През последните три години конското месо показва стабилен растеж. То се връща в менютата на френските ресторанти и в супермаркетите. КОНСКОТО МЕСО НЕ Е ЗА ВСЕКИ ВКУС То преживява нещо като възраждане в различни страни в Европа и Азия Белгия, Германия, Холандия, Швейцария, Япония и Китай. Животновъдите от Източна Европа търсят пазар за износ за всички тези дестинации.
ИТАЛИАНЦИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ в Европа. Дори и класическият италиански колбас “Мортадела” може да се намери с конско месо. Големият проблем в Европа (подобно на САЩ) е да се преодолеят табутата при консумация на конско месо от човек.
[B%]КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА[%B]
Конското месо е с пониско съдържание на мазнини, с по-високо съдържание на протеини и е по-евтино от говеждото месо. Спада към т. нар. екзотични меса, подобно на месото от щраус и бизони. И тъй като не се консумира масово, повечето от почитателите и консуматорите на червени меса трудно правят разлика между конско и говеждо месо.
[B%]КОИ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КОНСКО МЕСО[%B]
Приблизително 10 500 т на конско месо са били изнесени от Канада през 2006 година. Франция, която произвежда приблизително 3800 т, е най-големият експортен пазар в света за канадско конско месо. Италия е другият силен пазар на ЕС на конско месо с произход Канада. ЕС поддържа мито за внос в размер на 5,1 на сто за конското месо (пресни и охладени/замразени) и 6,4 на сто за годни за консумация конски карантии. Има квоти, въведени за вноса на конско месо, в ЕС.
Ето и класацията за годишно производство на конско месо на страните производителки в света:
- Мексико произвежда 78 000 т;
- Аржентина - 57 000 т;
- Казахстан - 55 000 т;
- Монголия - 38 000 т;
- Австралия - 24000 т;
- Бразилия - 21 000 т;
- Канада - 18 000 т;
- Полша - 18 000 т;
- Италия - 16 000 т (включително и магарета);
- Румъния – 14 000 т;
- Украйна - 13 000 т;
- Чили - 10 000 т;
- Франция - 7500 т;
- Уругвай - 8000 т;
- Колумбия - 6000 т;
- Испания - 5000 т (включително и магарета).
Тук е мястото да се отбележи, че в Европа конете за месо са намалели с 0,7 на сто през 2007 г., а европейското производство е спаднало с 6 на сто през 2008. Има спад в производството на конско месо в Полша, която е първият сериозен източноевропейски производител в този сектор. От друга страна, България и Румъния са увеличили производството си.
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ВНОС НА КОНСКО МЕСО ОТ ТРЕТИ СТРАНИ СЕ Е УВЕЛИЧИЛ Във Франция производството на конско е силно намаляло през 2008 г. (- 22 на сто). С въвеждането през 2008 г. в ЕС на новата нормативна база за транспорт и хуманно отношение към животните сериозно се ограничава търговията на живи коне. Конете за износ, които са най-вече за италиянския пазар, са намалели с 19,3 на сто, а френският внос на конско е останал стабилен (+ 0,8 на сто). Поради закриване на кланиците за коне САЩ Канада е основният доставчик на Франция (+ 65,9 на сто).
ДЕФИЦИТЪТ НА КОНСКО МЕСО В ЕС Е ОКОЛО 80-85 ХИЛ. Т ГОДИШНО и в страните от ЕС има свободна пазарна ниша. Конското месо е много популярно в Европа, но консумацията му в англоезичните страни е силно ограничена. Според лондонският вестник “Дейли мейл” около 100 000 коне годишно се транспортират за Европейския съюз. В Англия има само три сертифицирани кланици за коне, които изнасят за Франция и Белгия, тъй като британците все още се мръщят, когато им се предлага конско месо в менюто на ресторантите.
ЗА КИТАЙ И РУСИЯ НЯМА ОФИЦИАЛНИ ДАННИ тъй като конете са избивани в малки кланици и ферми. Но се предполага, че в Китай се произвеждат около 150 000 т годишно, в Русия - 80 000 т годишно./в. “Дейли мейл”