Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2008 г.

Чушките се запазват се най-добре във фризер

При замразяването не се губят полезните им съставки

Червеният и жълтият цвят на чушките са пигменти-антиоксиданти, които ни пазят от старостта. В пиперките се съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. В 100 г чушки витамин С е до 400 мг, рутинът достига до 450 мг и има значение за заздравяване на рани и високо кръвно налягане. В същото количество зеленчуци витамин В1 е до 60 мг и отговаря за функционирането на мозъка, витамин В2 достига 100 мг и е необходим за образуването на червените кръвни телца. Всичко това показва колко е важно да консумираме този зеленчук всеки ден. Но как да го запазим за зимните дни?
Има няколко начина за съхраняване. Здрави и сухи пиперки се запазват в хладилник до седмица. Ако пък ги увиете в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те ще престоят до два месеца в мазе при температура 6-70С. Замразяването във фризера на сладък или лют пипер е най-сигурният начин за запазване на полезните вещества: Ето как трябва да се прави:
* Нарязани на ивици пиперки се замразяват на поднос за 30 минути във фризера. След това се нареждат в пликове и плътно се притискат. Съхраняват се в заредения шкаф до 6 месеца и направо замразени се поставят във врящото ястие.
* Целите пиперки се измиват, изважда се семето, отрязват се върховете им и се замразяват предварително също 30 минути на поднос. След това се пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.

Накрая разгънато
Пиперките могат и да се нанижат и да се изсушат при естествени условия, но не бива да ги мокри дъжд. Консервирането на чушките в домашни условия намалява чувствително витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти. Лютеници, само от чушки или смес, както пюрета и паста с над 24 % сухо вещество са нашето оръжие в борбата ни срещу старостта.

Чушките се запазват се най-добре във фризер
8355
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини