През октомври е в някои райони на страната брането на цветните глави на броколито и карфиола е в разгара си. И докато карфиолът може да се види почти на всяка маса или сергия по пазарите, при броколи въпросът не стои така. Все още малко са истинските ценители на тази зелева култура, които биха казали, че обичат да консумират броколи. Въпреки че е известна със съдържанието на полезни за човешкия организъм вещества, реализацията й е трудна. Вкусът на броколи е все още слабо познат на българина и е много трудно да се наложи, макар вече да го има в състава на детските храни и в менюто на изисканите ресторанти. Самостоятелно или с други зеленчуци взема участие в миксовете от замразени храни, които се предлагат не само в големите супермаркети, но и в кварталните магазини. Дори вече се предлага под формата на хранителна добавка.
Първенството все още е на карфиола
В сезона на приготвянето на зимнина повече ценим карфиола. Цветната му глава е съставена от етиолирани, надебелени и плътно наредени една до друга цветни дръжки, прицветници и недоразвити цветове. Цветът й е бял или кремав, с кръгла или плоско-кръгла форма и нежна консистенция. Късното есенно цветно зеле се прибира от края на септември и през целия октомври. Тъй като не всички глави се образуват и нарастват едновременно, прибирането им става поетапно. Техника на прибиране
Главите на карфиола се отрязват внимателно с около 2-2,5 см от кочана, като се оставят и няколко от покривните листа. Средният добив от късното производство на карфиол е в рамките на 2500-3500 кг/дка, в зависимост от хибрида, почвено-климатичните условия и грижите през вегетацията. При продължително съхранение на отрязаните глави качеството им се влошава. Ако преди настъпването на трайното застудяване, което поврежда цветните глави, има останали дребни и недоразвити глави, е възможно тяхното „доотглеждане”. За целта се отскубват внимателно целите растения, засаждат се нагъсто в студен парник и се поливат. Покриват се с полиетиленово фолио или с парникови рамки. Постепенно главите нарастват и могат да се приберат на по-късен етап.
От в. Гласът на фермера