Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.02.2004 г.

Люпене на пъдпъдъчите яйца

От вестник Фермер новият

Люпимостта на яйцата зависи от много фактори: от половото съотношение на родителите, от храненето и отглеждането, от наследствените фактори, от съхранението на яйцата и др. По данни на някои автори люпимостта на яйцата възлиза средно на 50 на сто от заредените, а на други - до 80 на сто.

Голямо значение за повишаване на общата люпимост на яйцата има тяхната оплодяемост, която зависи до голяма степен от половото съотношение на родителите. При естествени условия половото съотношение при пойния пъдпъдък е 1:1. При японския пъдпъдък, където е осъществено стадно отглеждане - по 10-15 птици в кафез, на 2-3 женски се поставя по 1 мъжки. При американските изследвания на 4-5-6 женски се поставя 1 мъжки (по Фогт и Щайнке). М. Пигарев препоръчва на 3-4 женски да се оставя по 1 мъжки, който се държи отделно. След снасяне при мъжките се пуска по 1 женска за 15-20 минути.

Дневно при 1 мъжки се пускат по 2 женски птици. При този начин на съешаване оплодяемостта била 72 на сто. Люпимостта на оплодените яйца е в зависимост и от възрастта на яйцата. Увеличеното лагеруване с 1 ден намалява люпимостта с 3 на сто. Възрастта на родителите също оказва влияние върху оплодяемостта и люпимостта на яйцата. Яйцата на родители, навършили 70-80-дневна възраст, имат винаги по-висока оплодяемост и люпимост, отколкото преди и след тази възраст. Яйцата за люпене трябва да се събират от 56- до 210-240-дневна възраст на родителите.

Теглото на яйцата не влияе на люпимостта, но въпреки това яйца под 9 грама не трябва да се люпят, защото от тях ще излязат пъдпъдъчета с ниско тегло. Препоръчват се яйца с тегло 9-11 грама за яйценосния тип и 12-14 грама за месодайния тип пъдпъдъци.

Яйцата се люпят в обикновени барабанни инкубатори. Различните автори препоръчват диференцирани температури в зависимост от възрастта на ембрионите, но Щайнке от опитите, които е извел, идва до заключение, че люпенето до 15-ия ден в барабанната камера трябва да става при температура 37,8 градуса С и средна относителна влажност 60-65 процента и след това в люпилната камера до 17-ия ден при температура 37,3 градуса С при 80 процента влажност. Излюпването става на 17-ия ден. Малките пъдпъдъчета тежат 8-10 грама.

Половото сортиране на еднодневните пъдпъдъчета се извършва от подготвени сортировачи. То става чрез преглед на рудиментарните полови органи при разтваряне на клоаката. (Този метод е известен в птицевъдството като японски.)

Райко Дончев 

Люпене на пъдпъдъчите яйца
101616
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Задушени пъдпъдъци по френски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини