В процеса на приготвяне на вино от гроздов сок е възможно в напитката да попаднат оси, които при брането на гроздето са се навъртали около сладките зърна и берачите. Такова вино може да представлява реална опасност за живота на хората, страдащи от алергии към отровата на осите, установили испански учени.
Лекарите от болницата Рио Хортега във Валядолид описали пет случая на алергични реакции, възникнали при хора след употребата на вино или гроздов сок. При трима пациенти алергията се проявила в зачервяване на лицето и подуване на устните, при други симптомите са напомняли астма. При един от пациентите се развил анафилактичен шок - най-опасната проява на алергична реакция, която може да причини смърт.
При всички пациенти изходът е бил благоприятен, но лекарите не успели да установят причината за алергията. С помощта на редица тестове за изключване на вероятните алергени било установено, че в кръвта на всички пациенти има антитела на пчелна отрова и отрова от оси. Пациентите потвърждават,че не са хапани от такива насекоми. Последвали редица изследвания на реакцията на кръвта на пациентите към червено и бяло вино, младо и отлежало вино, вино от различни изби.
Станало ясно, че алергична реакция на изследваните пациенти се е провокирала от сока на младото вино. От последвалите изследвания е установено, че алергията е предизвикана от отровата на осите, която присъства в напитката. При отлежалите вина не се наблюдава алергична реакция, тъй като в процеса на съзряване на виното отровата се разрушава, за това са достатъчни няколко седмици. Лекарите препоръчват на хората с алергии към отрова на пчели и оси да не употребяват младо вино./agroru



