Традиционно в нашата страна е широко застъпено съхраняването на грозде в домашни условия. За целта се избира помещение в приземения етаж или в избата, добре уплътнена и с малко остъклена площ. Най-добре е, ако прозорецът е не по-голям от 30/40 см. Помещението се дезинфекцира с варно мляко и се опушва със сяра 3-4 г/куб.м. Добре е да са изградят стелажи, за да се използва по-пълно кубатурата на помещението. Ако няма стелажи трябва да се набавят щайги и да се нареждат във височина до 10 броя (2 м). Те също трябва да бъдат добре измити и фумигирани. Почистеното грозде, наредено в щайгите, се внася в помещението и до вечерта помещението трябва да се зареди. Според капацитета на съхранилището на едно или две места по пътеката се поставя върху лопата или ламарина сяра на прах, примесена със сухи хартийки. Непосредствено преди да се затвори вратата и прозорецът на помещението са запалва сярата. Паленето на сярата става от по-далечната страна към изхода, за да не се получи задушаване на човека.
При всяко вземане на грозде от съхранилището се опушва със запалена сяра. Ако не се нарушава често създадената специфична газова камера, гроздето може да издържи до края на март. Разбира се, през март вече гроздето е доста завехнало и няма привлекателен вид.
Отдавна у нас се практикува подобен начин на съхраняване на гроздето под наименованието - със "суха чепка". Гроздовете се поставят в щайги, наредени на етажи с пътеки за движение между тях или се окачват на предварително опънати телове. Помещението предварително се дезинфекцира със серен двуокис или формалдехид.
За да не загние гроздето, през първите дни помещението се проветрява в сухи и хладни часове на денонощието. По-нататък то се затваря добре, като излишната влага се премахва посредством хигроскопични съединения - калциев хлорид, негасена вар и др. Влажността на въздуха трябва да бъде между 70 и 80 процента.
В малки количества гроздето може да се съхранява и в шупливи материали (сух пясък, коркови трици, дървени стърготини и др.). Ако гроздето се постави в такива материали, изпарението на водата намалява и свежестта на зърната се запазва за по-дълго време - до няколко месеца.