16-12-2003 г. Ако социолозите за малко зарежат политиците и обърнат взор към примерно коледната трапеза на българина, със сигурност ще отчетат една нова тенденция. Пуйката бавно, но сигурно започва да измества от софрата традиционното българско коледно прасе. Могат да им помогнат със своите баланси и търговците, и производителите, чиито пуешки продажби всяка година около Коледа и Нова година се увеличават. Дали празничната печена мисирка е за сметка на празничната пържола, е трудно да се каже, пише в. Стандарт. Но и във "Врана", където е най-голямата пуешка ферма в страната, и във веригите БИЛЛА, "Оазис" и "Фантастико" за миналия декември са отчели повишено търсене и почти двойно увеличени продажби на пуйки в сравнение с по-миналия. Същото е очакването и за тазгодишния коледен пазар. За бавната промяна в хранителните нагласи със сигурност влияят и цените. В момента в софийските магазините например пуйките (засега там се е разположил главно вносът от Бразилия) вървят по 5 лв. за килограм, докато прасенцето за пореден път (и по предпразничен повод) е подскочило до 6 лв. Агнето пък си кротува на 8 лв. за килограм, но временно. Десетина дни преди Коледа на пазара в Подуяне живи мисирки се продават само на 3-4 сергии. Студено им е и са се накокошинили, като че ще се бият, със смътното усещане обаче, че нищо добро не ги чака в следващите дни. Никой не купува пуйка за домашен любимец. Пернатите на сергиите в Подуяне са на частници от близките села, които също са настръхнали от студа и потропват от крак на крак. По всичко личи обаче, че и продавачи, и купувачи не бързат. Първите - да продават на по-благосклонни цени а вторите - да купуват, преди добре да са се ориентирали за фиксинга на двукраките. Като цяло не може да се каже, че софиянци се бият за пуешко седмица преди Рождество. Сега-засега птиците вървят по споразумение - не на кило, а на бройка. Продавачка е готова да се пазари: "Тази е десетина кила, ще ти я дам за 45 лева", и сочи най-охранената кипра. Значи килото грубо излиза някъде по 4,50-5 лв. "Ако държиш, ще ти я премеря", казва лелята и посяга за кантара. Но човекът отсреща засега само гледа. На съседната сергия пуйка, на която й личи, че не е живяла кой знае колко охолно, се продава за 25 лева. "5 кила е", казва стопанинът. "Само с вносни смески съм я хранил", рекламира си стоката той и късметът му излиза. Борис Гандов от "Младост-3" е от малкото, които тази сутрин не са кибици на подуянския пазар. Плаща и се забързва към трамвая. Казва, че седмица преди Коледа въобще не е рано за пуйката. "Други години съм я купувал и по-рано. Обичам сам да си я охраня, трябва да стане поне 6-7 кила, иначе месото остава сухо", обяснява и се хвали, че коледната пуйка е единственото нещо, което той готви вкъщи. Ставала най-добра с кисело зеле а разните там рецепти с кестени, с гъби и стафиди били "американски лигавщини и зяносване на месото". Доста по-оживена откъм клиенти е предколедната пуешка търговия в магазина на фермата край "Врана". Той е от тези, които преди наричахме представителни. Тук пернатото върви по 6,50 лв. на живо, ако е женско, и по 5,50 - ако е мъжко. Купувач се чуди чистосърдечно защо е това делене по полов признак, а друг го светва - "Женското винаги е по-крехко", и се смее, доволен от себе си. Във фермата от няколко дни вече колят специално отгледания за тази Коледа набор хвъркати. Седмицата преди Рождество "Врана" ЕАД е продало двойно повече животни от миналия декември. Има постоянна клиентела, продават и на живо, и охладени. Първите 600 коледни пуйки вече са отпътувала към фурните на софиянци. Пред клане е втората партида. Това е положението. Искат, не искат, все до фурната стигат пуйките. За сметка на това обаче пет-шест месеца преди това ядат като разпрани. Пуешка съдба, досущ като свинската...