Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
15.04.2010 г.

Обзор на пазара на сеялки за прецизна сеитба - II

През последните години значително нарасна търсенето им * Те стават все по-универсални, повишават се надеждността и точността при работа * Какво е най-новото на пазара на тези сеялки

QUIVOGNE Един от най-големите производители на сеялки за точна сеитба е френската компания Quivogne. Продукцията й е представена в над 60 страни. Многофункционалната пневматична сеялка за точна сеитба Prosem K е оборудвана с дискови ралници. Тя се произвежда в прикачен и навесен варианти с регулируемо от 45 до 75 см междуредие. 6-24-редовите сеялки имат бункер за семената с вместимост 50 л, разпределителна пневматична кутия с магнитен селектор за точна сеитба и задни V-образни притъпкващи колела. Опционално сеялката може да бъде оборудвана с бункери и друго оборудване за внасянето на торове и комплект оборудване за директна сеитба.

KINZE На европейския пазар американската компания предлага няколко сеялки в различни модификации – 6,8,12,16,24,32 и 36-редови с междуредие 70 см. Те се комплектоват с пластмасов бункер с вместимост 58 л и имат работна ширина до 28, 19 л. За сеитбата на царевица и слънчоглед сеялките се оборудват със засяващ апарат от клиновиден тип, а за сеитбата на сорго и соя – с четковиден сеитбен апарат.

Сеялката с механично задвижване на засяващите апарати е лесна за обслужване и надеждна при работа. При всяка технология на обработка на почвата (традиционна, минимална или нулева) сеялките Kinze осигуряват поставяне на семената на еднакво разстояние и еднаква дърбочина дори при труден релеф на полето. Електронният монитор дава информация за разхода на семената (средна стойност по редовете), скоростта на движението, разстоянието между редовете, засятата площ и други параметри. Компанията предлага разнообразно опционално оборудване като устройство за промяна на ширината на междуредията, бункер за сухи и резервоар за течни минерални торове, оборудване за хидравлично сгъване на машините и др.

KUHN Добре обмислената концепция на предлаганите от компанията сеялки за точна сеитбе Maxima и Planter позволява те да бъдат използвани при всякаква технология с различни семена. Отличителни черти на сеялките са много здравата конструкция, високата сигурност и оптималната точност на сеитбата. По простата сеялка Planter е предназначена за традиционна сеитба. Тя се произвежда с работна ширина от 3 до 9 м (вместимост на бункера за семената – 25-45 л).

Ширината на междуредията може да се променя от 38 до 80 см. Отделните модули се оборудват с резервоари за минерални торове и торачки за гранулат. За големите стопанства Kuhn произвежда сеялката Maxima с работна ширина от 2,5 до 9 м. Тя се комплектова с резервоар за семената с вместимост 52 л и осигурява ширина на междуредията от 45 до 80 см. Голямото тегло на засяващите модули (от 120 до 150 кг) осигурява сигурно заравяне на семената при всякаква почва.

Maxima може да се оборудва с бункер за минерални торове с вместимост до 1350 л. Всички машини имат целна, шарнирна или телескопична рама и полуавтоматично прикачно устройство. Като допълнително оборудване се предлагат различни електронни контролно-измерителни устройства. Освен това, за точна сеитба може да се използва и комбинираната машина Moduliner (роторна брана плюс сеялка) с работна ширина 6 м и резервоар за семената с вместимост 2800 – 3500 л. Този агрегат позволява бързо да се сменят обикновените ралници с модули за пунктирна сеитба (8 реда).

MASSEY FERGUSON Компанията произвежда пневматични сеялки за точна сеитба в прикачен и навесен вариант. Новата сеялка MF 555 се предлага 3-24-редово изпълнение (широчина на междуредията 70-76 см). Massey Ferguson се гордее със своята система за дозиране (РАМ), осигуряваща засяването на семенета, както и внасянето на торовете и средствата за растителна защита. Бункерът за семената има вместимост 70 л (опционално – 105 л), бункерът за твърди торове – 150-200 кг, а за течните – 1134-2300 л.

MASCHIO В асортимента на италианската компания има широка гама пневматични сеялки за пунктирна сеитба на зърнени и овощни култури. С тяхното производство се занимава компанията Gaspardo, влизаща в групировката Maschio. Компанията произвежда сеялки с мултифункционално прилажение, с целна, телескопична или шарнирна рама с възможност за внасяне на гранулирани минерални торове. Сеялките се предлагат в 4-18-редови варианти, осигуряващи междуредово разстояние 45-75 см, и бункер за семената с вместимост от 32 до 75 л. Машините могат да се окомплектоват с различни бункери за торове и се произвеждат в навесен или прикачен вариант. Новост е предлаганият от Maschio универсален бункер за семена и торове Caddy с вместимост 6000 л. За сеитбата на овощни култури се предлагат пневматичните сеялки Orietta и Olimpia за едностранна, двулентова, трилентова и лентова сеитба. Сеялките на компанията имат много разнообразни опции.

MATERMACC Предлага три типа сеялки за точна сеитба за зърнени култури. Пневматичните сеялки от серията 8000, благодарение на наличието на сеитбеният елемент Semina 8000 – двудисков ралник с голям диаметър, могат да се използват и на терени с минимална обработка на почвата и наличието на растителни остатъци. Дълбочината на преминаването на ралника се контролира от две гумени колела. Машините от този тип се предлагат в 4-18-редови варианти, осигуряват разстояние между редовете от 45 до 80 см и работна ширина от 2,54 до 8,6 м. Сеялките са оборудвани с бункер за семената за 24-108 л и бункер за торовете. Машините от серията 4000 се отличават от сеялките от серия 8000 с олекотена конструкция и са предназначени за сеитбата на култури, семената на които не изискват голяма дълбочина на засяване. За бързо и безпроблемно фиксиране на ширината на междуредията фирмата предлага патентованата система Easy Set.

И накрая, за големите стопанства MaterMacc разполага с прикачната пневматична сеялка 3XL. Тя има твърда рама и се произвежда в 16-30-редови варианти с ширина на междуредията 45, 50, 70 и 75 см. Вместимостта на бункера за семената е 840– 1680 л, а за минералните торове – 2800–5400 л.

Въпреки голямата работна ширина (до 16 м), ширината на машината в транспортно положение е едва 3,5 м. Освен това в асортимента на компанията присъстват пневматичните сеялки за овощни култури MSO, MLP и ML. MONOSEM Френската компания е един от водещите производители на сеялки за точна сеитба в Европа. Продукцията и се изнася в над 50 страни по света. В асортимента на компанията е многофункционалната пневматична сеялка NG Plus 3 за сеитба на царевица, слънчоглед, рапица, сорго, бобови и овощни култури по класическа технология и върху мулч. Машината се произвежда в 4-16редови варианти и поддържа междуредие от 30 до 80 см.

Сеялките имат двудисков засяващ апарат, бункер за семената с вместимост 16 или 52 л (в зависомост от предназначението) и се произвеждат с работна ширина 3-12, 6 м. Сеялките освен това могат да се окомплектоват със стандартен или уголемен бункер за торовете, а също и с фронтален бункер за торове с вместимост 1000 или 1600 л. Опцианално се предлага устройство за изключване на редовете. Пневматичните сеялки от серията NC се произвеждат във вариантите Clasic и Technic с работна ширина 3-12, 6 м (4-16 реда).

Classic е по-проста машина, предназначена основно за сеитбата на царевица и слънчоглед. Technic е многофункционална машина, която се използва и за сеитбата на рапица, бобови и др. Сеялката е оборудвана с устройство за бърза промяна на дълбочината на сеитбата. За директна сеитба и сеитба върху мулч Monosem произвежда пневматични сеялки от серията NX в прикачен вариант с работна ширина 3-12, 5 м и засяващи модули NX с нова конструкция за сеитбата на царевица. Освен това се предлага сеялката MEGA V4, предназначена за захарно цвекло и цикория. Механичната сеялка MS за сеитбата на лук, моркови и други култури с дребни семена има работна ширина от 2 до 6,6 м (2-18 реда). За контрола и управлението на сеитбените процеси Monosem предлага широка гама електронни прибори от серията CS.

