Отпадъците от преработката на мляко и млечни продукти вече ще могат да се използват ефективно. Испанската компания IRIS (Институционални изследвания и информационни системи) е разработила биопластмаса, което е отнело три година на екипа, който се е занимавал с иновацията. Тя е направен от суроватка, която остава след производството на сирене и е в излишък. Основната цел на изследването е била да се заменят скъпите синтетични полимери, които са устойчиви на кислород, с пластмасови филми на основата на серумните протеини.
Като отпаден продукт при производството на сирене суроватката е около 40% и не се използва. След преработка по разработената технология тя придобива свойството на отлична водоотблъскваща бариера. По-късно тази група учени планира да създаде пластмаси и от други природни вторични продукти от различни производства, които са съвместими с политиката на страните от Европа, ориентирана към опазване на околната среда и намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. По предварителни данни, новата пластмаса ще бъде използвано първо в козметиката, а по-късно в хранително-вкусовата промишленост. Технологията вече е патентована./Euronews