По мнението на учените, преминаването на нанотехнологиите в селското стопанство (при отглеждане на зърно, зеленчуци, растения и животни) и в хранителната промишленост (при преработка и опаковка) ще доведе до раждането на съвършенно нов клас хранителни продукти – „нанопродукти”, които в крайна сметка ще изместят от пазара ГМ продукти. Такова мнение изразяват експертите от международна изследователска организация ЕТС Group.
Съгласно общоприетата научна терминология, продуктите може да се наричат „нанопродукти”, ако при отглеждането, производството, преработката или опаковката се използват наночастици, нанотехнологически разработки и инструменти.
Разработващите нанопродукти обещават по-съвършенни процеси за производство опаковка на хранителните продукти, подобряване вкуса и нови хранителни свойства, очаква се също производство на „функционални” продукти( съдържащи лекарствени или допълнителни хранителни вещества). Очаква се увеличаване на производителноста и намаляване цената на хранителните продукти. Размахът на изследванията в областта на нанопродуктите е огромен както и на инвестициите в тях.
През последните няколко години големите производители на храната като Kraft, Nestle, Heinz Altria, Unilever, са инвестирали значителни средства в развитие на нанотехнологиите. Също така е ясно, че частната инициатива и големи инвестиции от водещи фирми могат наистина да се ускори процесът на внедряването на нанотехнологиите в различни икономически сфери и в частност и в селското стопанство./ZerNews