И скъпото сирене е расло на палма. Въпреки че струват по 8 лв. килото, скъпите бучки също съдържат растително масло. Понякога дори по-евтиното сирене е по-качествено. А митът, че високата цена е гаранция, е окончателно развенчан от изследване на 21 родни марки. То беше направено от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), пише в. Стандарт. "Сиренето от 8 лв. се държи като сирене от 4 лв.", коментира експертът от БНАП Асен Ненов. Производителите, които дават килото по 10-11 лв., също тъпчат родния деликатес със съставки, които не отговарят на БДС. И в сиренето по 14 лв. има калций - подобно на продуктите, които се продават по 3,50 лв. Производителите го добавят за твърдост. "Всички сирена под 6,70 пък са пълни с растителни масла", откриват от Асоциацията на потребителите. За съжаление, и в марките 8 лв. е открита вредната добавка. Парадоксът е, че сиренето от 6,80 лв. се оказва по-хубаво от онова, което ни продават по 11,50 лв. Абсурдът е възможен, защото никой не се съобразява с Българския държавен стандарт. "Всяка мандра си има свой рецептурник и може да произвежда, каквото си иска", обясни Асен Ненов от БНАП. А най-много печелят фирмите, които пробутват сирене менте. Некачествените млечни продукти обикновено се продават за най-много 5 лв. килото. Мандраджиите използват лоши суровини и технологии и изкарват на пазара супер евтин продукт. "Влагат малко, а печелят страшно много", ядосват се експертите от Асоциацията за защита на потребителите.
От БНАП са тествали сирената по няколко показателя - цена, сухо съдържание, съдържание на мазнини и наличие на забранени добавки. "Добрата новина е, че в сиренето вече не се слага нишесте", доволни са специалистите. Въпреки това, само шест от изследваните марки са "чисти" - без палмови масла и калций. А нито една не отговаря на критериите на БДС. "Не сме правили тест за зрялост. Там резултатите щяха да са плачевни", признава експертът от БНАП Асен Ненов. Според стандартите сиренето би трябвало да зрее 45 дни. Производителите обаче съкращават процеса и прилагат различни хитринки. "За да изглежда стегнато и твърдо, се добавя калций", обясняват технолозите. Вместо да даваме по 13,50 за продукти със съмнителни качества, по-добре да купуваме биохрани, препоръчват експертите от Асоциацията на потребителите. "Биосиренето например се продава по 16 лв. Разликата никак не е голяма", обяснява Асен Ненов.
"Четете внимателно етикетите и не правете компромиси", съветват от потребителската асоциация. От БНАП приветстват идеята храните с растителни добавки да се продават на отделен щанд. Истината обаче невинаги е на етикета. "Лошото е, че някои производители мамят и не обявяват какви добавки използват", признава Ненов. Докато измамата излезе наяве, некоректните мандраджии натрупват състояние, обясняват специалистите. "И на щанда до качественото сирене често стоят ментета", обясни още Асен Ненов. От в. Стандарт