Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.02.2011 г.

От стари ягоди не чакай никога добра реколта

Онова, което следва да направите, е преди всичко внимателно да изкорените старите растения

Основната причина за понижаването на добива от вашите ягоди е застаряването на насаждението. При традиционния начин на отглеждане, когато растенията се засаждат в ранна есен (през септември), най-добри добиви се получават през втората и малко по-мако през третата година. На четвъртата и особено на петата те са чувствително по-ниски. Освен това трябва да се има предвид, че ягодата залага цветните пъпки през лятото, поради което грижите за тях по това време са от изключително значение. Мнозина стопани не обръщат внимание на този факт, вероятно поради незнание, и след беритбата ги изоставят, за да се погрижат едва през пролетта на следващата година. Към причините за лошите резултати трябва да прибавим и развитието на вредителите след дълго престояване на ягодите на едно и също място и особено на вирусните болести, които се разрастват с годините.

Тези особености на ягодата са добре известни на професионалистите. Затова не случайно са разработени технологии за едногодишно отглеждане – засаждане през юни и юли със съхранен в хладилници разсад, системни грижи до края на есента, беритба през пролетта и изораване след беритбата. В дворните условия това едва ли е приложимо, но ако вие организирате работа си така, че да имате четири лехи с ягоди на една, две, три и четири годишна възраст и всяка година засаждане нова, а четиригодишната след беритбата бракувате, ще се радвате винаги на добър резултат.

Сега вие можете да запазите съществуващото насаждение, а колко изгодно ще се окаже това, ще прецените. Онова, което следва да направите, е преди всичко внимателно да изкорените старите растения. Ще ги познаете по множеството развити странични стъбла. Изключително важно е да полеете, още повече че след такава намеса част корените на останалите ягоди ще са се отделили от почвата. Много добре ще е ако поливката е придружена с торене – по 500-600 г на квадратен метър пресен оборски тор, размит в поливната вода, т. н. шербетна поливка. Този тор, освен азотни соли, съдържа фосфорни и калиеви, които през август и септември имат значение за образуването на цветни пъпки. Друго средство за подхранване през този период е суперфосфатът (30-40 г на кв. метър) и калиевият сулфат (10-15 г на кв. метър). Няма да сбъркате, ако предварително смесите тези торове с прегорял оборски тор в съотношение 1:5-10 и преди окопаването разхвърлите сместа върху площта. Поливайте и окопавайте. Не допускайте развитието на плевели. Наесен, преди настъпването на студовете, не пропускайте с последното окопаване леко да загърлите растенията.

От стари ягоди не чакай никога добра реколта
35588
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини