Начало » Пазари » Зърно
03.12.2008 г.

Хронология на скандалите с европейските фондове

След окончателното отнемане на акредитациите на изпълнителните агенции по програма ФАР управляващите в България отвърнаха с контраобвинения към ЕК

ЕК окончателно отнема акредитациите на изпълнителните агенции по програма ФАР: ФАР - Централното звено за финансиране и договаряне към финансовото министерство и Изпълнителната агенция по ФАР в регионалното министерство. Окончателно са изгубени 220 млн. евро, които все още на са контрактувани. Все още не е взето решението за останалите 340 млн. евро, които са договорени, но са замразени. Отнемането на акредитациите може да се отрази и на усвояване на парите по оперативните програми от структурните фондове до 2013 г., тъй като голяма част от тях минават през агенцията във финансовото министерство.

Санкцията към България е прецедент в историята на ЕС.

Как се стигна до дотук?

Ендемична корупция, конфликти на интереси, политически чадъри над мафията, липса на политическа воля за контрол над източването на европари... С такива характеристики ЕК определя процеса на усвояване на еврофодовете от България след приемането й в Общността. От комисията са единодушни - проблемите започват след като управлението на средствата е прехвърлено от европейските институции в ръцете на управляващите в България през 2007 г.

2008 е годината, в която търпението на Брюксел се изчерпа и България започна да понася последиците от липсата на контрол върху усвояването на европарите.

2008 г. - Системно спиране на парите по ФАР, ИСПА и САПАРД

-11 януари 2008 г.

През януари 2008 г. в. 'Капитал' публикува скандални разкрития за конфликт на интереси в Държавен фонд "Републиканска инфраструктура". Фирмата, управлявана от брата Веселин Георгиев, шеф на пътния фонд, е получила от фонда обществени поръчки за 120 млн. лв. Факт е, че най-голямата част от европейските средства са предвидени именно за пътна инфраструктура и Георгиев е човекът, който трябва да ръководи този процес.

- 24 януари 2008 г.

Скандалите в Пътния фонд продължават:

Директорът на Дирекция "Усвояване на европейските фондове" в Държавен фонд "Републиканска инфраструктура"Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров, началник сектор "Подготовка, търгове и договаряне", са задържани с подкуп от 25 хиляди лева.

- 25 януари 2008 г.

ЕК взима мерки за случващото се с пътните проекти , като спира парите за Фонд републиканска инфраструктура за проектите за "Транзитни пътища 3", магистрала "Люлин" и техническата помощ за европейски транспортни мрежи, както и проектите за изграждане на пътя Кърджали - Подкова и 8-километровата отсечка, която свързва магистрала "Хемус" със софийския Околовръстен път. Брюксел отряза 144 млн. евро по ИСПА за магистрала Люлин и още 217 млн. евро по оперативната програма "Регионално развитие". Спрени са и около 50 млн. евро по ФАР, пак заради пътния фонд.

- 29 февруари 2008 г.

В официално писмо директорът на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК Майкъл Лий обяви временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от изпълнителните агенции - Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите и Изпълнителната агенция по ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Майкъл Лий иска отговор от българските институции по 25 проблемни точки. Освен това европейски експерти започват одити на проектите, в които има съмнения за финансови измами.

Причините:

- Липса на контрол и слабости в дейността на съответните звена
- Три са проектите, станали причина за блокирането на парите: за развитие на индустриални зони, за подобряване на пожарната безопасност и за строителството на пречиствателни станции в Мадан, Рудозем и Златоград .

Според управляващите в България, липсата на комуникация между Еврокомисията и агенцията в министерството на регионалното развитие е вероятната причина за спирането на финансирането.

- 7 март 2008 г.

Европейската комисия /ЕК/ прекратява плащанията за България по програма САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Общата сума на спрените средства е 30 млн. евро. Санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата.

Първите измами по САПАРД датират още от 2004 г., но най- скандални разкрития за финансови злоупотреби по програмата ЕК прави в началото на 2007 г. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разкрива схема за източване на програма САПАРД в България, Германия и Швейцария. Престъпна група, ръководена от бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, е изнасяла стари месопреработвателни машини от България, демонтирала ги е в Германия и чрез фирми и пощенски кутии, разположени в Швейцария и Ирландия, ги е връщала у нас, но документирани вече като нови. Людмил Стойков - президент на "Ладимекс холдинг", собственик на курорта "Дюни" и акционер в "Стомана индъстри" – е сред официалните спонсори на президентската кампания на Георги Първанов. Освен това, по данни, представени от ГЕРБ, фирмите 'Еврофриго', Палмигруп' и 'Родопа', свързани с групата 'Стойков – Николов' са спонсорирали БСП със суми, надхвърлящи 150 000 лв.

Президентският спонсор беше изваден от групата и все така чака обвинителен акт за пране на пари. Според държавното обвинение чрез фирми зад граница Стойков е изпрал парите от евроизмамата с ясното съзнание, че става дума за финансови средства, придобити по престъпен начин. В момента тече делото срещу останалите членове на престъпната група – считания за 'мозък' на схемата Марио Николов, съпругата му Мариана, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев:

Участниците в немската част на схемата вече бяха осъдени.

- През март 2008 г. ЕК за първи път предупреждава, че е възможно замразяване на пари и по действащите структурни фондове, заради некачествения контрол в агенциите, отговорни за управлението им.

8 май 2008 г.

Майкъл Лий изпраща второ писмо до българските институции, в което предупреждава, че мораториумът върху предприсъединителните фондове може да бъде удължен. ЕК иска до 16 юни България да предложи списък от некоректни или съмнителни фирми, които да бъдат включени в "Черен регистър на ЕС’’, за да не могат вече да получават субсидии от еврофондовете.

27 юни 2008 г.

С писмо на директора на ГД 'Земеделие и развитие на селските райони' Жан-Люк Демарти се спират средствата по още две мерки на програма САПАРД: "Инвестиции в земеделски стопанства" и "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на алтернативни доходи". По думите на бившия зам.-министър на земеделието става въпрос за около 400 млн. евро. Според говорителя на ЕК Майкъл Ман в управлението на САПАРД са отчетени "съществени слабости в системите за контрол, особено във връзка с процедурите за обществени поръчки'.

- 17 юли 2008 г.

Огласена е черновата на проектодоклада на ЕК за управлението на европейските пари в България.

В нея е записано, че ще бъдат отнети правата на две от изпълнителните агенции по ФАР да сключват договори с бенефициенти. Както се очаква, това са Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите, за които плащанията бяха спрени в края на февруари. Освен това, Комисията посочва, че ще преразгледа договорите, по които вече са изразходвани пари, както и тези, по които предстои да бъдат усвоени средства след сключени вече договори от двете агенции. В случай, че открие нередности, Брюксел може да изиска България да върне получените суми.

Безпрецедентната финансова санкция се налага от Брюксел поради "неспособността на българските власти да осигурят стабилно финансово управление на средствата и да елиминират нередностите въпреки многократно повторените искания от страна на комисията".

Общата засегната сума по ФАР е 610 млн. евро, от които 250 млн. още не са договорени.

Брюксел не посочва краен срок, в който очаква действия, но напомня, че последните договори по ФАР трябва да бъдат сключени до ноември, за да могат да бъдат изплатени до 2011-та, когато свършва програмата.

- 23 юли 2008 г.

Представен е официалният доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдиeто и вътрешния ред, придружен с доклада за усвояването на европейските фондове:

Европейската комисия официално отнема акредитацията на двете агенции по ФАР и потвърждава спирането на финансирането на инфраструктурните проекти по линия на ИСПА.

- 26 юли 2008 г.

Само три дни след официалното обявяване на доклада на ЕК, става ясно, че Брюксел е наложил още по- тежки санкции на България. В писмо до министърът на финансите Пламен Орешарски, шефът на Главна дирекция "Регионална политика" Дирк Анер съобщава за замразяването на 1.6 млрд. евро от средствата за България по оперативната програма "Транспорт". Програмата получава средства от Кохезионния фонд, предназначен главно за транспорт и екология в слаборазвити райони. От ЕК замразяват парите заради липсата на доказателства за ефективна и прозрачна работа в пътния фонд, който трябва да управлява средствата.

- 07 август 2008 г.

С писмо до Меглена Плугчиева от генералния директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" Жан Люк Демарти съобщава, че ЕК разрешава на България да финансира със средства от националния бюджет изрядните проекти по САПАРД.

Очаква се финансирането от Брюксел да бъде възстановено след 30 ноември, ако България изпълни мерките по плана за действие за подобряване на работата в Разплащателната агенция в ДФ 'Земеделие'. До края на ноември ще стане ясно и дали правителството е изпълнило условията за връщане средствата по ИСПА, спрени заради корупцията и конфликта на интереси във фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

- 13 октомври 2008 г.

ДФ 'Земеделие' възобновява плащанията за спрените проекти по програма САПАРД със средства от националния бюджет. Общо 809 проекта трябва да бъдат финансирани по САПАРД, за които е предвидена субсидия на стойност 307 милиона лева. 474 от проектите са по замразените мерки на обща стойност около 200 милиона лева.

От ДФ 'Земеделие' настояват за удължаване от ЕК на срока за изпълнение на САПАРД с една година, тъй като до края на 2008 г. няма да могат да бъдат изпълнени всичките 809 проекта.

- 23 октомври 2008 г.

Става ясно, че по сигнал на ОЛАФ, прокуратурата разследва две нови афери общо за над 5 млн. евро по САПАРД с германска връзка. Претърсени са 15 адреса в София, Бургас и Велико Търново, като е иззета документация от фирмени офиси, производствени помещения и жилища, а огромен обем материали са изискани от фонд "Земеделие". Проверяват се български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схеми за субсидиране на материални активи по предприсъединителната програма.

Българските фирми са посредничили за внос на машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост от Германия, подобно на тези в групата Марио Николов - Людмил Стойков. Не е ясно дали отново става въпрос за измами със стара техника.

Освен това, от Брюксел съобщават, че одиторите на Европейската комисия не са приели първите оценки за съответствие по две от оперативните програми – 'Човешки ресурси' и Административен капацитет'. Причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, а под въпрос са поставени и останалите пет оперативни програми. Ако проблемът не бъде решен до началото на декември, еврофинансирането по двете програми не може да започне в началото на 2009 г., както е по план. Става въпрос за 1 милиард евро по "Човешки ресурси" и 154 милиона евро по "Административен капацитет".

- 04 ноември 2008 г.

Правителството решава да се самосанкционира за злоупотреби по ИСПА – финансовата корекция е в размер на 652 хил. евро, за да избегне още по-голяма санкция от Европейската комисия. Става дума за средствата за техническа помощ по три пътни проекта, които заедно с магистрала "Люлин" бяха блокирани от Европейската комисия през юли. Правителството само ще оттегли финансирането по ИСПА за тази мярка и ще търси друго приложение на средствата по нея, които са поне 2 млн. евро. Общо спрените от Брюксел пари са 144 млн. евро.

Положението е особено сериозно при мярката "Програма за рехабилитация на транзитни пътища", която вече е изцяло финансирана. Евентуална корекция по нея би означавала, че България ще трябва да връща в европейския бюджет цялата й стойност - 38.5 млн. евро. Корекцията от страна на България е единственият начин да не се наложи да връщаме цялата сума:

- 06 ноември 2008 г.

ЕК обявява официално, че действието на САПАРД може да бъде удължено с една година, за да бъдат финализирани оставащите проекти. Също така Брюксел се ангажира да поеме субсидирането за останалите 700 проекта, по които производителите очакват 280 млн. лв, безвъзмездна помощ.

- 24 ноември 2008 г.

Софийският градски съд произнесе условна и ефективна присъда за двамата служители от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Иван Владимиров и Любомир Лилов, които бяха заловени с подкуп в началото на годината. Заради двата корупционни скандала фонд "Републиканска пътна инфраструктура" стана агенция на пряко подчинение на премиера, а Европейската комисия спря финансирането за пътища.

Oт в. Дневник

Хронология на скандалите с европейските фондове
7714
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини