Начало » Новини » Страната
10.08.2009 г.

Нямаме традиции в употребата на етерични масла

Средно около 250 тона годишно е производството на етерични масла у нас…

[B%]Саша Маркова, farmer.bg[%B]

[B%][G%]Уникалните свойства на етеричните масла[%G][%B]

Етеричните масла са познати на човечеството повече от 5000 г. В древността те са се използвали предимно за ритуални церемонии. Днес те служат предимно за терапевтични цели заради лечебните си свойства, а също и в ароматерапията и парфюмерията.

В природата етеричните масла са силно концентрирани ароматни вещества, които се съдържат в цветовете, плодовете, листата, семената и корените на растенията. Те са катализатор и регулатор на растителния метаболизъм, като спомагат за адаптиране на растението в околната среда. Добиват се чрез физични процеси на дестилация или чрез студено пресоване на различните части на растенията. Получените растителни екстракти представляват летливи ароматни смеси съдържащи различни биологично активни вещества.

Когато се прилагат правилно маслата стимулират естествените защитни сили в организма и имат изключително силни антиоксидантни свойства.

Етеричните масла стимулират нервната система, енергизират, намаляват раздразнителността, емоционалната възбуда, нормализират съня, отстраняват натрапчиви мисли, повишават работоспособността. Наричат се масла, но химическите им формули се различават от тези на мазнините, а нанесени върху кожата не оставят никакви мазни следи. Ако има такива това означава, че етеричните масла са фалшиви – синтетични или истински в смес със синтетични. Друг показател за автентичност е и високата им цена. Защото за направата на един килограм етерично масло от роза например са необходими около 3 000 кг. розов цвят, което го прави и най-скъпото етерично масло на света.

[B%][G%]Българските етерични масла[%G][%B]

Над 40 фирми произвеждат и изнасят етерични масла у нас на стойност 20 млн. лв. годишно като повечето от тях разчитат на собствени насаждения. Добиват се масла от лавандула, лайка, копър, босилек, здравец, мента, бял бор, бял равнец, кориандър, маточина, роза, салвия, хвойна, жълт кантарион. Производството за страната ни възлиза на около 250 тона годишно. Най-голям е делът в производството на розово масло, което за България е традиционно. А в износа почти си поделяме пазара с Турция. В този бизнес най-важно е качеството на продукцията. Известно е че у нас климата предполага изключително високо качество на етеричните масла. Много малки количества от добиваните у нас масла остават за вътрешния пазар.

„В България няма традиции в употребата на етеричните масла в ароматерапията, а в това е бъдещето. Все повече хора се обръщат към органичната козметика”, казва Стефания Стефанова - ароматерапевт и собственик на едно от малкото студия за ароматерапия „ Green Hills” в София. Тя споделя, че за сега работи по-скоро за популяризирането на етеричните масла, отколкото за печалба. Работила е и в чужбина, където ароматерапията с тези масла е доста популярна и доходна, но е предпочела родината си, заради благородната кауза. Вижда бъдещето в успешно съчетание между производството на етеричните масла, ароматерапията и спа-туризма.

Стефания много държи да използва органични продукти в работата си, за да е сигурна в терапевтичия им ефект върху клиентите напълно, затова набавя етерични масла от фирма "Екомаат" - единствената в България сертифицирана в производството на биоорганични етерични масла. Фирмата разполага със собствени площи с насаждения от роза, лавандула, мента, здравец и много др., които са разположени в екологично чист район в самото сърце на Стара планина и се отглеждат на принципа на органичното земеделие. Наблюдава се годишно с около 20% ръст в потреблението на биопродукти в световен план.

[B%][G%]Начин на употреба[%G][%B]

Истинските и качествени етерични масла имат недразнещ, равен, и ясен мирис, характерен за растението от което са получени. Най-добрият начин за тяхното съхранение е в тъмни, стъклени опаковки, на хладно място, без пряк достъп на слънчева светлина и добре затворени. За медицински цели етеричните масла трябва да бъдат използвани само по предписание на лекар или терапевт. При външна употреба маслата задължително трябва да бъдат тествани за алергии върху малък участък от кожата на вътрешната страна на китката. Нанасянето на неразредени масла върху кожата е недопустимо с изключение на маслото от лавандула, с което могат да се третират малки участъци. Основно правило при избора на етерично масло е одобрението на мириса. Ако едно масло не ви допада по мирис, то трябва да се замени с друго притежаващо подобни свойства. Използването на един вид етерично масло повече от 3 седмици без прекъсване е нежелателно. Приложението на етеричните масла е разнообразно - от ароматизиране на дома и офиса, за козметика или масаж до прибавяне към вана или дори създаване на собствен парфюм.

Нямаме традиции в употребата на етерични масла
10240
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини