Не е трудно да си приготвите смлян червен пипер, ако имате чушки от сортовете Гороглед, Букетен или Новоселска капия. От тях пиперът ще е сладък, а от Пловдивски – лют. Тези сортове притежават тежко месо и много багрилни вещества. Червен пипер може да си получите и от други чушки, но няма да е толкова наситен ароматът и цветът на подправката.
Добре узрелите пиперки се сушат по няколко начина. Нанизват се на канап през основата на дръжките и се окачват на сенчесто и проветриво място под навес, с източно или северно изложение. Низите да не са на пряко слънце. Може да изсипете чушките в мрежи и да ги окачите да съхнат. На тънък пласт в щайгите също ще завехнат, стига в помещението да няма влага и да е проветриво.
Изсушените добре чушки се оставят във фурната при 50-60 градуса. Готови са, когато са станали твърди и чупливи. Първоначално се натрошават грубо в хаванче, а след това е добре да се “минат” през кафемелачката. Готовият червен пипер се насипва в буркани. За да не го налетят молци, може да се посипе сол отгоре. Остава се на сухо и тъмно място.