- Компост от твърди битови отпадъци
От отпадъците с комунално битов произход най-голямо значение имат твърдите битови отпадъци с органичен произход. Те съдържат средно 0,6 –0,7% азот 0,5 -6% фосфор и – 0,6 –0,8% калий.по отношение на сухото вещество. За семействата на фермерите най-добре е компостирането на тези отпадъци да се извършва по два начина: съвместно с растителните отпадъци от земеделието или животновъдството или чрез изпозване на компостери за домашно компостиране (фиг. 2). За предпочитане e вторият начин, защото компостът от битовите отпадъци може да садържа примеси от тежки метали, перилни и почиствощи препарати и др. вредни вещества, които не бива да попадат в почвата, където се отглеждат зеленчуци.
Поддържането на оптимална влажност през време на компостирането е много важен елемент, необходим за добра микробиологична дейност. Най-добре се извършва компостирането, когато се поддържа влажност в интервал от 50 до 60%. Съществува тест за проверка на влажността на компостиращия материал: взема се в шепа от наситнения материал, стиска се силно. При оптимална влажност се отделят няколко капки, а компостът изглежда като изстискана гъба. Ако материалът е прекалено влажен трябва да се прибави сух материал като стърготини, слама и др., които да поемат излишната вода.
Много често за ускоряване на процесите на угниване се използват микробиологични инокулати, които стимилират процесите на разлагане. Те садържат подбрани бактерии, и аеробни хетеротрофни дрожди, селектирани според тяхната способност да разлагат органичния въглерод и да са и състояние да произвеждат големи количества ензими, участващи в неговия метаболизъм. В резултат на използването им процесите на компостиране протичат по-интензивно и се получава по-качествен компост. Този компост може успешно да се използва за торене на технически култури или декоративни растения.
- Торф и торфени компости
Торфът се образува в резултат на отмиране и непълно разлагане н блатни растения в условията на преовлажняване и недостиг на въздух. Той се характеризира с ниско съдържание на хранителни вещества, кисела реакция и ниска степен на хумификация. Високата водозадържаща и поглъщателна способност на торфа го правят отличен компонент за приготвяне на торфо-почвени компости или компост от торф, добре угнил оборски тор, горска листовка и хумусна почва. Съставът на тези компости се определя от изискванията на културите, които се отглеждат върху приготвената смес или изискванията на младите растения при отглежзане на разсад от тях. Най-често концентрацията на достъпните за растенията хранителни вещества се коригира чред добавяне на промишлени торове, съдържащи водорозтворими форми на азот, фосфор, калий и микроелементи.У нас е регистриран такъв органо-минерален тор под името Биомин и се използва както за производство на гъст и пикиран разсад от зеленчукови растения, така и за вкореняване на облагороден лозов материал.
Използвайки всички възможности за оползотворяване на органичните отпадъци във фермата (оборски тор и компости) всеки стопонин може да намали до мимимум разходите за закупуване на промишлени торове и същевремено да получава високи добиви от фуражните, техническите и зеленчуковите култури, без риск от замърсяване на почвите и подпочвените води с нитрати и други вредни вещества. Основата за производство на чиста продукция във фермите за органично земеделие е използването на всички органични торове в т.ч. и зеленото торене (сидереция).