29-05-2008 г. След не повече от месец и половина горнооряховският суджук ще може да се произвежда единствено в района на Горна Оряховица. Това става факт след кандидатстване за защитено географско указание от сдружение “Раховец 2007”. Сдружението обединява три месопреработвателни фирми от региона, които приключват процедурата за защита на марката пред Европейската комисия. Целта на кандидатстването е суджукът да бъде включен в европейския регистър на защитените географски означения за земеделски продукти и храни. Това означава, че всеки продукт, произведен в Горна Оряховица, ако отговаря на заявката за спецификация, ще бъде маркиран с логото на ЕС. На европейския пазар това е знак за най-високо качество, обясни днес консултантът на “Раховец 2007” д-р Емилия Агатова. И другите месопреработвателни фирми от района на Горна Оряховица могат да кандидатстват за географско указание. Не е необходимо да са членове на “Раховец 2007”, изискването е да отговарят на стандартите и да минат през пълната процедура. След получаване на логото, всеки производител има право да кандидатства за евросубсидия. Финансирането може да покрие голяма част от административните и производствените разходи. Очакванията са това да накара фирмите да инвестират в по-качествени суровини, което би довело до прекратяване на нелоялната конкуренция. Идеята е да се конкурират не аналогични продукти, дело на различни фирми, а самият суджук да застане срещу други сурово сушени деликатеси. Заявката за защитено указание на горнооряховския суджук е първата подадена за страната. В момента подобна процедура тече за розовото масло и за странджанския мед. След получаване на одобрение, заявените марки остават вписани завинаги в европейския регистър.