Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.06.2009 г.

Зайцевъдство: Организация на производството и оборот на стадото

В модерните зайцеферми се организира цялостен производствен цикъл с два сектора –за основно стадо и за подрастващи зайци за ремонт и за угояване.

Във фермите с направление за производство на месо се препоръчва да се отглеждат главно животни от породите Бял новозеландски и Калифорнийски заек, Бял великан Белгийски великан, Чинчил, Виенчин и други. Много добри резултати се получават и при кръстосването им по следната схема – зайкини от породата Чинчила по мъжки Бял великан; зайкини Чинчила по мъжки Белгийски великан и зайкини Виенчин по мъжки Бял великан.

За да се прилага това кръстосване е нужно животните от изходните породи да се развъждат чистопородно.

Зайците от основното стадо се отглеждат по един в клетка. В основното стадо се поддържа полово съотношение от 1:8 до 1:10 в полза на зай- кините майки, т.е. един мъжки покрива 8-10 женски. Технологията предвижда при отглеждане на зайкините и на мъжките зайци на открито или под лек навес да се получават по 5 озайчвания през годината, а при отглеждането им в закрити помещения с регулиран микроклимат – по 7. От зайкиня майка ще се получават средно по 8 приплода от едно раждане, а ще се реализират по 7.

От ражданато до 30-дневна възраст малките зайчета се държат в една клетка с майката. На 30-дневна възраст те се отбиват. Номерират се само зайчетата, които остават за ремонт на основното стадо и преминават в съответната група, а останалите отиват в групата за угояване. Ремонтните женски се отглеждат по 3-4 в в клетка, най-често до 4-месечна възраст, когато се прави последният отбор. Мъжките ремонтни зайци до половото им узряване, което става на 3-3, 5-месечна възраст, се държат по 2 – 3 в клетка до 90-120-дневна възраст, когато се реализират. При отглеждане на малките зайчета за угояване (бройлери), те се отбиват на 56-60-дневна възраст, когато достигат 1, 8 – 2 килограма. През това време те се отглеждат заедно със зайкинята майка, бозаят и се хранят от нейния фураж. При тази технология се получават 4-5 озайчвания през годината.

Независимо от начина на отглеждане броят на мъжките зайци се увеличава с 5 – 10 на сто от необходимия. Това се извършва, защото в определен момент някое животно може да заболее или да отпадне, с което да се затрудни заплождането на зайкините.
От в. Гласът на фермера

Зайцевъдство: Организация на производството и оборот на стадото
4962
 

Последни материали
Виж
Собственикът на обект със 112 животни сам е подал сигнала
Откриха ново огнище на шарка по овцете в Старозагорско
Призовават ловците да спазват стриктно законовите разпоредби
Днес се открива сезонът за лов на пернат дивеч
Сза четвърти път с участието на производители от югоизточна България
В Ямбол се провежда регионално фермерско-занаятчийско изложение
Приемът стартира с бюджет от 5 млн. евро
До 400 000 евро получава проект по интервенцията за предотвратяване на щети по горите
Производител от Разградско
Нихат Расим: Кризата преориентира овощарите към тютюна
Част от изчакващите митническа обработка количества дори ще бъдат върнати
Украйна изчерпа квотата за износ на сухо мляко за ЕС до края на годината
Свързани материали
Виж
Собственикът на обект със 112 животни сам е подал сигнала
Откриха ново огнище на шарка по овцете в Старозагорско
Призовават ловците да спазват стриктно законовите разпоредби
Днес се открива сезонът за лов на пернат дивеч
Сза четвърти път с участието на производители от югоизточна България
В Ямбол се провежда регионално фермерско-занаятчийско изложение
Приемът стартира с бюджет от 5 млн. евро
До 400 000 евро получава проект по интервенцията за предотвратяване на щети по горите
Производител от Разградско
Нихат Расим: Кризата преориентира овощарите към тютюна
Част от изчакващите митническа обработка количества дори ще бъдат върнати
Украйна изчерпа квотата за износ на сухо мляко за ЕС до края на годината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини