Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.02.2011 г.

В овощните градини - фитосанитарна резитба и зимни третирания срещу вредителите

Грижите за опазване на овощните дървета от болести и неприятели започват в края на зимата. През топлите февруарски дни градината може да се изоре, ако е това мероприятие е пропуснато през есента. По този начин окапалите листа се заравят и така се унищожават част от какавидите на черешовата муха, лъжегъсениците на костилкоплодовата листна оса, вишневата листна оса, черната сливова плодова оса, зимуващите форми на черешовия (вишнев) хоботник, листоминиращите молци. Със заораване на окапалите листа се унищожават и причинителите на болести, които зимуват по тях, ще се намали инфекцията от струпясване по ябълката и крушата, бялата ръжда по черешата и вишната, червените листни петна по сливата и други. Почвената обработка трябва да се извършва внимателно, за да не се наранява кореновата система на дърветата, защото тогава има опасност от зараза с бактериен рак или с причинителите на кореново гниене. В зависимост от възрастта на насажденията и типа на подложката се определя на каква дълбочина да се извърши оранта.

[B%]Фитосанитарна резитба[%B]
През февруари, когато овощните още са в покой, се провежда и резитбата за формиране на короната и плододаването им, и за подмладяване на по-старите дървета. Тя включва и т. нар. фитосанитарната резитба, при която се изрязват поразените клонки от брашнеста мана по ябълката, на повредените от струпясване по крушата, прасковата и бадема леторасти, черно гниене по овощните, цитоспороза, сачмянка и кафяво гниене по костилковите, заразените от огнен пригор клонки на дюля, круша, ябълка с характерното кукообразно завиване, от бактериен пригор (Pseudomonas syringae), от загиване на завръзите на дюлята, повредените от черно гниене, както и повредените от неприятели - беловинояди, дървесинояди, ябълкова стъкленка, дървесница, ябълков клонков молец и други. Отстраняват се изсъхналите клони и клонки, и нападнатите от дърворазрушаващи гъби. Резитбата на семковите овощни видове може да се проведе през зимата, но на костилковите трябва да се изчака до пролетта, защото са по-чувствителни и съществува риск от образуване на язви и раковини, съответно смолотечение и навлизане на различни болестотворни патогени.

През подходящите за работа навън дни се почистват и раковините, които се образуват при развитие на черно гниене, бактериен рак, като се изрязват до здрава тъкан. Изрязаните раковини с големина до 4 см калусират и се затварят до една година. Изрязаните растителни части се събират и унищожават чрез изгаряне или чрез дълбоко заравяне в почвата.

Непосредствено след санитарната резитба отрезите се замазват с блажна боя или бял латекс, с прибавяне на шампион-1% или фунгуран-1%.
Всички мумифицирани плодове и зимните гнезда на листогризещите гъсеници се събират и изгарят. Изкореняват се и се изгарят изсъхналите и болни дървета, защото могат да бъдат резервоари на зараза от шарка по сливата, бактериално изсъхване, огнен пригор, дървояди и корояди.

[B%]Зимни пръскания с пестициди [%B]
През втората половина на февруари или началото на март, когато има по-топли дни, се извършва зимното пръскане на овощните видове. През този период овощните дървета излизат от зимния покой и започва сокодвижението, но пръскането се провежда преди разпукване на пъпките. Това е едно от най-важните мероприятия, защото се унищожава голяма част от зимуващите причинители на болести и неприятелите и намалява до голяма степен вегетационните третирания.
Зимното пръскане е насочено срещу зимуващите форми на следните неприятели: щитоносни въшки,червен овощен акар, листни въшки, листни бълхи, листозавивачки, ябълков молец и болестите: къдравост по прасковата, струпясване по крушата и прасковата, сачмянка по костилковите, бактериен рак по костилковите, кривули (мехурки) и самодивски метли по сливата, кафяво гниене.
За борба срещу болестите се използват медсъдържащи средства: Бордолезов разтвор – 2% за семковите овощни видове и 1 -2% за костилковите; Фунгуран ОН 50 ВП - 0,3%; Шампион ВП - 0,3% или Косайд 101 ВП - 0,3%. Срещу къдравост, ранно кафяво гниене и сачмянка по прасковата може да се използва и Делан 700 ВДГ-0,05% или Тирам 80 ВГ-0,3%.

Зимното пръскане срещу неприятелите се провежда, когато плътността на зимуващите форми е над икономическия праг на вредност. Например за червения овощен акар трябва да са отчетени 50 – 60 зимни яйца на клонка дълга 5 – 6 см, за листните въшки-30 – 40 зимни яйца на 2 линейни метра проба от едно- до тригодишна клонка; малка зимна педомерка-2-5 яйца на 2 линейни метра проба от едно- до тригодишна клонка, ябълков молец- до 1 щитче на 1 линеен метър проба от едно-до тригодишна клонка. Спазвайки тези условия, стопаните могат да избегнат излишни разходи за препарати и труд и в същото време да намалят замърсяването на околната среда. За борба с неприятелите към фунгицидния разтвор се прибавя Пара зомер- 2-3%. Това е контактен инсектицид и акарицид, който образува тънък филми върху напръсканите растителни части и действа на принципа на асфикцията (задушаване).

Количеството на работния разтвор за зимното пръскане е в зависимост от възрастта на овощните дървета и формата на короната и е в границите от 150 до 200 л/ дка ( доста по- голямо от това за летните пръскания). Добър ефект при пръскането се получава, ако добре се обливат всички части на короната, като се действа с „груба” струя, т.е с широк разпръсквач на дюзата (№3 за гръбна пръскачка), на едри капки, за да се достигне до всички пукнатини по клоните и ствола. Пръскането се провежда в тихи и слънчеви дни при температура на въздуха над 5°С. При по-ниска температура и вятър има опасност работният разтвор да замръзне.

[B%]Повече по темата – четете в новия бр. 2/февруари 2011 г. на сп. „Практично земеделие”; Каталожен № 1608[%B]

В овощните градини - фитосанитарна резитба и зимни третирания срещу вредителите
21462
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини