Начало » Новини » Страната
30.11.2010 г.

Пикантните скандали покрай Калина Илиева вече залютяха

Продължава мистерията около валидността на подписаните от нея договори

Скандалите покрай отстранената от шефското място в Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева не само продължават, но и стават все по-пикантни.

Първо, тя успя да скрие бременността си от всички, дори от прекия си началник министър Мирослав Найденов, после се оказа, че е представила фалшива диплома за висше образование и на всичко отгоре е пратила десетки сигнали за нарушения на фермери в ОЛАФ.

“Това, което става с фонд “Замеделие” като цяло много ме тревожи. Що се касае до Калина Илиева, аз смятам, че това е една от най-големите кадрови грешки. Изборът на директор на фонда се извършва на Управителен съвет, на който принципал е министърът на земеделието. В него участват ресорни заместник-министри на финансите, екологията и други”, каза пред “Всеки ден” бившият земеделски министър Валери Цветанов.

Аз бегло познавам Калина Илиева, но още преди време имахме проблеми с нея. Тя непрекъснато парадираше с връзките си с ОЛАФ и програмата САПАРД, каза още той.

На 14 ноември миналата година тя издава заповед за прекратяване на плащанията на последните 95 проекта на САПАРД, които са проверявани по няколко пъти от експертите. Тя със заповед праща проектите в прокуратурата и копия в Брюксел. През май тази година България получи писмо от ОЛАФ, с което България е сочена за най-голямата криминогенна страна в областта на предприсъединителните програми. Тези проекти за проверяване от всякакви органи в продължение на година и половина и са били изрядни. За това, че Илиева по долен начин унизи страната ни, за което заслужава съд, разказа Цветанов.

Той бе категоричен, че, за да стане човек директор на фонда, той трябва да има завършено висше образование. Управителният съвет я избира, но той поставя своите условия- трябва да има висше образование, трябва да знае езици, да има опит в ръководство на проекти, да има опит в работата с финансовите организации.

Не знам щом дипломата й е фалшива дали подписите под договорите, които е полагала, са валидни. Това не е в моята компетенция, но се надявам да са, защото иначе положение ще се утежни, допълни той.

Според него има реална опасност ЕК да ни санкционира за всички тези неща. За съжаление българският бенефициент е невинен, но плаща грешки на администрацията, сподели Цветанов.

“По мое разпореждане, бяха проведени консултации с посланика на България в Берлин Иво Петров, с посланика на Германия у нас Матиас Хюпфнер, както и с административния секретар на Берлинското висше училище за техника и икономика д-р Щефан Бекер по случая с дипломата на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева. За съжаление от разговорите ни с тях, информацията, изнесена в медиите за възможно фалшифициране на дипломата, се потвърди”, заяви преди дни от Катар министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Малко преди това бе разпространено официално писмо от пресаташето на Висшия институт по техника и икономика в Берлин Гизела Хютингер, в което се казва, че „Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си там. Тя не е получила диплома за завършен семестриален курс на обучение по бакалавърска програма, нито е получила магистърска степен. Висшият институт я е изключил, тъй като тя никога не е положила изпит“.

Министърът сезира по случая Софийска районна прокуратура. В телефонен разговор той информира и главния прокурор Борис Велчев, който е обещал да разпореди незабавна проверка.

Найденов разговаря също с министъра на образованието и науката Сергей Игнатов, който го увери, че ще отправят официално запитване до Берлинското висше училище за техника и икономика относно автентичността на представената от Калина Илиева диплома. Проверката ще бъде направена по линия на обмена между институциите на двете държави.

Игнатов обясни днес пред БНТ, че при легализацията на дипломата Илиева не е било проверявано дали тя е фалшива. Гледа ли са само дали съответства на дипломите, издавани от съответното висше училище. Дипломата е легализирана през 2008 година като всичко е минало нормално през Националния център за информация и документация (НАЦИД) към министъра на образованието. От НАЦИД са се свързали с германския институт, но тогава не е било проверявано дали дипломата е фалшива или не. При легализация се проверява дали дипломата е издадена от акредитирано висше училище, дали дипломата отговаря на всички изисквания на германската страна и дали носи нужните отличителни знаци“, каза Игнатов.

Според него легализацията е подписана от зам.-министър Ваня Добрева, която е отговаряла за тази дейност, но тя не носи отговорност. Игнатов смята, че отговорност носят само Илиева и този, който е фалшифицирал дипломата.

Игнатов заяви, че ако дипломата се окаже фалшива е неприятно, но подобни скандали избухват и на други места.

Самата Калина Илиева заяви за БНТ, че дипломата й не е фалшива. Бившата шефка на фонд „Земеделие“ вече е поискала проверка и допълнителни документи, които доказват, че няма проблем с образованието й. Съмнения около образованието на Илиева се появиха още след назначаването й на поста. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

Днес стана ясно, че над 400 мейла със сигнали към ОЛАФ е пратила Калина Илиева. В тях тя е докладвала за десетки фермери, че има съмнения за нарушения, и се оплаквала от висши държавни представители, че й оказват натиск. Наложили се дори срещи в Брюксел с ОЛАФ за изясняване на някои от сигналите.

Стотици проекти са били блокирани. Българската ДАНС била подвеждана да проверява с месеци служители на най-високо ниво по донесенията на бившия аграрен шеф, без обвиненията й да бъдат потвърдени. В същото време самата Илиева е нарушила правилата, като е позволила плащане на 4,6 млн. лв. субсидия от националния бюджет на проект от САПАРД за тържище за плодове и зеленчуци в Кърджали, без съгласието на Управителния съвет на фонд „Земеделие“.

Слухове свързаха светкавичната й кариера с близките й отношения с представителя на ОЛАФ Арно Хайнен. Илиева се появява във фонда в края на 2007 г. По това време управлява Тройната коалиция, а начело на фонда е Димитър Тадаръков.

“Обявен бе конкурс за младши експерт във фонда и се явиха 840 кандидати. С моя заповед бе назначена 3-членна комисия, в която влизаше и началникът на „Човешки ресурси“. Тази комисия проверяваше всички документи на кандидатите за допустимост до конкурса. За да се яви Илиева на него, тя явно е представила признат и заверен от българското министерство на образованието документ за завършено висше образование.

Критериите за избор бяха кандидатът да има висше, да знае чужди езици и да има определена компютърна грамотност. Тя си бе решила тестовете, отговаряше на критериите и ставаше за длъжността младши експерт, на която я назначих през януари 2008 г. Аз никога не съм виждал документите, но комисията не е установила нещо съмнително, щом я е допуснала до конкурса”, обясни вчера пред „24 часа“ Тадаръков.

[url=https://www.vsekiden.com/]www.vsekiden.com[/url]

Пикантните скандали покрай Калина Илиева вече залютяха
4023
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини