Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.08.2010 г.

Холандската фирма Мeijer представи най-новите си сортове картофи

Защо много чужди производители на нови сортове картофи и техните дилъри в България предпочитат да изпитват тези сортове в полята на Иван Георгиев?

Първо, да припомним с две думи кой е той. Един от големите наши производители на зеленчуци. Отглежда полски картофи върху 500 дка край Пазарджик и също край този град произвежда в 60-декарови оранжерии домати и краставици. Отглежда и пшеница. Който не е опитвал от картофите, доматите и краставиците на Иван Георгиев, трудно може да си представи качеството на неговата продукция. Който обаче иска, може да потърси неговата клетка на борсата в столичния квартал „Слатина”.

[B%]Но да се върнем на въпроса – защо при Иван Георгиев? Защото го познават като производител, който спазва стриктно технологиите. В това отношение той е безкомпромисен. А той ги познава перфектно, защото непрекъснато чете, изучава всички новости. И в това отношение е безкомпромисен. Нито чуждите производители, нито дилърите искат риск при представяне на нови сортове. В това се крие и отговорът на въпроса.[%B]

- Тези сортове щяха да дадат много добър резултат, ако ги бяха докарали навреме – през февруари или март – заяви в началото на демонстрацията в неговите поля Георгиев. - Те ги докараха през май. И сега изглеждат добре, но ако бяха дошли по-рано, нещата щяха да са други. Много е трудно така. Преди няколко месеца, когато удариха големи жеги, спряха развитието си, после пак тръгнаха. Ториш ги, поливаш ги, но срещу природата не можеш да се бориш.

[B%]- Колко сорта имаме тук?[%B]
- 40-50 нови сорта има на това опитно поле. Има и много добри сортове – дали са по 3-4 кила от едно гнездо.

[B%]- Как оценявате пригодността на тези сортове за климата в България? Все пак нашите условия са различни от условията в много ог европейските страни.[%B]
- Те затова идват и от Германия, и от Холандия, от Шотландия. Имаме и сортове от Ейре. Засаждаме ги на полето и ги следим кой как се държи. Сортовете, които стават тук, аз ги знам. Ама на Мeijer всеки иска да му изпитва сортовете. Знам кое е най-доброто и затова се захванах.

[B%]-Фирмата взима ли под внимание климатичните промени и глобалното затопляне.[%B]
- Айде стига с това глобално затопляне. Никога не сме имали толкова дъждове през пролетта. Това какво, Ледников период ли е? Просто никой не може да се бори срещу природата. И всички трябва да се съобразяваме с нея.

[B%]- Различни са на вид различните сортове картофи, но само на външен вид ли се различават?[%B]
- Не, виж сега, има готварски картофи, има картофи за чипс и такива за пържене. За чипса са по-сухи. Сега започвам да правя хранилища. Така ще стана независим.

[B%]- Не смятате ли, че трябва да преминем към по-крупно производство на картофи у нас, а не да си играем с по 20-30 дка.[%B]
- Знаете сега земята колко е раздробена. В нашия район има около 2000 собственика. Едни умират, но всеки има по 3-5 наследника. Работата е ясна... Следващите 100 години няма да се оправим.

[B%]Думата имат двама производители на картофи:[%B]
[B%]Атанас Бирников:[%B] Тези сортове не ги бях виждал до сега. Първоначалните ми впечатления са добри, но трябва да видим как ще се развият нещата в бъдеще.
[B%]Владо Шаренкапов:[%B] Трябва да мине време. Нека да чуем характеристиките. На първо четене, както се казва, картофите са добри.

Тук е и представителят на холанската фирма Мeijer инж. Ерик-Жан ван Гилст, която заедно с г-н Георгиев е направила опитно поле. Мeijer е стара фирма, съществува повече от 100 години, но нейните картофи не са много познати у нас. Продукцията й е насочена повече към производството на картофи за чипс. Ерик ван Гилст отговаря от скоро за нашия регион и сега представя пред български производители на картофи новите сортове на фирмата.

- Истина е каза той, - че сортовете бяха доставени доста късно. През май хората се стягат за море, а ние садихме картофи. Ако бяха засадени навреме, сигурно показателите им щяха да бъдат много по-добри.

Започнахме в България със сорта Lady Clare, които са чипсови картофи.

Искам да обърна внимание и на картофите за консумация. Нашата фирма постоянно се стреми да разработва нови сортове, които са насочени към страните от Източна Европа и Средиземноморието – страни с по-топъл климат. Говорим сортовете Orchestra, Musica, Soprano и Melody. Имаме и сортове с по-стара история, като наприме Lady Christl, Lady Felicia и Lady Amarila.

Lady Christl е един от нашите най-ранни сортове. Пригоден е за районите, където имаме ранно развитие, като например Египет. За този сорт е много важно напояването и навреме да започне растителната защита. Сортът е с много добри вкусови качества, за пържене и е много търсен по целия свят.

Soprano е следващият сорт. Той е от средноранната група. Дава добър добив и добре понася стресови условия. Много добри резултати при отглеждането му има в Испания и Гърция, където е и доста разпространен. Това е сорт за домашно пържене. Стабилен сорт с голям потенциал.

Lady Felicia е също средно ранен сорт. Характерно за него е изразеното жълто месо. Използва се за готвене с много добър вкус. Чувствителен е при третирането срещу мана.

Клубените са леко овални и приплеснати. Има много добро търсене в Западна Европа. Използва се за печене и готвене. При засаждането трябва да се направят големи тирове, за да не излезнат клубените на повърхността. Има добра устойчивост на вируси и се развива в страни с географската ширина на България. Има опитни полета в Севиля, където се тества сорта на много високи температури.

Orchestra в опитните полета показа най-силно заразяване с алтернария. Сортът е чувствителен. Трябва по-засилено внимание към този сорт за заразяване с мана и алтернария.

Lady Amarila това е сорт за пържене с много жълто месо. Ранен сорт. В Западна Европа се използва за бланширане, за чипс и за пържене. Още при засаждането трябва да се знае за какво ще е насочено производството. Ако е за чипс – по-нагъсто. Много е подходящ за дългосрочно съхраняване. И тук има опасност за чувствителност към алтернария. Добър за опаковане и съхранение. Най-големият пазар за този сорт са Бразилия и Италия.

Повечето сортове са кръстени на жени, като фирмата предполага по-внимателно и нежно отношение на стопаните

Musica е един от новите сортове на нашата фирма. Много добре стартира. Намира добър пазар в Гърция. Много важно за този сорт е, за да има добре оформена кожичка, да бъде обезлистен преди растението да отмре по естествен път. Има много регулярни клубени и много на брой. Леко продълговати клубени, много на брой.

Melody има много добър пазар в Европа. Расте бавно. Дълго време гледаш малки клубени, но в последния момент компенсира./От в. Гласът на фермера

Холандската фирма Мeijer представи най-новите си сортове картофи
36816
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини