Начало » Новини » Страната

НВМС предлага български стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал

Синор.БГ / 20.02.2009 г.

Български стандарти за производство на „българско кисело мляко”, „българско бяло сирене” и „кашкавал” внесе Националната ветеринарномедицинска служба в Българския институт за. Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер. С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт. Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти.

Предстои да бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

Според внесените от НВМС проекти за Български стандарти „българско бяло сирене” и „кашкавал” се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко. „Българското кисело мляко” се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. „Българското кисело мляко” трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

При производството на продуктите ще се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали. Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт. Периодично готовият продукт ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието с изискванията на стандарта.

НВМС предлага български стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал
6398
 

Последни материали
Виж
Още от 2026 г.
Европарламентът предлага 5000 евро за дребните фермери и еко облекчения
Добри цени и стабилно търсене на черен пипер и канела
Вижте конкретните предложения!
ЕП прие позиция за опростяване на Общата селскостопанска политика
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Решения на МС
Увеличават такси, свързани с пожарната безопасност
Важно!
Земеделците искат обявяването на сондажите да се удължи до 2033 г.
Свързани материали
Виж
Още от 2026 г.
Европарламентът предлага 5000 евро за дребните фермери и еко облекчения
Добри цени и стабилно търсене на черен пипер и канела
Вижте конкретните предложения!
ЕП прие позиция за опростяване на Общата селскостопанска политика
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Решения на МС
Увеличават такси, свързани с пожарната безопасност
Важно!
Земеделците искат обявяването на сондажите да се удължи до 2033 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини