На практика сухостойният период в една кравеферма трябва условно да бъде разделен на 3 етапа и дажбата във всеки един от тях трябва да бъде различна.
- През първия период - след покриването, от дажбата трябва да бъдат изключени концентираните фуражи, за ДА СЕ ИЗБЕГНЕ РАЖДАНЕТО НА ЕДРИ ТЕЛЕТА.
- През втория етап - 30 дни преди отелването, когато при кравата се намалява потреблението на сухо вещество - обратното, всекидневно й се дават по 2-3 кг концентрати за поддържане на необходимото количество енергия (в противен случай животното може да започне да слабее и да се създаде допълнително натоварване на черния дроб).
- През третия - преходен, период, който започва 15 дни преди отелването, също се продължава с даването на концентрати, но вече количеството им е увеличено до 5 кг дневно (не повече от 40-45 процента от сухото вещество).
По време на сухостойния период храненето трябва да става само с качествени фуражи. Особено важно значение за развитие на плода има ПЪЛНОЦЕННОТО ХРАНЕНЕ НА КРАВАТА ПРЕЗ ПЪРВАТА ЧЕТВЪРТ ОТ БРЕМЕННОСТТА когато в началото на ембрионалното развитие на телето се образуват неговите основни органи и системи. Важно е храненето и през последната четвърт от бременността. Ако през последните месеци от бременността дажбата на кравата е недостатъчна по обща хранителна стойност и не е балансирана по отношение протеин, витамини и минерални вещества, то телето, като правило се ражда слабо и боледува по-често, напомнят специалистите.
Възникващото заради недостатъчно хранене нарушение в обмяната на веществата в организма на бременните крави е мното трудно да се поправи за къс период. ПРОПУСКИТЕ В ИЗХРАНВАНЕТО В СУХОСТОЙНИЯ ПЕРИОД водят към различни неинфекциозни заболявания. Например при животни, преболедували родилна пареза, 4 пъти по-често се наблюдава задържане на последъка, а това 16 пъти увеличава възприемчивостта на кравите към кетоза. При това при неправилно организирано изхранване и отглеждане през сухостойния период ФЕРМИТЕ ГУБЯТ ДО 20 ТЕЛЕТА НА 100 КРАВИ И ДО 300-500 КГ МЛЯКО ЗА ЛАКТАЦИЯ.
За да се избегне развитието на кетоза, специалистите препоръчват въвеждането на фуражната добавка пропилегликол и чрез инжекции и други фуражни добавки се прави витаминизиране.
СУХОСТОЙНИЯТ ПЕРИОД ИМА ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ПЪРВЕСКИНИТЕ.
Трябва да се отчита, че тези животни продължават да растат и затова са им нужни повече хранителни вещества. Именно затова първескините трябва да се обособят в отделна група, тъй като те продължават да растат, а при по време на отелването губят повече живо тегло. Затова в дажбата им трябва да се включва пропилегликол. Икономията веднага дава печални резултати: първескините отслабват и се засилва разнасянето на подкожна мазнина, което веднага повишава натоварването върху черния дроб. Оттук до кетозата е само една крачка, обясняват специалистите.
Ако в дажбата се включат по-малко премикси, веднага пък започват проблеми с копитата.
ПОДГОТОВКАТА ЗА ЛАКТАЦИЯ.
- 2-4 седмици преди отелването, също е много важен период. За да се формира към този момент микрофлората на търбуха, животните трябва постепенно да преминат на дажби за лактиращи крави. Специалистите обясняват как да се разпределят концентрираните фуражи през този период:
- трета седмица преди отелването - 1 кг;
- втора седмица преди отелването - 2 кг;
- първа седмица преди отелването - 3 кг.
Дневната дажба на кравите трябва да осигурява необходимата енергия за поддържането на жизнените функции на животните и за осигуряване на млекопроизводство.
Що се отнася до първия период след отелването (около 2 месеца), в това време ВИСОКИЯТ МЛЕКОНАДОЙ И НЕСПОСОБНОСТТА ОТ УСВОЯВАНЕ НА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ФУРАЖИ може да доведе до дефицит на енергия при животните. Това е причина за възникване на метаболитни заболявания, обясняват специалистите. Затова именно в този период става най-голямото отпадане на животни. Наред с последните 2-3 седмици сухостоен период този етап е най-важният, тъй като от здравословното състояние на кравата тогава зависи нейната продуктивност през цялата лактация.
ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО.
В крайния лактационен период има вероятност от затлъстяване на кравите. През втората половина на лактацията кравата може да поема повече хранителни вещества, отколкото й е необходимо, тъй като през този етап става ЕСТЕСТВЕНО НАМАЛЯВАНЕ НА МЛЕКОНАДОЯ а потреблението на фуражи остава на доста високо ранище. Оттук идва опасността от затлъстяване. Затова трябва да се следи много сктриктно угоеността на животните.
Животните се разделят на няколко групи, като всяка от тях има своя дажба. Първата е от новоотелени крави, втората - от животни, достигнали средата на лактация, а третата - края на лактация. Кравите се преместват от група в група: ако животното намалява млеконадоя си, се прехвърля в група с дажба, съдържаща по-малко хранителни вещества.
Сухостойните крави трябва да получават повече груби фуражи, през първата част от лактацията - максимално количество балансирани концентрирани (до 8 кг на глава за денонощие) и сочни фуражи - силажи и сенажи. Към датата на покриване се намалява обемът на концентратите и се добавят груби фуражи - тогава няма проблеми със затлъстяването.
ПРОБЛЕМЪТ СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО СЕ РЕШАВА ЧРЕЗ НАМАЛЯВАНЕ НА КОНЦЕНТИРАНИТЕ ФУРАЖИ (не повече от 350 г на издоен литър мляко) в дажбата през 100-120-ия ден от отелването. През втората половина на лактацията трябва да се поддържа достатъчно количеството на протеин в дажбата (12-13 процента на 1 кг сухо вещество), за да не затлъстява животното и същевременно да не намалява млеконадоят. Слънчогледовият и соевият шрот са естествени протеинови добавки.
Специалистите напомнят, че трябва да се отчита и това КАКВИ ОБЕМИСТИ ФУРАЖИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ тъй като те са основа на всяка дажба. Ако те са качествени, то се използва малко количество концентрати. В противен случай дажбата трябва да се балансира със СПЕЦИАЛНИ ФУРАЖНИ ДОБАВКИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕНЕРГИЯ ИЛИ ПРОТЕИН
Разбира се, че може да се достигне определено равнище на млеконадой и без тях, но той ще е далеч от пределните възможности. Използването на премикси позволява да се поддържа здравето на животните и да се постигне бързо възстановяване на репродуктивните органи след отелването./“Агротехника и технологии”