„Храненето на моите 45 крави ми отнема 10 минути на ден и 2 и половина часа на седмица”, изчислява Мишел Антоан, млекопроизвоител от Плюзинет, френска Бретания. От шест години той зарежда мобилните ясли на кравите веднъж на седмица. И два пъти на ден му е достатъчно, за да им разпредели концентрата, като ги накара да изядат всичко до дъно.
С изграждането на фермата през 1980г. Мишел е изградил открита площадка за сламата и зона за самообслужване на кравите със силаж. Самият той има квота от 260 000 л и обработва 400дка (230 – тревни смески, 110 – царевица и 60 – ечемик) и оценява гъвкавостта на своята система за хранене, която му отнема малко време. Когато идва моментът за въвеждане на нормите на ЕС в кравефермите през 2004г. той не може да запази площадката такава, каквато е.
И дума не може да става да я покрие, като построи огромен хангар – няма средства. Съветникът по кравефермите от Земеделската камара му препоръчва системата на мобилните ясли и големи кубични бали силаж като еквивалентна инвестиция.
Той вижда, че това ще му косва много по-малко време, отколкото преди, така че вратите пред него са отворени и веднага казва „да”. „За мен основният критерий беше времето за работа. Не се колебах да избера дали да зареждам веднъж на ден или веднъж на седмица. Беше немислимо да го правя всеки ден , когато съм съвсем сам във фермата.”
[B%]ДВА И ПОЛОВИНА ЧАСА НА СЕДМИЦА.[%B]
Веднъж седмично, при режима на зимно хранене, той прекарва два и половина часа за разпределяне на фуража.
Това време включва товаро-разтоварните операции, самото зареждане на яслите, както и тяхното почистване. Мишел разполага с 12 кубични бали с височина 1,70м между 12 мобилни ясли в два реда. Количеството, приблизително 16 тона или 15 кг сухо вещество за една крава на ден, е достатъчно за една седмица и той приближава яслите на всеки два-три дни. Чак накрая трябваше да избутвам с вилата малко царевичен силаж в яслите след силажния блок, описва Мишел. Там го смесвах с азотни добавки, 3кг/ крава, три пъти на ден. Но това беше мъчително.
Тогава инсталирах автоматичен дистрибутор на концентратите. Продължавам да смесвам малко добавки (0,5кг за крава) с царевица, която е останала в яслите, така че кравите ядат до дъно с апетит и силажа, който е започнал да се стопля. Така не се налага да почиствам остатъците. Това ми отнема по 5 минути сутрин и вечер. Мишел внимава за загряването на балите. През зимата няма грижи. Но напролет, когато външната температура се повишава, балите се консумират по-бавно, кравите предпочитат пашата. Може да има малко загряване, отбелязва Мишел, но това е защото съм избрал да зареждам яслите веднъж на седем дни. Моето решение е да слагам една кофа добавки,които са поапетитни, всичко се изяжда и така яслите се почистват от самите крави. Средата на април е крайният срок за използване на балите преди затваряне на силоза. Последните бали остават 15 дни на място до началото на май.
[B%]ЛЕКО ПОКАЧВАНЕ НА МАСЛЕНОКИСЕЛИТЕ БАКТЕРИИ.[%B]
Мишел е регистрирал леко покачване на бактериите в млякото, което е в рамките на санитарните изисквания. „Освен когато достигна до края на силоза. Количеството пак е по-ниско, а силажът се загрява по същия начин. Нещо повече, от две години е още понапрегнато: произвеждам смесен силаж от царевица и треви, съдържащи повече масленокисели бактерии. Независимо от слабостите, системата отговаря на очакванията. Няма какво да променям по отношение на организацията след въвеждане нормите на ЕС. Храненето на кравите преди изискваше повече време, отколкото на самообслужване. Няма почистване, благодарение на инсталацията, състояща се от яма и скара за отвеждане тора и това е от значителна полза.”/Сп. La France agricole