Начало » Новини » Страната
31.08.2010 г.

Мирослав Найденов за качеството на колбасите

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните пред бТВ, „Тази сутрин”

Водещ: Министърът на земеделието и храните ни е на гости – Мирослав Найденов. Добро утро.
Мирослав Найденов: Добро утро.

Водещ: Сега, на фона на многото въпроси, които бях подготвила, тази нощ ни сервира още един въпрос, по логиката на журналистиката трябва да започнем с него. Последно, какви новини имате, евентуално, за извършителите на нападението над лекия автомобил на директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов?
Мирослав Найденов: Аз няма никакви новини, тъй като разследването се води от служители на вътрешното министерство. Аз...

Водещ: Да, да, ясно е. Предполагам, че следите информацията?
Мирослав Найденов: Следя, всъщност с няколко думи за какво става въпрос. Снощи, късно, прибирайки се от провинцията, получих обаждане от шефа на ветеринарната служба, че колата му е разбита. И тъй като същата сутрин, той имаше много остър дебат с един от вносителите на прословутите дупета, първата логика наистина беше да е на базата на това. А същият ден той издаде заповед, с която забрани вносът от разнородни...

Водещ: Добре, обаче, без да сте сигурни...
Мирослав Найденов: Не, аз го казах и в репортажа, мисля че го излъчиха преди малко, че е възможно това да е някакво криминално деяние на малките банди, които разбиват автомобили. Странното е, че аз отидох на мястото. До автомобила на Войнов, който е една „Тойота”, имаше доста по-луксозни автомобили, на задната седалка беше чантата на Войнов, кожена чанта...

Водещ: Тоест, не е било с цел грабеж?
Мирослав Найденов: Не, а срещу... Това е на оживен булевард, буквално на 20 метра имаше автомивка, навеждат нещата, не съм криминалист, не искам да влизам в сферата на колегите от МВР, но нещата подсказват, че това е с цел сплашване. Дано не е така.

Водещ: Но всъщност искате да е случайност. Аз ще ви призная, наскоро и моят автомобил пострада, не съм го разказвала, сега ще го разкажа. Надявам се да е било, защото много пияни абитуриенти имаше в София.
Мирослав Найденов: Надявам се и аз, казах снощи пред вашият екип.

Водещ: И не исках да влизам в някакви подозрения, защото както се казва спя спокойно, дано и другите така спят.
Мирослав Найденов: Все пак Войнов има и семейство, притеснен, не е само той, колегите от ДВСК, които извършват.. Аз го казах, аз се движа с кола на НСО, за мен толкова нямам притеснения. Но нормално е първото нещо, което човек си мисли, когато буквално от дни тече тази акция, това да е отговор.

Водещ: Дайте да кажем и да преминем към темата.
Мирослав Найденов: Нека да не посочваме и да набеждаваме някого, дано наистина са някакви дребни джебчии.

Водещ: И може да е бил пиян с бутилка, например.
Мирослав Найденов: Дано. Но се случи и обърнаха му внимание.

Водещ: Оборотът на внос на тези капаци, дупетата или както ги наричаме, е в пъти повече от производството на българските месопреработвателни предприятия, така ли е?
Мирослав Найденов: Ами, като цяло на тях, не, но вносът е по-голям от това, което се произвежда, защото, да уточним, че не се внасят само изрезки или дупета, както на жаргон се наричат.

Водещ: Да.
Мирослав Найденов: Внасят се и готови колбаси, които нямат нищо общо с това, което вие сега показвате. Ясно е, че българският месопреработвателен бранш години наред беше подтискан, беше поставен в ситуация на нелоялна конкуренция.

Водещ: От какво? От вносители, така ли?
Мирослав Найденов: Вижте, първо правеха се далавери с внос и с деклариране на изключително... Тоест, казано, внасяне на филе, примерно, пишат го, че е сланина. Или редица са примерите, които мога да дам, но заобикаляйки митническите тарифи...

Водещ: Добре, сега...
Мирослав Найденов: Отделно на това, внасяйки го на много ниски цени, оттам вече и ДДС, което трябва да се плати.

Водещ: Но не трябва ли там да се усилията на държавата, на митницата, на границата? И контролът на това, което се преработва в България, защото какво му е лошото на това дупе? То е същото като качество, нали, но просто има различна форма? И навсякъде по света хората ядат дупета, когато искат да си купят нещо на по-ниска цена?
Мирослав Найденов: Да. Само да обясня какви дупета ядат или да използвам думата краешници, защото не знам и аз вече, наистина. Ядат... Нормално е, когато едно предприятие произвежда колбаси и се прави разфасовка, да остават двата края на салама или в случая прошуто. Тоест, по-различни извън стандарта на това, което се предлага като разфасовка.

