Качеството на храните у нас не се контролира достатъчно. В резултат броят на хранителни отравяния е скочил поне двойно, каза шефът на сертифициращата компания Мууди Интернешънъл Иван Савов. Само 310 фирми в България имат сертификат, че произвеждат безопасни храни, пише в. Стандарт.
146 компании са въвели системата за проследяване на риска при производството на растителни и животински продукти (HACCP). Други 164 са взели сертификат за безопасност на храните ISO 22000, който не е задължителен, но е допълнителна гаранция за качество на продуктите, обявиха от Мууди Интернешънъл. Наличието на HACCP в цеховете за производство на храни, ресторантите и хотелите е задължително. Въпреки това повечето фирми нямат сертификат, че притежават такава система. Само цеховете за производство на млечни и местни продукти са около 1000.
Преобладаващата част от тях са въвели НАССР само на книга, твърди зам.-шефът на Мууди Интернешънъл Климент Петров. Изискването за въвеждане на HACCP освободи държавата от контрол върху производството на храни. Той остана в ръцете на самите производители. Проверките на санитарните инспектори в цеховете са редки и обикновено са по сигнал на пострадали потребители.
От въвеждането на системата за проследяване на риска при производство на храни броят на хранителните отравяния е скочил поне двойно, твърди шефът на Мууди Интернешънъл Иван Савов. Според него това се дължи на факта, че голяма част от фирмите са си купили HACCP от санитарни инспектори. Те предлагали документа срещу 200 до 400 лв.
След това същите инспектори отивали на проверка и установявали, че системата работи перфектно, макар че тя е въведена само на книга, обяснява Савов. Реалното въвеждане на системата излиза около 10 пъти по-скъпо.