RABEAGRI Компанията произвежда пневматични сеялки за точна сеитба под марката MonoSeed. Машините от серия 8100 имат целна рама и се предлагат в 4, 8 и 12-редови варианти с работна ширина 3 м, с изключение на машината 8112, която има работна ширина 9 м.

Сеялките от серията 8130 се произвеждат в 6-редов вариант и имат ръчно регулируема телескопична рама. А моделът MonoSeed 8238 TelePlus, оборудван със сгъваща се във вертикална плоскост телескопична рама, позволява хидравлично да се променя ширината на междуредията. При сеялките от серията 8250 Tele Plus промяната в ширината на междуредията става ръчно.

Ширината на междуредията на сеялките MonoSeed в зависимост от серията и окомплектовката може да варира от 37, 5 до 80 см. 12-редовата сеялка от модела 82512 осигурява междуредие 45/50 см. Всичките сеялки са оборудвани с бункери за семената с вместимост 36 л или 65 л и бункер с вместимост 1000 л за внасяне на торове в редовете. Опционално сеялките могат да се оборудват с фронтален бункер за минерални торове с вместимост 1600, 1800 или 2300 л. Освен това, сеялките MonoSeed могат да се комбинират с шестредовата сеялка MegaSeed и да се окомплектоват с бункер за торовете за 2 300 или 3 500 л.

SFOGGIA Компанията предоставя пълната гама на оборудване за сеитба на семена и засаждане на разсад на овощни култури. Пневматичната сеялка за точна сеитба на овощни култури Calibra е предназначена за засяване на салата, моркови, домати, чушки, патладжани, магданоз, лук, зеле, спанак, цвекло и други аналогични семена. Сеялките се произвеждат в различна окомплектовка с целна, телескопична или шарнирна рама, с възможност за внасянето на гранулирани минерални торове.

Calibra може да работи със скорост до 6 км/час. Обемът на бункера за семената на всяка сеитбена секция е 2,2 л. Пневматичната сеялка за точна сеитба Sigma е предназначена за сеитбата на царевица, слънчоглед, памук, цвекло и соя. Тя може да работи както по обработена, така и по необработена почва. HORSH От 2004 г. компанията се концентрира върху производството на прикачни сеялки за точна сеитба. Миналата година на пазара излезе новата сеялка Masitro CC.

Машината е съставене от леко сеитбено ремарке за минерални торове с вместимост 2800 л и механични сеитбени агрегати Maistro 6 и 8 СС (бункер за семената 70 л). Налягането върху ралника от 300 кг способства за прецизното поставяне на семената. Ширината на междуредията е 50, 70 или 75 см, а възможният брой редове – 6,8,9,11 и 12. Новата сеялка може да се агрегатира с трактор с мощност 80 к.с. и да работи на скорост до 8 км/час. Засяващите апарати имат хидравлично задвижване.

Предишният модел Maistro RC е съставен от три основни модула – сеитбеното ремарке SW 7000 (7000 л) или SW 3500 (3500 л) за минерални торове, разрохквача Focus SC (дълбочина на обработката 15-35 см) и сеитбеният агрегат Maistro RC Освен тях, Horsch предлага и универсалната сеялка Pronto AS с работна ширина 6 м, която може да се използва както за директна сеитба, така и за сеитба след плуг и култиватор. В комбинация с култиватора Focus CS, бункер за семената SW 3500 S и сеитбеният модул Masitro RC тя може да се използва за сеитбата на царевица./сп. „Новое селское хозяйство”

Обзор на пазара на сеялки за прецизна сеитба - II
28805
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини