На приключилото преди месец световно изложение на сирена, швейцарското сирене Gruyere удържа поредната съкрушителна победа. Разбира се, че швейцарските сирена не се нуждаят от представяне – те са визитната картичка на страната, заедно със световно известните марки часовници, шоколади, банки, колежи и прочие. Тоест всичко онова, което представлява „имиджа на Швейцария”. Въпреки това, винаги е приятно да получиш поредното доказателство за своето превъзходство. В началото на миналия месец швейцарските сиренари напълно заслужено вкусиха сладостта от победата – Фон Мюленен (Von Muhlenen), който е собственик на семейно предприятие във Фрибург, стана четирикратен световен шампион за приготвяне на сирена грабна 15 (!) приза на проведеното в испанския курортен град Лас Палмас церемония World Cheese Awards 2009. Двеста експерти, които влизаха в състава на журито, имаха тежката задача да сравнят и оценят 2500 разновидности сирена от 34 страни – и всички те трябваше да бъдат изпробвани!
Награди получиха Gruyиre Suisse Premier Cru (абсолютен шампион – производител Адриан Шейдегер), и още няколко вида грюйера, а така също традиционните Ементал, Cloche des Alpes, Rose des Alpes и др.
Вече четири поколения представители на клана Фон Мюленен се занимават с производство на традиционни швейцарски сирена от сурово мляко, които намират пазари по цял свят. Сега на чело на предприятието са Рожер и Вало фон Мюленен, които ръководят мрежа от 50 доставчици и много разпространители в Швейцария и зад граница.