Да се надяваме, че повече хора ще прочетат и чуят информацията, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предостави чрез медиите. Тя е във връзка с активния сезон по приготвяне на зимнина, което е традиционна практика у нас.
Да не говорим, че отново се задава поредната (коя ли поред?!) криза. Тъкмо се бяхме поотърсили от есенната треска за складиране на провизии за зимата и бяхме позабравили традицията, пак се наложи да изровим от мазетата прашасалите буркани и отново да се втурнем към приготвяне на зимнина. Но времето доста се промени – някога оцетът си беше оцет, захарта – захар, а плодовете и зеленчуците български и произведени без злоупотреба с пестициди и торове.
Сега, когато решим да приготвяме зимнина, трябва да си отваряме очите не на четири, а на шест, защото вместо полза и икономия, приготвеното може да ни се отрази само като хвърлен на вятъра разход и да ни накара още по-трудно да преживеем зимните месеци.
За да ни предпази от неуспешно консервиране Българска агенция по безопасност на храните дава следните полезни съвети към потребителите:
- Плодовете и зеленчуците да се купуват от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати;
- Основен компонент при приготвянето на зимнина е използването на оцет. За целта е необходимо да се знае, че има два вида оцет - синтетичен и натурален.
- Синтетичният оцет е непригоден за приготвянето на зимнина. Разпознаването е по наименованието на етикета - само надпис “оцет” е синтетичен, а обозначението “винен” или “ябълков” означава, че е приготвен по класически метод и е подходящ за използване при консервиране;
- Съществуват два основни метода за приготвяне на зимнина – чрез стерилизиране или използването на консерванти. Най-често използваните консерванти са солта и натриевия бензоат, които запазват за няколко месеца качествата на консервирания продукт;
- За получаването на качествена и дълготрайна зимнина трябва да се спазва добра текуща хигиена – от измиването на суровите плодове и зеленчуци, недопускане вторично замърсяване по време на приготвянето на продукта и използването на чист амбалаж и здрави капачки. На всички етапи от приготвянето да се използва само питейна вода.