Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Домашното съхранение на грозде е стара българска традиция

С него трапезата винаги е по-пълна и привлекателна
Синор.БГ / 03.12.2008 г.

Традиционно в нашата страна е широко застъпено съхраняването на грозде в домашни условия. За целта се избира помещение в приземения етаж или в избата, добре уплътнена и с малко остъклена площ. Най-добре е, ако прозорецът е не по-голям от 30/40 см. Помещението се дезинфекцира с варно мляко и се опушва със сяра 3-4 г/куб.м. Добре е да са изградят стелажи, за да се използва по-пълно кубатурата на помещението. Ако няма стелажи трябва да се набавят щайги и да се нареждат във височина до 10 броя (2 м). Те също трябва да бъдат добре измити и фумигирани. Почистеното грозде, наредено в щайгите, се внася в помещението и до вечерта помещението трябва да се зареди. Според капацитета на съхранилището на едно или две места по пътеката се поставя върху лопата или ламарина сяра на прах, примесена със сухи хартийки. Непосредствено преди да се затвори вратата и прозорецът на помещението са запалва сярата. Паленето на сярата става от по-далечната страна към изхода, за да не се получи задушаване на човека.

При всяко вземане на грозде от съхранилището се опушва със запалена сяра. Ако не се нарушава често създадената специфична газова камера, гроздето може да издържи до края на март. Разбира се, през март вече гроздето е доста завехнало и няма привлекателен вид.

Отдавна у нас се практикува подобен начин на съхраняване на гроздето под наименованието - със "суха чепка". Гроздовете се поставят в щайги, наредени на етажи с пътеки за движение между тях или се окачват на предварително опънати телове. Помещението предварително се дезинфекцира със серен двуокис или формалдехид.

За да не загние гроздето, през първите дни помещението се проветрява в сухи и хладни часове на денонощието. По-нататък то се затваря добре, като излишната влага се премахва посредством хигроскопични съединения - калциев хлорид, негасена вар и др. Влажността на въздуха трябва да бъде между 70 и 80 процента.

В малки количества гроздето може да се съхранява и в шупливи материали (сух пясък, коркови трици, дървени стърготини и др.). Ако гроздето се постави в такива материали, изпарението на водата намалява и свежестта на зърната се запазва за по-дълго време - до няколко месеца.

Домашното съхранение на грозде е стара българска традиция
5581
 

Последни материали
Виж
Доклад на Синор.БГ
Защо българските фермери ще получат два-три пъти по-малко субсидии от съседите?
Съставени са 10 акта и са образувани 5 преписки за престъпления
Откриха 36 кубика незаконна дървесина само за 3 часа в монтанско село
Агрометеорологична прогноза за периода 19-25 септември 2025 година
Високи температури ще ускорят развитието на късните зеленчуци и овошки
При проверка във връзка с началото на брачния период на благородния елен
Заловиха въоръжен бракониер при лов на фарове в Балчишко
Заради шарката не бяха включени стада овце и кози
Представиха автохтонни породи говеда, коне и кучета на национален събор
Турция изплати над 180 милиона лева помощи за фермерите
Свързани материали
Виж
Доклад на Синор.БГ
Защо българските фермери ще получат два-три пъти по-малко субсидии от съседите?
Съставени са 10 акта и са образувани 5 преписки за престъпления
Откриха 36 кубика незаконна дървесина само за 3 часа в монтанско село
Агрометеорологична прогноза за периода 19-25 септември 2025 година
Високи температури ще ускорят развитието на късните зеленчуци и овошки
При проверка във връзка с началото на брачния период на благородния елен
Заловиха въоръжен бракониер при лов на фарове в Балчишко
Заради шарката не бяха включени стада овце и кози
Представиха автохтонни породи говеда, коне и кучета на национален събор
Турция изплати над 180 милиона лева помощи за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини