(Продължение) Въздуховодите под изсмукващите покривни вентилатори може да имат различна форма и размери – кръгли, квадратни и други. Те може да бъдат направени от различни леки и евтини материали – ламарина, тънки дъски, фазер, амбалажни пластмасови плоскости и други, даже от полиетилен с арматурни или дървени рамки.
Когато те са под покривни вентилатори е добре да се направят така, че при почистване на постелята и дезинфекция на помещенията, част от тях, на около 2,5 м от пода, да може да се повдига, за да не пречи на машините при работа.
Друг не навсякъде решен въпрос е този с липсата на насочващи клапани на отворите за входящия чист въздух. Когато няма такива клапани, особено при висока атмосферна температура, част от постъпващия въздух през приточните отвори не се насочва към зоната на птиците, а направо към изсмукващите вентилатори. Това няма да се получи, ако с тези клапани въздухът се насочи към птиците.
Освен клапани на входящите отвори за чист въздух, когато те са на надлъжните стени, трябва да се поставят и кожуси, които да достигат до 40-50 см от пода. С тях чистият въздух се насочва изцяло към зоната на птиците.
В студено време обаче, когато атмосферната температура е ниска, това може да се окаже нежелано за птиците и да предизвика простудни заболявания. В тези сезони посоката на входящия въздух трябва да се промени към тавана.
За някои тези добавки към съществуващата вентилация може да изглеждат дребни и незначителни, но те всъщност би могло да се окажат твърде значителни за нейното подобряване.
Ефектът от тяхното изграждане е значителен и многостранен. Найнапред те помагат за подобряването на основните показатели на микроклимата в помещението, с което се подобрява здравеопазването на птиците, осигуряват се по-добри условия за растежа и развитието на младите птици и за висока носливост при кокошките.
Правят се и значителни икономии на топлинна енергия при отглеждането на пилетата, особено през първите седмици след излюпването и през студените месеци на годината. И в крайна сметка с тези, само условно наречени „малки” добавки, може да се подобрят и крайните икономически резултати от цялата дейност. Oт в. Гласът на фермера