Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
21.11.2011 г.

Agritechnica приключи, да живее Agritechnica!

Успехът в земеделието вече се определя не толкова от големината, а от възможностите на интелигентните решения

Agritechnica приключи, да живее Agritechnica! Да, тя приключи, но духът на изложението ще витае във всички области на съвременното земеделие до следващото изложение в Хановер.

Да, Agritechnica е крал, но за разлика от кралете, не умира и затова за нея не можем да извикаме „Le roi est mort, vive le roi!”. Защото тя чертае бъдеще, тя ни показва отговорността, която носят производителите на земеделска техника пред бъдещето.

В дните на изложението имах възможността да разговарям с проф. д-р Карлхайнц Кьолер, председател на комисията за новостите на Agritechnica. Зададох му въпроса: „Какво е най-характерното за тазгодишното изложение и доколко то отразява тенденциите в земеделието днес и утре?”.

- Прогресът в развитието на електрониката, сензориката и софтуера определя динамиката на иновациите в земеделието днес – сподели проф. Кьолер. - Електроника, сензорика, софтуер са водещите понятия, стане ли дума за новостите на Agritechnica 2011. И това съвпада напълно с тенденциите на земеделието от днес и утре. Само големината на земеделските фирми, на фермите, на обработваемите земи и на отглежданите животни вече не са достатъчни, търси се интелигентността. Тя е определяща.

Придружени от съществени инициативи на производителите за подобряването на ISOBUS-технологии и за създаване на стандартни интерфейси за пренос на електронни постижения, пред земеделските производители се отварят неподозирани възможности за използването на модерните технологии.

Agritechnica 2011 показва иновации на най-високо ниво в земеделието и по този начин документира приноса на аграрната техника за глобалното осигуряване на храни.

- Проф. Кьолер, доскоро говорехме, че понятия като по-голям, по-бърз, по-широк са атрибути на многобройни възможности за развитие на земеделската техника. Днес говорим за интелигентност. Сам Вие подчертахте, че големината не е от значение толкова, колкото преди. Не влизаме ли в някакво противоречие?

- Не, противоречие няма. По-големите, по-бързите, по-широките машини са машините на бъдещото интензивно земеделие. Но те все повече ще се налагат, тяхното значение ще нараства, ще се увеличава обхватът им именно с помощта на електрониката и сензориката. Те определят днес преобладаващо нивото на информация от машините и системите с цел процесите да стават са все по-ефективни, все по-щадящи околната среда и все по-икономични.

Това развитие, известно с името „Precision Farming”, ще продължи да се разпространява и да се свързва около различни обществени и производствени информационни източници с автоматизирани решения за помощ. Те имат за цел не само да оптимизират процесите, но трябва да направят възможни нови стратегии за ръководене на запасите и на производствените единици като цяло. По-нататъшното развитие на отделните градивни елементи на Precision Farming в единна стратегия се обозначава като „Smart Farming” – т. е. умното земеделие – бе много добре разяснено по време на специален семинар, състоял се по време на Agritechnica.

Ако трябва да обобщя накратко:
[B%]БЪДЕЩЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО СЕ НАРИЧА SMART FARMING[%B]
В това всички ние имахме възможност да се убедим на Agritechnica
- Проф. Кьолер, кои са най-характерните тенденции в растениевъдството, които очерта Agritechnica 2011?

- Основна тенденция в растениевъдството, а и не само в него, които ни показа Agritechnica, е автоматизацията на работните процеси, която се придружава от развитието на интелигентен софтуер, нарастващите изисквания към документацията, осигуряването на постоянно високо качество, на сигурна обратна връзка, както и логистика и мониторинг на машините, за да се избегнат или поне да се минимизират предстоите им и разходите за ремонт да бъдат оправдани. Това развитие, обвързано с интелигентна и проста система за мениджмънт на данните, води до т. нар. мрежести структури, които оформят цялата верига на процесите от полето до потребителя.

