Въпреки европейските изисквания по отношение на безопасността на храните в България все още няма действащата акредитирана лаборатория по европейски регламент, която да извършва анализ на храните и на селскостопанската продукция за наличието на пестициди. Това поставя много пречки пред българските фирми при износа на стоки и продукти от земеделски произход, защото при нужда те трябва да изпращат пробите в държавите от ЕС, където има акредитирани лаборатории. Затова основната мисия на Фитолаб-България е да подпомогне българските производители и износители чрез предоставянето на анализи с високо качество.
Fytolab-Белгия е първата и единствена засега компания с европейска акредитация, която заедно с Infocom регистрира в България своя фирма и отваря офис на лаборатория за изследване на наличието на пестициди, нитрати, тежки метали и микотоксини в храните и селскостопанските продукти.
Анализите се извършват по най-съвременни многокомпонентни методи – GC-MS-MS и LC-MS-MS, както и чрез дитиокарбаматен метод, като така може да бъде установено наличието на над 360 пестицида. Оборудването на лабораторията е на една от водещите в областта компании „Waters”.
Мисията на Фитолаб-България е чрез извършването на висококачествени анализи да бъдат подкрепени българските износители и производители при достъпа им до международните пазари.
Освен че отваря офис, във Фитолаб-България тече и международна акредитация в съответствие със стандарта ISO 17025. Одитът от белгийския акредитиращ орган BELAC ще бъде през септември.
Фитолаб-България е независима лаборатороия позиционирана в град Пловдив, като в дейността си ще се ръководи от три приоритета:
- Надежност на резултатите от анализа - постижима чрез модерното оборудване и квалифицирания персонал преминал специално обучение във Fytolab-Белгия.
- Бързина на резултатите – анализите ще бъдат готови в рамките на 5 работни дни.
- Услуги – висококвалифицираните специалисти на лабораторията ще дават допълнителни съвети на потребителите, както и разяснения по европейското законодателство свързани с безопасността на храните.