Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.12.2011 г.

В Турция има само едно стадо от прочутата Романовска порода

Снимка Уйкипедия

Фермерът Осман Нури Гюнай е собственик на единственото в Турция стадо овце Романовска порода, която се отличава с високи биологични и продуктивни качества. Щом овцевъдът решава да разшири фермата си с високопродуктивни животни, той посещава различни селекционни ферми в десетки държави и стига до извода, че НЯМА ПО-ДОБРА ПОРОДА ОТ РУСКАТА “ЦАРСКА” ОВЦА. Пет години фермерът се опитва да купи желаните животни, тъй като в Русия има забрана за техния износ. Помага му руският президент.
През май миналата година Дмитрий Медведев е на посещение в Анкара. Чрез негов помощник му е предадено писмо с молбата на Осман Гюнай за разрешение за износ на романовски овце. Руският президент прави изключение и разрешава да бъдат изнесени 175 романовски овце: 88% агнета и 12% овце-майки.

Овцете, внесени от Русия, са се оагнили във фермата на Осман Гюнай и стопанинът вече очаква приплоди от порасналите “руски” агнета. Романовските овце са старинна руска порода. Животните са грубовълнести, късокосмести, с направление са месо и вълна. Прочутата в цял свят порода овце е създадена преди около 200 г. край градчето Романов (сега гр. Тутаев, Ярославска област).

В средата на XIX в. поголовието от романовски овце в Русия е наброявало 1,8 млн. глави. През 2000 г. то намалява до 16 хил. Катастрофалното намаляване на поголовието е причина РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА РОМАНОВСКИ ОВЦЕ ОТ СТРАНАТА. Породата е разпространена в стопанства в европейска Русия в района на долината на река Волга. Разпространена е и в страни като Германия и Франция. През 1980 г. е внесена в Канада, а от там и в САЩ. В България е внесена през 1970-те год. Към 2008 г. броят на представителите на породата в България е 70 индивида и е с рисков статус.

Вследствие на взетите мерки през 2010 г. поголовието на Романовска овца в Русия вече се увеличава до 45 хил. глави.

Ето какво казва за качествата на Романовската порода овце старши научният сътрудник на Ярославския научноизследователски институт Михаил Костильов. Няколко са показателите, които отличават Романовската овца. На първо място е ненадминатото качество на вълната й.
ВЪЛНАТА НА РОМАНОВСКИТЕ ОВЦЕ СЕ СМЯТА ЗА НАЙ-ДОБРАТА В СВЕТА
Според специалистите тя е: топла като заешки пух, красива като кожа на полярна лисица, здрава като вълча кожа, лека, мека, с висококачествена основа.
Възрастните романовски овце се стрижат три пъти в годината - през март, през юни и през септември. Вълнодобивът от кочовете е 2,5-3 кг, а от овцете майки - 1,5-1,8 кг.
Най-качественото руно (т.нар. петровско) се получава от 5-6-месечни нестригани животни.

На второ място е ПЛОДОВИТОСТТА НА РОМАНОВСКАТА ОВЦА от която се получават 4-8 агнета! Плодовитостта на романовските овце е 250-300 на сто, докато при повечето породи е 120-150%.
Освен плодовити романовските овце са и скорозрели - първите агнета се раждат, когато майките им навършат едва 1 година. При тях НЯМА ИЗРАЗЕНА СЕЗОННОСТ НА РАЗГОНВАНЕ. Романовските овце могат да се заплождат и да се агнят по всяко време на годината. Агнят се два пъти годишно. Докато овцата кърми агнето, тя дава от 50 до 200 кг мляко, което съдържа 6 на сто белтък и 7 процента мазнини.
Продължителността на живот на романовските овце е 14-15 години, но като правило изключително ценните животни се използват до 10 години.
Плодовитостта на породата (10-11-месечните овце се колят наесен), високият млеконадой и отличната й вълна правят Романовската овца много търсена за отглеждане. Именно тези качества са накарали Осман Нури Гюнай да се спре на нея. Опитният животновъд не се притеснява от
РАЗЛИКАТА В ОВЦЕВЪДНИТЕ ТРАДИЦИИ В ТУРЦИЯ И РУСИЯ тъй като тези овце притежават високи адаптационни способности. Те издържат на дълги преходи.

В Русия са се ОТНАСЯЛИ КЪМ ТЕЗИ ОВЦЕ КАТО КЪМ ХОРА. Затова те не изпитват стрес. “Романовското” стадо на турския овцевъд вече наброява 240 глави. Фермата не е голяма. Новината, че руските “царски” овце са в Турция е обиколила цялата държава. Може би затова вече на пълни обороти работи и създадената от турския овцевъд фирма “Чимкент Романов Чифтлиги”, която кани всички желаещи отблизо да се запознаят с тези овце. Собственикът им обаче е взел драконовски предпазни мерки. Той е осигурил въоръжена охрана, във фермата му има видеонаблюдение, а във въздуха постоянно кръжи дежурен безпилотен самолет, в който са монтирани камери за проследяване.(Sheep101.info)

В Турция има само едно стадо от прочутата Романовска порода
51177
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини