Начало » Важно за фермера » Животновъдство

Люпене на пъдпъдъчите яйца

От вестник Фермер новият
Синор.БГ / 10.02.2004 г.

Люпимостта на яйцата зависи от много фактори: от половото съотношение на родителите, от храненето и отглеждането, от наследствените фактори, от съхранението на яйцата и др. По данни на някои автори люпимостта на яйцата възлиза средно на 50 на сто от заредените, а на други - до 80 на сто.

Голямо значение за повишаване на общата люпимост на яйцата има тяхната оплодяемост, която зависи до голяма степен от половото съотношение на родителите. При естествени условия половото съотношение при пойния пъдпъдък е 1:1. При японския пъдпъдък, където е осъществено стадно отглеждане - по 10-15 птици в кафез, на 2-3 женски се поставя по 1 мъжки. При американските изследвания на 4-5-6 женски се поставя 1 мъжки (по Фогт и Щайнке). М. Пигарев препоръчва на 3-4 женски да се оставя по 1 мъжки, който се държи отделно. След снасяне при мъжките се пуска по 1 женска за 15-20 минути.

Дневно при 1 мъжки се пускат по 2 женски птици. При този начин на съешаване оплодяемостта била 72 на сто. Люпимостта на оплодените яйца е в зависимост и от възрастта на яйцата. Увеличеното лагеруване с 1 ден намалява люпимостта с 3 на сто. Възрастта на родителите също оказва влияние върху оплодяемостта и люпимостта на яйцата. Яйцата на родители, навършили 70-80-дневна възраст, имат винаги по-висока оплодяемост и люпимост, отколкото преди и след тази възраст. Яйцата за люпене трябва да се събират от 56- до 210-240-дневна възраст на родителите.

Теглото на яйцата не влияе на люпимостта, но въпреки това яйца под 9 грама не трябва да се люпят, защото от тях ще излязат пъдпъдъчета с ниско тегло. Препоръчват се яйца с тегло 9-11 грама за яйценосния тип и 12-14 грама за месодайния тип пъдпъдъци.

Яйцата се люпят в обикновени барабанни инкубатори. Различните автори препоръчват диференцирани температури в зависимост от възрастта на ембрионите, но Щайнке от опитите, които е извел, идва до заключение, че люпенето до 15-ия ден в барабанната камера трябва да става при температура 37,8 градуса С и средна относителна влажност 60-65 процента и след това в люпилната камера до 17-ия ден при температура 37,3 градуса С при 80 процента влажност. Излюпването става на 17-ия ден. Малките пъдпъдъчета тежат 8-10 грама.

Половото сортиране на еднодневните пъдпъдъчета се извършва от подготвени сортировачи. То става чрез преглед на рудиментарните полови органи при разтваряне на клоаката. (Този метод е известен в птицевъдството като японски.)

Райко Дончев 

Люпене на пъдпъдъчите яйца
597
 

Последни материали
Виж
Закупени са и над 600 000 тона пшеница от Черноморския регион и Франция
България е сред доставчиците на над 74 000 тона растителни масла за Египет
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Задушени пъдпъдъци по френски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини