективността при прибирането на фуражните култури, напоследък развитието на тази техника бе белязано от нарастване на работните ширини на косачките и греблата, с увеличаване на мощността на двигателите на силажокомбайните, на товарния обем и общото тегло на товарните ремаркета, както и с ISOBUS-системата за управление на трактор с товарни ремаркета и преси.

За по-доброто приспособяване на косачки с големи работни ширини и тегла към терена е създадена хидропневматична система за разтоварване на косачката с автоматично компютърно регулиране на контактния натиск в реално време. Това осигурява постоянен и равномерен контактен натиск на косачката, дори и при площи със силно изразен релеф и при значително вариращи скорости. Трябва да се разгледат също и базираните на GPS-системи за автоматичното превключване на различни частични ширини на косачките и греблата.

Съобразно предварително записания контур на повърхността и позиционирането на машината се извършва превключване на косачката на различни частични ширини или на отделни гребла. Най-важните предимства са повишаване на производителност на единица площ и улесняването на работата на водача.

Показан бе и значителен напредък в развитието на сензорната система NIR (инфрачервена спектроскопия) на силажокомбайните, с която досега можеше да се определя само съдържанието на сухо вещество във фуражните култури.

С новата технология може да се определи също и съдържанието на протеин, скорбяла и захар. Освен оптимизирането на управлението на силажокомбайните и обективността при отчитането на качеството на силажа за всички елементи, участващи в производството на биогаз, с тази технология, прилагана и мобилно, и стационарно, може да се създава и изчерпателна информация за цялостния процес. Разработена е и система за регулиране на X двигателя на силажокомбайна. С нея двигателят се адаптира автоматично към различни условия на работа и машината постоянно поддържа обороти в оптимален диапазон за разход и производителност, което намалява консумацията на гориво.

ZXXПриложението на преси за кръгли бали с вградено приспособление за опаковане придоби значение през годините за производството на висококачествена трева за силаж. На сегашното ниво на техниката, когато се използва комбинирана преса с опаковане, тракторът прекъсва движението си при подаване на балата към платформата за опаковане и връзване, за да се спре постъпването на фураж.

На Аgritechnica 2011 г. ни бе представена напълно автоматизирана, перманентно работеща преса за кръгли бали с интегрирано приспособление за опаковане. Работата на тази система е възможна само в комбинация с „Tractor-Implement-Management“ (ТIM)-системата, която автоматично адаптира скоростта на движение на трактора, към текущото натоварване. Тази непрекъсната технология повишава до 50 на сто производителността на машината при максимална плътност на балите.

- И въпреки всичко сякаш навсякъде витаеха и се налагаха понятията „електроника и софтуер”.

- Земеделската техника днес не може да има ново развитие без електронно управлявани и регулирани функции, както и без подходящ софтуер. Досега представените нови разработки в различни области ясно показват, че през последните години броят и комплексността на електронните системи при земеделските машини са нарастнали значително. Това са управляващата GPS -автоматика, превключването на различни частични ширини, управлението на автопарка и телематиката на машината, автоматизираното създаване на информационни записи и системата за управление „Tractor-Implement-Management“ (TIM). Прилагането на системата ISOBUS от всички производители е ясно изразена тенденция. Така се предлагат самоходни машини за прибиране на реколтата, които имат допълнително приспособление за инсталиране на системата за управление ISOBUS, независимо от производителя и вида си (напр.GPS или лазер).

По-новите RTK (Real Time Kinematic) - системи за сателитна навигация позволяват много висока точност при работа с управляващата автоматика. Една от представените на Аgritechnica 2011 системи свързва в мрежа отделни RTK-базови станции и дава възможност на земеделски стопани, на борси за селскостопански машини, на предприемачи и търговци да създадат своя собствена RTK мрежа на изгодна цена.

За оптимизиране на работните процеси на полето се предлагат специфични софтуерни решения за регистриране на работните параметри на машината, автоматично преподреждане за конкретния парцел и едновременно записване на информация в работния дневник на извършваните земеделски дейности. За автоматизирано определяне на реколтата на конкретния парцел са предвидени нови разработки базирани на системата ISOBUS, които позволяват воденето на пълна и точна информация и коректно отчитане. До голяма степен процесът за събиране на реколтата е автоматизиран от възлагането на работата до маркирането на всички бали с вграден таг за радиочестотна идентификация RFID (Radio Frequency IDentification).

Пакетното пренасяне на данните от трактора и от прикачното оборудване подобрява дистанционната диагностика и улеснява проследяването на производителността и на двете машини. Тази нова система за дистанционно диагностициране дава възможност на производителите за всеобхватен анализ, оценка и оптимизация на настройките и информацията.

Усъвършенстваните системи за управление на автопарка и логистично управление допълват широкия спектър от софтуер за оптимизация на процесите.
В заключение бих искал да кажа, че развитието в областта на електрониката, сензорната техника и софтуера са впечатляващо определящи за иновациите в земеделската техника.

Те водят до нарастваща автоматизация на работните процеси в растениевъдството, за да се постигне по-ефективна, по-точна, по-екологична и по-рентабилна работа с високо качество./Карл ВИМЕР, журналист на свободна практика от Мюнхен наш представител на Agritechnica

Agritechnica приключи, да живее Agritechnica
4843
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини