Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
08.11.2011 г.

Agritechnica - Mundial-ът на земеделските машини

Светът на съвременното земеделие, сбран в Хановер

[B%]Пътят към утрешния ден на земеделието е ясно очертан – интензификация+активно опазване на околната среда * Върху 320 000 кв. метра площ новостите в бранша ще представят 2600 изложители от 46 страни * Очаква се рекорден брой посетители от цял свят * Вече са известни двамата носители на златни медали и 39 сребърни медалисти, определени от независими специалисти, подбрани от Германското земеделско дружество (DLG)[%B]

Agritechnica винаги е била голям празник. И макар в тези дни Хановер да не е така зелен, както през пролетта и лятото, изложението е сякаш обсипано с цветя. Това са цветните знамена на различни държави и фирми участници в него.

Всички вече са по местата си, по щандовете в палатите, само отделни машини все още чакат навън, на улиците. На улиците на изложението, разбира се, защото Agritechnica е град. Пресцентърът също работи под пълна пара, както се казва.

Атмосферата винаги е била неповторима. Гъмжило от хора, които обикалят от палата в палата. Разбира се, това не са зяпачи, а професионалисти – фермери, представители на производители, дистрибутори, журналисти.

Желанието да разгледате цялото изложение е направо гротескно – ще се поставите в ролята на онзи герой от фейлетона на Арт Бъкуалд „Лувъра за шест минути”, който имаше време да спре за секунда пред статуята на богинята Нике и да избърбори: ”Тя никога няма да полети” и да продължи да тича между експонатите на галерията. Но докато той обиколи Лувъра (макар и да не се разбира от фейлетона, какво е видял), вие за седем дни няма да разберете от Agritechnica нищо, ако си поставите за задача да я обходите открай-докрай и да се запознаете с всички експонати. Все едно да прелетите край някой трактор и да смутолевите: „И този ще оре добре”.

Както вече споменах, тук не е място за туристи, а за професионалисти. Затова и всеки идва с предварително съставен план: Какво искам да видя на Agritechnica. Разбира се, може и малко да се отклоните от този план, но малко. А като ви заболят краката, на ваше разположение са чудесни заведения с вкусни храни и напитки. Те са достатъчно, за да не висите по отегчителни опашки, а да имате време спокойно да анализирате онова, което вече сте видели.

Agritechnica е цял един свят, сбран край един град – това е светът на утрешното земеделие. Характерно за изложението е, че то винаги гледа напред, към бъдещето. В него намират място както биоземеделието, така и интензивното земеделие. Agritechnica винаги се старае не само да покаже експонатии, а визии за бъдещото земеделие, за проблемите, които му предстои да решава.

Светът е в криза, но пазарът на земеделски машини тази година – поне в Германия и много други страни – се съживи. Не желая да ви обременявам с цифри, но твърдя, че те са впечатляващи.

Какво можем да кажем още за тазгодишната Agritechnica? Вече са известни златните и сребърните медалисти.

Каква е разликата между Agritechnica и много други изложения по света, когато говорим за медали? Много просто, да спечелиш златен медал в Хановер е все едно да станеш световен шампион по футбол. Останалите шампионати, на колкото и високо ниво да са те, все пак не са Mundial. Agritechnica e Mundial-ът в света на земеделската техника.

Дълго мислих над някаква обобщаваща фраза, която да характеризира експонатите на изложението и реших, че това може да е – без да твърдя, че съм стопроцентово прав: „Все по-чисти и все по-скъпи”. Това отново е поглед в бъдещето. Задачите пред земеделието стават все по-тежки. Населението на Земята стана тези дни 7 милиарда. След десетина години може да стегне 8-9 милиарда. А храна? Добре, ще произвеждаме, но ще трябва и да пазим околната среда, защото огромното натоварване на земеделското производство, което замърсява природата, означава самоубийство.

Но това не означава да се обръщаме отново и отново към екстензивното земеделие като път към спасението. То е палиатив, а не решение. Както се изрази тези дни Герд Зонлайтнер от DLG (председател на Германския селския съюз и председател на Европейската фермерска организация COPA): „Необходим ни е „зелен” растеж, вместо екстензификация.”.

