За да отговорят на повишеното търсене на яйца с оранжеви жълтъци, учените предлагат на производителите да включват в дажбата на носачките си биологичноактивна хранителна добавка. Прилагането й не само пзволява птиците да снасят яйца с яркооцветен жълтък, но и с повишено съдържание на каратиноиди ксантофили.
Според учените използването на такива яйца за хранителни цели прави зрението по-силно и може да се използва за профилактика на очни заболявания.
Хранителната добавка за кокошките носачки се произвежда от натурални растителни суровини - тагетес и физалис. Тя е едродисперсен жълтооранжев прах, балансиран по отношение на двата каротиноида лутеин и зеаксантин. За да е ефикасна, хранителната добавка трябва да съдържа до 2,60 мг лутеин на 100 г, зеаксантин - 0,66 мг/100 г.
Прилагането на добавката в дневната дажба на носачки позволява увеличаването на натрупването на каротиноиди и ксантофили в жълтъка на яйца за консумация 2,5 пъти.
Благодарение на това жълтъкът придобива устойчив яркооранжев цвят, който не се разрушава в процеса на съхранение и термична обработка.
Нормите на влагане на добавката в дажбата на възрастни носачки е 0,4-0,5 процента от масата на фуража. WorldPoultry