Водещ: Факт е, че не изглежда добре, изглежда като някакво смешно кюфте, но вкусът се предполага, че е същият, нали?
Мирослав Найденов: Да уточня, че когато това предприятие е предложило тази партида – знае се, че това е предприятието, това е партидата и има проследяемост. Тоест, ако утре се случи инцидент с потребител, с консуматор, може да се стигне, каквото всъщност е изискването, до производителя и, ако щете от животното, от което е добито. Когато обаче, тази практика всъщност, която се наложи в България е наложена в годините назад, да се внасят сборни партиди. Да кажем от няколко европейски страни, десетки предприятия, стотици хиляди тонове, ясно е, че няма предприятие, което само от изрезките...

Водещ: Добре, какво пречи, когато много партиди се внасят да има проследяемост на тези партиди?
Мирослав Найденов: Те се омесват. Тук започва едно мешане на цялото това нещо. Отделно на това, органите на ДВСК са установили заготовки готови за преработка на колбаси, което е още по-опасно.

Водещ: Технологично възможно ли е от такива изрезки да се направи нов салам, например?
Мирослав Найденов: Като се сложи в така наречената машина, която може да смели абсолютно всичко и да добавите, разбира се, някои добавки, може да стане, да.

Водещ: И пак да попитам какво лошо има в това?
Мирослав Найденов: Лошото е, че те са с минал срок на годност.

Водещ: Всички ли?
Мирослав Найденов: Да. Това, което е хванато в момента, близо 200 тона, е с изтекъл срок на годност и с документи, които не отговарят на набора от документи.

Водещ: Не трябва ли там да са усилията? Да глобяваме тези, които предлагат продукти с изтекъл срок на годност, включително най-вероятно и български месопреработвали могат да извършат такъв грях, а не да им забраняваме да внасят?
Мирослав Найденов: Само, че както един от производителите призна и то в ефир, в друга телевизия, той си е позволил да удължава срока на годност. Тоест, въпреки че те са с минал срок на годност, той твърди, че вакумирайки ги, може да им удължи срокът на годност от три до шест месеца, което е категорично забранено. И наистина, това сериозно го казвам, води до сериозен риск за здравето на консуматора.

Водещ: Имате ли притеснения, че могат да ви обвинят, че толерирате местните месопроизводители, местни месопреработватели за сметка на вноса на фона на факта, че се намираме на един свободен европейски пазар? И който внася по правилата на вноса, може да предостави една храна на хората, която ако се яде, се яде, ако не му върви бизнесът, просто умира.
Мирослав Найденов: Не искам да бъде обвиняван, че толерирам българските консуматори, защото разберете, 20 години, българите ядем такива... Значи, ние се превърнахме в автоморгата на Европа, внасяйки старите й автомобили, изхвърлени от употреба. След това минахме през пералните и хладилниците на Европа. После почнахме да ядем огризките на Европа. Това няма да продължи.

Водещ: Но когато качеството е същото, а формата е различна?
Мирослав Найденов: Не е същото.

Водещ: Само формата?
Мирослав Найденов: Не е същото, повярвайте. Тъй като те доста време са държани, срокът на годност е минал, голяма част от водното съдържание е изпарено. В момента те са с много голямо съдържание на сол. Да не влизам в подробности, но всички знаят,ч е солта води до повишаване на кръвното и други заболявания. Ние сме начело на най-мрачната статистика в Европа – статистиката за най-болна нация и за най-много смъртни случаи на глава от населението. Мисля си, че голяма част от това, от тези случаи, се дължат на некачествената храна. дискусията е много голяма. Ние поискахме да предложим и предлагаме в момента, като държава, по-високи стандарти и това включва, разширяваме веригата, дори това което влиза от Европа, да бъде по-качествено.

Водещ: Има ли обаче къде да се изследва всичко, което или влиза от Европа, или се произвежда от България, защото и в България се произвеждат безобразни некачествени храни, ако сте съгласен?
Мирослав Найденов: Точно така.

Водещ: Има ли всъщност лаборатория, в която аз мога да отида, като гражданин, и да проверя какво ям?
Мирослав Найденов: Има лаборатория. Разбирайте, че ако се втурнат след едно такова предаване или медийна кампания, всички потребители капацитетът на лабораторията...

Водещ: Не, не ясно. Това така или иначе трябва да го правят службите, които трябва да проверяват.
Мирослав Найденов: Има лаборатории, изследва се, има постоянен мониторинг. Затова всъщност вчера, след разговора с директора на ветеринарната служба, той издаде заповед да се забрани вносът на разнородни партиди. Тоест, ако се внасят подобни изрезки, те да бъдат само от една партида, доказано, че са от една партида, от едно предприятие. Когато обаче, се прави микс, този микс ще бъде забранен да внася в България.

Водещ: Тоест, пак да кажа, няма нищо лошо да си ядем дупетата, ако искаме д а ядем по-евтино с по-различна форма?
Мирослав Найденов: Точно така. Който иска да си яде тези изрезки, ако те са в срок на годност, ако те са от една партида, не от разнородни партиди, всеки има правото, това е правото на избора на потребителя. Но ние искаме тези, които са с минал срок на годност, с неустановен произход...