- Вероятно за читателите на българския вестник „Гласът на фермера” ще бъде интересно какви новости представиха производителите на различните видове земеделски машини? И, както си му е редът, нека да започнем с тракторите.

- Тракторите по принцип са интересни машини. Но съвременните трактори вече започват да излизат извън някои досегашни знания, те надминават разбиранията ни за ефективност, качество, полезност и пр. Водещите производители на трактори показаха на Agritechnica 2011 нови линии в различен мощностен диапазон. Тези трактори се характеризират с пестеливи дизелови двигатели, които изпълняват изискванията за вредните емисии на ниво IIIB (с или без „подхранване” с адитиви, т.е. с добавки). На разположение на фермерите е широка гама от оферти на трансмисии: мощностно разклонени безстепенни предавки с най-висока ефективност и просто обслужване. С новия дизайн на кабините, въздушното окачване на кабината, комфортните седалки, с подобрената функционалност на елементите за управление тракторите на днешния ден са достигнали високо ниво на комфорт при управление и придвижване.

Видяхме на изложението една нова генерация на челните товарачи, които с употребата на нова сензорика правят възможни допълнителни функции, които по отношение на прецизност и автоматизация далеч надвишават решенията, които ни бяха познати досега от пазара на земеделски машини.

[B%]ТRACTOR-IMPLEMENT MANAGEMENT ОЗНАЧАВА, ЧЕ УРЕДИ УПРАВЛЯВАТ ТРАКТОРА[%B]
На Agritechnica 2009 бе показана базираната на ISOBUS система „Tractor-Implement Automation”, примерно въведена на един „интелигентен” саморазтоварващ се камион. С помощта на ултразвуков сензор, който улавя откосите, и на един сензор за въртящия момент на режещия ротор на камиона работната скорост на трактора се регулира в зависимост от дебелината на откоса. Подобно решение например за една рулонна балопреса, при което след изпълването на пресовата камера тракторът автоматично спира и последващият процес протича автоматично нататък, също бе показано през 2009 година. Това развитие намира продължение на Agritechnica 2011, например в областта на производството на картофи от засаждането до прибирането на реколтата. С включването на ISOBUS, както и на други функции тракторът и прикачната машина се превръщат във функционална единица, която автоматизира съответните работни процеси на садачната или прибиращата машина, например на подемника, регулиране на ВОМ, на работната скорост и допълнителна регулировка както и управление на контрола на принадлежностите. Също и при разпръскването на течен тор бе показано съответно решение, при което цистерната през ISOBUS може да направлява въртящия момент на ВОМ. В зависимост от техническото състояние уредът може да избере съответно най-подходящата стандартна честота на въртене на ВОМ, автоматична напасване на въртящия момент според потребностите, регулиране, включване или изключване на ВОМ.

Очакваното нарастващо използване на електрически задвижващи устройства изисква съответен интерфейс между трактора и уредите за пренос на по-мощно задвижващо изпълнение. Това бе признато от производителите на трактори е на устройства и при наличната конкуренция се смята за обща задача, да бъде разработен стандартен интерфейс (високоволтово електрифициране на връзката трактор/устройство) с възможност за използване от всички (производители на земеделски машини и земеделски стопани). Иновацията се състои главно в практикуване на обща развойна дейност през 2007 г. на Agritechnica и особено през 2009 г., пак на Agritechnica, къдете ясно се очерта потенциалът на индустриалната тенденция на електрическите устройства за задвижване с по-голяма потребност от мощност. Съвместната работа на производителите на трактори и на устройства направи възможно своевременното изпълнение на развойната дейност по един международен стандарт. Той е предпоставка за един интерфейс с висока мощност (150 кВт на всеки интерфейс), за съвместимост на тракторите на различни производители с продуктите на производителите на устройства и уреди, както го правят и останалите стандартизирани интерфейси (механично, хидравлично, ISOBUS). На тази база дори отделни фирми успяха да се концентрират върху развитието на техните индивидуални и диференцирани продукти с оптимална полза за клиентите./в. Гласът на фермера

Agritechnica приключи, да живее Agritechnica!
5116
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини