Браншът хлебопроизводство и сладкарство ползва 90-92% българска суровина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България – Марияна Кукушева. Изключението е на някои твърди пшеници, които просто не се отглеждат в тази част на Европа, но те са много малък процент и се ползват за производство на специални изделия в много малък процент – каза Кукушева. Относно протеста на зърно производителите тя посочи: „Ние не сме страната, която нито подкрепя, нито отхвърля протеста на земеделците. На нас лично ни харесва достойнството и начинът, по който един бранш застава и отстоява своите искания”.
Нормално е да има един вечен антагонизъм между бизнеса и финансите, защото в период на рецесия, в какъвто сме в момента, в същото време е нормално един финансов министър да казва: „Това, което искате, не е възможно” – каза тя.
Нашата идея и апел е да спрем обидните думи един към друг. Това са двете страни на една монета – от едната страна е държавата, от другата страна е бизнесът. Това е като въпроса за това кое е първо – яйцето или кокошката. Просто двете страни трябва да се държат партньорски и уважително, независимо от това доколко са възможни и реално постижими исканията на двете страни – каза Марияна Кукушева.