Водещ: Разбрах. Но нещо не мие ясно, ако аз съм вносител на колбаси от къде? От Германия, например.
Мирослав Найденов: Само, че това не са колбаси.

Водещ: Какво са?
Мирослав Найденов: Колбас е, когато има цялост. Тоест, ако говорим за внос...

Водещ: Ако съм вносител, който внася колбаси и изрезки, не мога ли да работя с няколко месопреработвателни предприятия е Германия и от тях да внасям тези изрезки?
Мирослав Найденов: Можете да внасяте, те да бъдат в срок на годност и да бъде обозначено откъде идват. Това е условието. А това, което е възбранено в Плевен, например, около сто тона, то е без документи, с минал срок на годност и с неясен произход. И това ще отиде в магазина, това е разликата. Ако ние не го бяхме спрели, то щеше да отиде във веригата хранителни магазини и да бъде изядено от българина, препакетирано, с удължен срок на годност.

Водещ: Един от търговците казва – това се случва в България години наред, защо досега никой не реагира, защо сега се реагира? Колко време се случва това?
Мирослав Найденов: Много прозаично.

Водещ: Но, вие бяхте в ръководството на ДВСК?
Мирослав Найденов: Случва се от години или поне се е случвало. Защо всъщност стартирахме тази акция? Те задават въпроса защо сега и кой е инициаторът?

Водещ: Те задават въпроса защо сега? Защото започва налагането на марката „Стара планина”, която естествено, трябва да бъде изпълнявана от българските месопреработватели. Има едно подозрение от страна на тези хора, предполагам, че има едно стискане на ръцете между вас и месопреработвателите, за да може...
Мирослав Найденов: Имаше едно стискане на ръцете между мен и месопреработвателите, но за друго.

Водещ: ... за да може този внос, който така или иначе доминира на месопреработвателния пазар...
Мирослав Найденов: Когато разговарях преди около месец с месопреработвателите, аз им поставих няколко условия. Едното от тях беше, първо, те да предлагат на българския пазар по-качествени продукти. Второ, когато влезе в сила стандарта „Стара планина” да не злоупотребяват с него и под марката „Стара планина” да не пускат нещо, което не отговаря на марката. И разбира се, да работят със суровини, които са с ясен произход. И тогава те ми казаха така – господин министър, ние това ще го изпълним, защото беше цялото ръководство на Асоциацията на месопреработвателите, но искаме да ви попитаме какво ще се прави с точно това и казаха – вносът с минал срока на годност, с неясен произход и със сборни партиди. Какво правим с това, което вие налагате тези изисквания за български преработватели в България, какво правите с тези, които го внасят? Точно това, което искате от нас, се прави. Тогава аз разговарях с ръководството на НВМС, след това те направиха контакт с ръководството на НСБОП и се случи тази акция. Не е поръчкова. Условията, които поставихме на светлия бизнес в България, месопреработватели, те отговориха – да, ние ще изпълним тези условия, но вие като държава изпълнете ангажиментите си и спрете това, което трови българския народ.

Водещ: Само, когато е с изтекъл срок на годност?
Мирослав Найденов: Точно така. Аз отново уточнявам, с риск наистина десет пъти да го кажем, да кажем. Няма нищо лошо в това стига да е в срок на годност и стига да е от една партида. Тук да не са омесвани...

Водещ: Да е ясно откъде е дошло.
Мирослав Найденов: Да е ясно откъде е дошло. Защото ако утре се случи нещо, ние да можем да стигнем до произхода.
[B%](Част от интервюто по бТВ в предаването „Тази сутрин”)[%B]

Мирослав Найденов за качеството на колбасите
3538
 

Последни материали
Виж
ДФЗ преведе над 77 млн. лева на 6 905 стопани по Еко схемата за запазване на почвения потенциал
МЗХ е в диалог с овцевъдите и козевъдите засегнати от огнищата на шарка
Зам.-министър Бурджев отчете какви финансови средства са изплатени на животновъдите от декември 2023 г. досега
Ясна е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
В края на месеца слънчогледът ще цъфне
Топлото време през юни ще ускори развитието на културите, но при висок инфекциозен фон
Зеленчукови култури, които са по-устойчиви на засушаване
На 31 май Празник на розата в Карлово
Розоберът закъсня с почти месец заради ниски температури и чести превалявания
Свързани материали
Виж
ДФЗ преведе над 77 млн. лева на 6 905 стопани по Еко схемата за запазване на почвения потенциал
МЗХ е в диалог с овцевъдите и козевъдите засегнати от огнищата на шарка
Зам.-министър Бурджев отчете какви финансови средства са изплатени на животновъдите от декември 2023 г. досега
Ясна е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
В края на месеца слънчогледът ще цъфне
Топлото време през юни ще ускори развитието на културите, но при висок инфекциозен фон
Зеленчукови култури, които са по-устойчиви на засушаване
На 31 май Празник на розата в Карлово
Розоберът закъсня с почти месец заради ниски температури и чести превалявания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини