Начало » Важно за фермера » Пчеларство
28.07.2009 г.

Късната паша

За ползата от подвижното пчеларство през август

За съжаление, лятната паша не продължава вечно. Тя завършва, но с нея не си отиват ежедневните грижи на пчеларите, настъпва време за подготовка за зимата. В популярната литература за процесите, протичащи в семейството в края на лятото и в предверието на зимата, се споменава някак си като скоропоговорка. Най – често се срещат препоръки – да се приготви доброкачествен мед и да се увеличи броя на пчелите за зимата. Много пчелари смятат, че най – добре зимуват тези семейства, които са увеличили младите си пчели с помощта на подбудително подхранване със захар или са се усилили по времето на подвижното пчеларство от късно цъфтящите медоносни растения.

Кой ще започне да спори за ползата от подвижното пчеларство през август?

Обаче в някои случаи, късната паша се съпровожда с отслабване на семействата. Пилото е съсредоточено на две или три пити. Перга почти няма, тъй като пчеларите сами я вземат от гнездата, като смятат, че за зимуването главното е да има мед.

Подхранването с чиста захар само влошава състоянието на готвещите се за зимата семейства. Особено, това е забележимо при износването на слабите, на които се дава голямо количество такова подхранване.

Предпоставките за благоприятно зимуване са известни на всички: сух кошер, млада плодна майка, голяма маса здрави и физиологически неизносени пчели, компактно разположение над кълбото на достатъчно количество доброкачествена храна, пълна, физиологическа готовност на насекомите за зимата, отсъствие по продължението на всички зимни месеци на безпокойство от страна на гризачи, птици, мечки и пчелари. Нарушението на тези изисквания води до лоши резултати. Значението на добрата обезпеченост със храна, наличието на силно семейство и млада майка от давна не подлежат на съмнение.

Дискутира се въпроса, как да се избави пчеларя от влагата в кошера през зимата. На тази тема е написано толкова, че неизкушения пчелар в недоумение започва да изпробва на практика различни препоръки, като за експерименти загубва няколко години, и като извод често в пчеларя пропада увереността в собствените сили. На въпроса – „Защо не отглеждате пчели в селото си например?”, много запитани отговарят, че се боят от вароатозата и не могат да организират успешно зимуване на пчелите през зимата. След сурова зима, загива половината пчелин и това е сериозна пречка за бъдещия пчелар да започне.

Истината е проста – необходима е ефективна вентилация на подрамковорюто пространство. При това пчелите действително трябва да бъдат избавени от течение, а как да се отдели отработения въздух от кошера – това са други, частни въпроси, разгледани в литературата.

„Ако подреждането на гнездата и затоплящите им материали - за вас е тайна, то поне не пречете на пчелите. Те сами ще се подготвят за зимата, ще съберат мед в гнездото и ще залепят излишните процепи. Само да има мед в изобилие и семейството да е силно!”, смятат много пчелари. Обаче, неудачите в есенния период често са свързани с недостатъчното внимание, което ние отделяме за обезпечаването на добро физиологическо състояние на презимувалите пчели.

Ние не дооценяваме ролята на белтъчното подхранване в късния летен период. Негоеото отсъствие се отразява на бавното засилване на семействата през пролетта и ниската им продуктивност на ранно пролетния медосбор от (на руски: клен, ив. (върби) ) и градински култури.

Според утвърждението на учените, готвещите се за зимуване пчели, натрупват в организма си резервни вещества, в частност се увеличава мастното тяло. Пчели с лошо развито мастно тяло, зимуват неудовлетворително.

Какво предприемат пчеларите за изпълнението на това изискване? Повечето се стараят да увеличат количеството на пчелите за зимата, но като правило правят това през септември, когато времето за това е изпуснато. У нас в Белорусия в хладните и дъждовни дни на ранната есен в природата има малко цъфтящи растения и да се запасят с достатъчно перга, пчелите не могат. При преработката на захарния сироп в условията на недостатък на белтъчна храна, те силно се износват, макар, че външни изменения не се проявяват, но да използват пролетния медосбор, пчелите не могат, не са в състояние и да отгледат пролетна многочисленна смяна. След като се износват през есента, те досрочно загиват през зимата или през пролетта.

Целесъобразността от изкуственото нарастване на силата на семейството през есенния период не трябва да поставя под съмнение ползата от естественото усилване в късния летен период. Мероприятията по подобряването на белтъчното подхранване през август имат изключително значение, особено в условията на наличие на акари в семействата. Ако по някакви причини семейството няма запаси от перга, то подхранването с мляко или със сироп от дрожди е по – добре да се провежда веднага след провеждането на последния медосбор. Такова време настъпва примерно в средата на август.

Постепенното съкращаване на снасянето на яйца от майката, трябва да върви синхронно с влошаването на природните условия, то ест със съкращаването на количеството на постъпващия нектар и белтъчини. Това ще осигури добро физиологическо състояние на пчелите, отглеждани през август. Именно такива насекоми са обезпечени със запас от време за подготовка през зимата и добре натрупват резервни вещества в тялото си.

При недостиг на източници на цветен прашец в района в късния летен период в околността на пчелина, пчеларят трябва да се погрижи за засяването на късно цъфтящи видове, а така също да помогне на семействата да подготвят достатъчни количество перга в периода на масовото цъфтене на глухарчето и върбите. При недостиг на перга, семейството влиза в зимата с пчели на 5 – 6 пити. Това ще обезпечи оживяването на пчелите и съхранението на семейството като биологическа единица. Обаче, стопанска ценност имат тези семейства, които зимуват на 10 или на 11 пити, а през пролетта са останали на 9 – 10 пити, не по – малко!

По такъв начин, очевидно, че сроковете на провеждането на дейности свързани с подготовката на пчелите за зимата, трябва да се внесат неголеми корекции, които отчитат местните климатични условия. А за това е необходимо постоянно да се водят записки за състоянието на времето и сроковете на цъфтене на есенните медоноси, които обкръжават пчелина. Ако, не може да се мине без подхранване, то у нас в Белорусия през август, всяко семейство трябва да преработи не повече от 6 кг захар, тъй като именно такова количество храна употребява семейството със средна сила за 6 месеца зимуване в зимовник. При зимуване на открито, консумацията нараства с 2 – 3 кг. През пролетния период, пчелите трябва да се хранят с мед.

За получаванвто на силни семейства, не е лошо да се практикува работа с отводки и резервни семейства с майки помощници. Добри резултати ежегодно дават двумайчините семейства в сравнение с едномайчините в които се извършва пред есенното нарастване на количеството на пчелите.

Ако отводките се образуват от всяко семейство в пролетния или ранно летния период, то за двумайчините семейства се удава да се подготвят резерви от пчели и да се съхранят запасите от плодните майки. За да не се случват неочаквани неща, отводките се формират в няколко срока, даже и по време на главния медосбор. От началото на последния медосбор, създават условия за максимално снасяне на яйца от майката.

При завършването на медосбора, в средата и даже в първата половина на август, за всяко семейство се прави запас от 3 – 4 пълномедни рамки от храна с високо качество, които ще се използват при подготовката на гнездата за зимата. Основното количество перга и мед подготвят за зимата в началото на летния медосбор.

У нас в Белорусия, попълването на хранителните запаси завършва към първи септември. След излюпването на августовските млади пчели, от кошерите свалят затоплящите възглавници. В Белорусия, основната част от пилото успява да излезе към 20 септември. На силните семейства поставят покриващо платно, а възглавницата с мъх я свалят и я заменят с тънка. След завършването на всички подготвителни работи, подхранване със сироп не провеждат.

Трябва да отбележим, че старите пчелари завършват подхранването към 5 септември и никога през есента не използват захар – предпочитат смес от мед със захар или медови отпадъци. От сп. Пчеловодство

Късната паша
9142
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини