Фъстъците са култура на топлия климат, нашата страна е северна граница на възможното им отглеждане. 90 на сто от производството на фъстъци в Европа се падат на България. Като страна членка на Европейския съюз имаме шанс да завоюваме пазарна ниша с оригинални продукти произведени от тях.
Българските сортове фъстъци имат качества признати в цял свят. Сорта Калина е световен стандарт за вкусови качества, а новите сортове Станко и Цветелина са най-високодобивните фъстъци от сортотип Valencia. Получените средни добиви от тях надвишават 800 кг плодове от декар. Нашият сорт Кремена е основен сорт отглеждан в Италия вече 3 години. Фъстъците изискват високи температурни суми за своето развитие. Необходимата температурна сума за вегетацията им се колебае между 2800-3200йС.
Растенията образуват плодовете си в почвата и в този смисъл площите, на които е възможно тяхното отглеждане трябва да се характеризират с лек механичен състав. Най-пълно на тези изисквания отговарят наносните и алувиално-ливадни почви разположени по поречията на реките Марица и Струма, в Пловдивски и Благоевградски окръг. Отглеждането на културата е възможно и в други микрорайони на страната, които отговарят на тези условия.
ПОДХОДЯЩИ СА РАНО ОСВОБОЖДАВАЩИТЕ ПЛОЩИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ
Есенно-зимните житни култури са най-подходящи предшественици за фъстъците. Те освобождават рано площите и позволяват да се направи качествена обработка. Към подготовката на площта не трябва да се подхожда шаблонно, а конкретно в зависимост от климатичните условия през време на прибиране на предшественика.
При чести превалявания по време на жътва се пристъпва към подмятане на почвата на дълбочина 10-15 см, последвано от дълбока оран на 30-35 см. Ако по време на прибиране на предшественика времето е сухо се извършва дисковане на площта и към дълбока оран се пристъпва след падане на достатъчно количество валежи. Заедно с дълбоката оран се внасят фосфорните и калиеви торове в количества от по 20 кг на декар. През пролетта при първа възможност за влизане в полето се извършва слято култивиране на дълбочина поголяма от 12 см. До сеитбата на културата се извършват още 1-2 култивирания на по-малка дълбочина.
Последното култивиране цели да очисти площта от плевели и да създаде твърдо легло за семената, в този смисъл то не трябва да бъде на дълбочина по-голяма от 5-6 см. С него се внасят азотните торове и хербицидите, които изискват инкорпориране. Фъстъците се нуждаят от 10-12 кг активно вещество азот на декар. Oт в. Гласът на фермера