Начало » Пазари » Зърно
19.09.2011 г.

Прогнозните данни на USDA депресираха зърнените пазари

Мито от EUR44/т при износа на слънчоглед от Украйна от 1.01.2012г.?

В началото на миналата седмица (12.09.) бяха оповестени актуализираните прогнозни данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за състоянието на световния баланс на зърнените храни и маслодайните семена през 2011/12 г. Както и предполагаха повечето експерти, в новата редакция на баланса оценката за добива от царевица в Щатите беше коригирана рязко надолу - от 328 млн. т до 317 млн. т (316 млн. т – 2009/10 г.). Все пак новите прогнозни данни се оказаха по-високи от по-песимистичните прогнози на редица авторитетни специалисти, които преди доклада на USDA свалиха летвата под 310 млн. т. Анализаторите коментират, че ефектът от намалението на добива от царевица в САЩ в глобален аспект до голяма степен се компенсира от по-благоприятните перспективи за производство на тази основна фуражна култура в Аржентина, Бразилия и най-вече в Украйна.

Впрочем, въпреки пазарната нагласа основната изненада USDA поднесе не в баланса на царевицата, а в баланса на пшеницата. На 12 септември анализаторите от Министерството на земеделието на Щатите увеличиха оценката за производството на пшеница в света с 6 млн. тона, в сравнение с данните отпреди един месец до 678 млн. т, което е доста над прогнозираното от търговските среди равнище. Правят впечатление най-вече по-благоприятните данни за ЕС и Канада – 135,8 млн. т и 24,0 млн.т съответно, в сравнение със 133,5 млн. т и 21,5 млн. т, очаквани допреди месец. Оповестяването на по-високите прогнози оказа силен депресиращ ефект върху котировките в Щатите, като натискът върху цените там се засили в края на миналата седмица, вследствие на напоителните валежи в засегнатите от суша територии на пшеничния пояс.

Понижението на цените на пшеницата и царевицата на американските пазари рефлектира и върху Стария континент. На 15 септември ноемврийският контракт мелничарска пшеница затвори на борсата в Париж на равнище около EUR198/т, а царевицата - EUR204,50/т, в сравнение с EUR206/т и EUR212/т на 8.09.11 г. Експортните котировки на френското мелничарско зърно също тръгнаха надолу. В края на седмицата мелничарска пшеница (11-12% протени) се предлагаше за износ от Руан по 207/т FOB в сравнение с EUR 212 /т на 8 септември. Френската царевица обаче задържа гарда, като експортната й цена се стабилизира на равнище около EUR215/т FOB Бордо.

За по-значимо отрицателно отклонение при цените на пшеницата безспорно допринесоха резултатите от поредния мащабен египетски търг. На 14 септември Египетската държавна компания GASC подмина европейските оферти и напазарува само руско хлебно зърно - респектиращи 420 хил. тона. Руската пшеница спечели битката благодарение на конкурентните цени – около $278-279 за тон FOB. Търговците отбелязват и още едни важен факт. За първи път руска пшеница беше предложена за износ и с товарене в украински пристанищни терминали.

Изкупните цени на пшеницата на украинския и руския пазар през миналата седмица останаха относително стабилни. Според търговски източници украинските фермери продължават да задържат продажбите на качествена мелничарска пшеница, същото правят и зърнопроизводителите на руския пазар.

Междувременно в Украйна все по-настойчиво се говори за въвеждане на експортни мита при износа на маслодайни семена и сурово слънчогледово масло от 01.01.12 г. Вече се споменават и конкретни стойности, залегнали в проекта на кабинета - EUR44/т при износа на слънчогледово семе по данни на френската компания Agritel./Игор Валентович

Прогнозните данни на USDA  депресираха зърнените пазари
4909
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини