Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.11.2008 г.

Приберете навреме зелевите култури

Карфиолът е основна суровина за консервирани зеленчуци

През октомври е в някои райони на страната брането на цветните глави на броколито и карфиола е в разгара си. И докато карфиолът може да се види почти на всяка маса или сергия по пазарите, при броколи въпросът не стои така. Все още малко са истинските ценители на тази зелева култура, които биха казали, че обичат да консумират броколи. Въпреки че е известна със съдържанието на полезни за човешкия организъм вещества, реализацията й е трудна. Вкусът на броколи е все още слабо познат на българина и е много трудно да се наложи, макар вече да го има в състава на детските храни и в менюто на изисканите ресторанти. Самостоятелно или с други зеленчуци взема участие в миксовете от замразени храни, които се предлагат не само в големите супермаркети, но и в кварталните магазини. Дори вече се предлага под формата на хранителна добавка.

Първенството все още е на карфиола

В сезона на приготвянето на зимнина повече ценим карфиола. Цветната му глава е съставена от етиолирани, надебелени и плътно наредени една до друга цветни дръжки, прицветници и недоразвити цветове. Цветът й е бял или кремав, с кръгла или плоско-кръгла форма и нежна консистенция. Късното есенно цветно зеле се прибира от края на септември и през целия октомври. Тъй като не всички глави се образуват и нарастват едновременно, прибирането им става поетапно. Техника на прибиране

Главите на карфиола се отрязват внимателно с около 2-2,5 см от кочана, като се оставят и няколко от покривните листа. Средният добив от късното производство на карфиол е в рамките на 2500-3500 кг/дка, в зависимост от хибрида, почвено-климатичните условия и грижите през вегетацията. При продължително съхранение на отрязаните глави качеството им се влошава. Ако преди настъпването на трайното застудяване, което поврежда цветните глави, има останали дребни и недоразвити глави, е възможно тяхното „доотглеждане”. За целта се отскубват внимателно целите растения, засаждат се нагъсто в студен парник и се поливат. Покриват се с полиетиленово фолио или с парникови рамки. Постепенно главите нарастват и могат да се приберат на по-късен етап.

От в. Гласът на фермера

Приберете навреме зелевите култури
3612
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини