Това заяви във Велико Търново председателят на Регионалната асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите Жени Сапунджиева. Според нея, от два месеца хората осезаемо купуват по-малко хляб, а това е следствие на високите цени на другите стоки и намалените финансови възможности. Спадът на потреблението заради кризата, съчетано с традиционното свиване на пазара, което е характерно за зимата, ще доведе до осезаем спад в производството на хлебни изделия през месеците януари и февруари, коментира Сапунджиева. В сектора обаче това може да окаже донякъде положително въздействие, тъй като недостигът на работна ръка към момента е най-актуалният проблем на производителите. Тъй като реколтата през изминалата година бе много добра, не се очаква повишаване на цените на суровините, каза Жени Сапунджиева. Тя бе категорична обаче, че ниската изкупна цена на житото, както и липсата на субсидии в производството не позволяват на фермерите да произвеждат качествена продукция. По нейни думи, количеството на качествено жито е не повече от 20 – 25% от цялата реколта за годината. “Като отчетем факта, че голяма част от качественото жито се изнася, става ясно, че ядем нещо средно между фуражно и нормално жито”, каза Сапунджиева. Затова пък и често производителите посягат към подобрители, поне да приведат хляба в търговски вид. Цените на самите хлебни изделия като краен продукт също са ниски, което налага използването именно на смеси от качествено с некачествено жито за производството.