[B%]„Имам насаждение от 9 декара с ябълки. Миналата година по време на съхранението по някой от сортовете се прояви странно заболяване – плодовото месо след разрязването на плода имаше стъкловиден вид. Какво е заболяването и може ли да се предотврати?”
Андрей Николов гр. Първомай[%B]
Стъкловидността по плодовете на ябълката е неинфекциозно заболяване. Проявява се само при някои сортове - Джонатан, Червена и Златна превъзходна, Тетовка и др. Причините могат да бъдат комплексни Стъкловидността по плодовете на ябълката може да бъде предизвикана от хранителен дисбаланс - излишък на азот, недостиг на калций или от неблагоприятни климатични условия.
Тя е нежелана, тъй като влошава вкусовите качества на плодовете, прави ги негодни за съхранение и продажба през зимата. През години с хладни, дъждовни, или много топли лета ябълките се нападат от стъкловидност по-често, отколкото в години с умерени температури и влага, с достатъчно слънчеви дни. Влияние оказват и подложките.
На слабо растящи подложки ябълките са поголеми и по-добре обагрени, в сравнение с плодовете на дървета със силни подложки, които се поддават повече на болестите при съхранение. За да не се допусне това заболяване, в почвата не трябва да има излишък на калий, тъй като той пречи на извличането на калция и магнезия или на нормалното приемане на микроелементи от почвата.
Добре е при ябълките да се внася елементът бор, тъй като той подобрява постъпването и предвижването на хранителните вещества в т. ч. на калция до всички части на растенията. Освен това борът помага на дърветата по-лесно да преживяват неблагоприятни климатични условия – високи и ниски температури, прекомерна влага и др., и по този начин намалява вероятноста от заболяването.