За това, което ни представя едно изложение, можем да съдим и по т. нар. съпътстваща програма – семинари, дискусии, презентации и пр. На челно място организаторите на Agritechnica са поставили именно форума „Smart Farming”. В него са предвидени 38 семинара. Ще представя само някои от темите: „От мобилния телефон до смартфона”, „Сензорна техника за управление на азотното торене по икономически и екологични параметри”, „Така работи ISOBUS”, „Всичко започва от жътвата – потенциали на жътвената логистика, сушене и съхранение”, „Сензорно защитено калиево торене”, „Смартфони: Помощ, мобилния ми телефон е интелигентен!”, „Повече да сееш, повече да знаеш – системи за визуално наблюдение за земеделие”, „Менджмънт за слама при комбайни с големи хедери”, „С три кликвания за съвети по растителна защита” и пр. и пр. Другите два форума са „Техника и мениджмънт” и „Горска техника и отглеждане на енергийни култури”. Някои по интересни теми на семинари от първия от двата форума: „Градушка, проливен дъжд и буря – какви възможности за осигуряване срещу тях има фермерът”, „Потенциал за интензификация на процесите в растениевъдството – във фокуса Германия и Австралия”, „Ефективно използване на водите чрез правилно управление на водоподаването”, „Правилно да се оценят и мениджират новите рискове за земеделското стопанство – аварии по машините, възобновяеми енергиини източници, епидемии”, „Пътища за по-добри резултати в растителната защита – увеличаване на скоростта, намаляване на количеството вода”, „Биодинамично отглеждане – резултати от опити в растениевъдството” и др.

„По-големи, по-бързи, по-широки, тези атрибути ще характеризират занапред многобройните направления за развитие на земеделската техника”, сподели проф. д-р Карлхайнц Кьолер от Университета в Хоенхайм и продължава: „Те обаче ще придобиват все по-голямо и всеобхватно значение чрез непрекъснатото развитие на електрониката и сензориката. Днес те определят в значителна степен нивото на иновациите от машини и системи с целта да направляват процесите още по-ефективно, по-прецизно, по-екологично и по-пестеливо. Това развитие, белязано с наименованието „Precision Farming” (прецизно земеделие – б. р.), ще продължава да разширява обхвата си, за да са свържат различни обществени и фирмени източници на информация с автоматизирани действия за решения не само с цел да се оптимизират отделни процеси, но да направят възможни нови стратегии за ръководство на предприятието, фермата. Това по-нататъшно развитие, при което отделните градивни елементи на „Precision Farming” ще бъдат взаимно обвързани, се нарича „Smart Farming” (умно земеделие – б. р.), което ще бъде представено на Agritechnica 2011 по впечатляващ начин в рамките на семинара „Agritechnica-Specials”. Тенденцията за автоматизация на работните процеси в растениевъдството се придружава с развитието на интелигентен софтуер, за да се изпълняват нарастващите изисквания в документацията, осигуряването на качеството, обратната връзка, а също и на логистиката, мениджмънта на машинния парк и контрола върху машините за минимизиране на престоя им поради аварии и време за ремонт. Развитието, обвързано с интелигентни и прости системи за наблюдение на данните и мениджмънта, водят до мрежести структури, които изграждат общата верига на процесите от полето до потребителя. На Agritechnica тази тенденция в развитието на земеделието вече може да бъде забелязана.”.

За придвижване на територията на изложението са в готовност две автобусни линии – т. нар. совалкови автобуси (Shuttlebuss). Те се движат в много къс интервал от време, така че всеки посетител ще може бързо да стигне до желаното от него хале. Предвидени са и специални автобусни линии от гарата и летището на Хановер.

За улеснение на посетителите експонатите техниката е разпределена по предназначението и вида си в различните палати. Така например тракторите са в палати 3, 4, 5, 6, 8, 9, 13, 19; прибираща техника (комбайни) – 3, 4, 5, 9, 13; силажокомбайни – 3, 5, 9, 13, 27; почвообработващи машини – 11, 12; сеялки – 11, 12, 14; растителна защита – 14, 15, 16; торене – 14, 15, 16, 17; семена – 15, 16; електроника/ Precision Farming – 16, 17; колела и гуми – 3, 4, 5, 8, 9, 17, 19; резервни части – 25, 26... Не е нужно да изреждаме повече. Който дойде на панаира, ще се убеди сам в това какво означава германска организация и ред. Панаирният град е огромен, но никой не може да се изгуби из неговите лабиринти. Всичко е ясно и подробно обозначено със специални табели, карти и пр.

Добре дошли на Agritechnica 2011!/Карл ВИМЕР, журналист на свободна практика от Мюнхен

Agritechnica - Mundial-ът на земеделските машини
4992
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини